Barion Pixel

Miért nyalogat a kutya

Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Fontos megfigyelni a kutyád testnyelvét és a körülményeket, amelyek között a nyalogatás előfordul. Ez segíthet abban, hogy jobban megértsd, miért csinálja ezt, és hogyan reagálj rá.

A te kutyád is előszerteettel nyalogatja a kezed? Vagy ha eljut az arcodig akkor azt is összenyalja? Semmi gond most leírom neked milyen okok miatt csinálhatja ezt a kutyád és, hogy van e bármilyen egészségügyi kockázata ennek rád nézve.

Miért nyalogat a kutya mindent

Azt mindenképpen tisztázzuk, hogy a kutyáknál a nyalogatás attól függ mit jelent, hogy milyen helyzetben látjuk. Lehet az amikor a gazdáját nyalogatja, lehet az is amikor egymást nyalogatja két kutya (Ha két kutya teszi ugyanezt egymással, az megint más helyzet. Ez az alárendeltség jele lehet, ami akár az emberekkel szemben is megnyilvánulhat).

Ezt a viselkedési formát a kutyák kölyökként tanulják meg az anyjuktól, mert ők ezzel fejezik ki a szertetüket és kötődésüket. Természetesen miután hozzád kerül a kedvenced te örömködve fogod fogadni a kutyádtól érkező puszikat amire te pozitív megerősítéssel fogsz válaszolni. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy a nyalogatásnak több oka is lehet amit lentebb fel is sorolok neked.

Mit jelent ha nyalogat téged a kutya

A nyugodt testhelyzetet kísérő hosszas és zajos nyalogatás általában a szeretetük kifejezésének az egyik lehetséges módja. A ficánkoló test és csordogáló nyál azt jelzi, hogy nagyon jól érzi magát a közeledben. Az apró puszik az arcodon valójában nem neked kedveskednek, hanem épp mintát gyűjtenek, hogy kitalálják merre jártál, mit ettél és mi történt veled. Ha vég nélkül és intenzíven nyalogat, amikor meglát, akkor nagyon hiányoztál neki és boldog, hogy hazaérkeztél.

Miért nyalogat a kutya, egyéb okok:

Kommunikáció: A kutyák nyalogatása lehet egy módja annak, hogy kommunikáljanak egymással és az emberekkel. Például a kutyák az emberek arcát vagy kezét nyalogathatják, hogy kifejezzék szeretetüket, ragaszkodásukat vagy figyelmüket.

Ízlelés és érdeklődés: A kutyák a szájukkal tapintják és vizsgálják a környezetüket, beleértve az embereket is. Így próbálják megismerni és megérteni a körülöttük lévő dolgokat.

Szociális viselkedés: A kutyák a kiskutyák és a családtagok közötti kötelék kialakítására és megerősítésére is nyalogatást használhatnak. A kiskutyák például az anyjukat nyalogathatják, hogy segítsenek a csecsemők tisztán tartásában és kapcsolatuk megerősítésében.

Tisztálkodás: A kutyák időnként nyalogathatják magukat, hogy tisztálkodjanak és megszabaduljanak a szennyeződésektől. Ez segít fenntartani a bőrük és szőrzetük egészségét. Természetesen ebből az ápolási folyamatból te sem maradhatsz ki.

Stressz vagy szorongás: Néha a kutyák nyalogathatják magukat vagy az embereket, mint egyfajta stresszreakciót. Ez lehet azért, mert nem érzik magukat kényelmesen vagy biztonságban a környezetükben.

Ízletes maradékok keresése: A kutyák kíváncsiságból vagy étel után kutatva is nyalogathatnak. Az emberek bőrére vagy ruhájára tapadt ételmaradékok vonzhatják őket. Nyalogatásuk lehet azért, hogy megismerjenek vagy megértsenek valamit, például az arcodra tapadt ételmaradékokat.

A szeretetet és ragaszkodás kifejezése: A kutyák gyakran nyalogatják az embereket, hogy kifejezzék szeretetüket és ragaszkodásukat. A nyalogatás lehet az a mód, amivel megmutatják, hogy fontosak vagy nekik, és szeretnének közel lenni hozzád.

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a kutyák szeretik az ember bőrén lévő verejték sós ízét.

Tisztelet kimutatása: A falkában mindig van egy alfa, egy vezér. A többi kutya különböző módon fejezi ki tiszteletét az alfának, ideértve az arcnyalást is. A családban pedig te vagy az alfa! Ezzel jelzi, hogy tisztel téged.

Öngyógyítás: A kutya nyáka olyan enzimeket tartalmaz amelyek elősegítik a sebek gyógyulását.

A nyalogatás abból is adódhat, hogy a kölykök anyjuk arcát megnyalva próbálnak élelmet kunyerálni. Ha tehát a kutyád ilyet tesz veled, lehet, hogy néhány finom falatban reménykedik. A vadon élő kutyafélék (farkasok, prérifarkasok, rókák) esetében a kölyök megnyalja a vadászatból visszatérő anya arcát, hogy öklendezzen neki.

A kutya nyalogatása, mint negatív jel

A kényszeres nyalogatás lehet a háttérben meghúzódó problémáknak is, beleértve a szorongást, az unalmat vagy a félelmet.

A túlzott nyalogatás orvosi okai:

  • Szőrhullás
  • bőrpír
  • Irritáció
  • Betört köröm
  • Túl hosszú a szőr a mancsán
  • Allergia
  • Bőrbetegség
  • Baktérium, gomba, parazita által okozott fertőzés
  • Ízületi gyulladásból eredő fájdalom
  • Emésztőrendszeri problémák

A túlzott nyalogatásról való leszoktatás

Szeirntem első lépésben minden alkalommal ki kell zárni az egésszégügyi problémákat. Csak ezt követően tehetjük meg, hogy foglalkozunk a leszoktatásról. Amennyiben már túl vagytok az orvosi vizsgálaton jöhet a pozitiív megerősítéses leszoktatás. Tereld el a figyelmét amikor látod, hogy nyalogat, hívd játszani, tanuljatok új trükköt és természetesen jutalmaz is.

A kutya nyalogatásának egészségügyi vonzata

Mindaddig, amíg nincsenek nyílt sebeid, illetve az immunrendszered megfelelően működik, a kutya nyála igen kevés egészségügyi kockázatot hordoz, de azért előfordulhat, hogy baktériumokat ad át vele, ezért nem nevezhető teljesen veszélytelennek.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332