Barion Pixel

Szívférgesség

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Általában a kutyatartás a felhőtlen boldogságról szól ahol néha rosszalkodik a kutyus megrág egy cipőt vagy esetleg a kelleténél többet át. Ezek mind kis problémák ha kedvenced egészségéről van szó.

Eljött az ideje, hogy beszélgessünk kicsit a szívférgességről.A kezeletlen szívférgesség (dirofilarózis) halálos is lehet, ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjék a gazdik, s megelőzzék ezt.

Szívférgesség tünetei

Mielőtt belevágnánk tisztáznunk kell mivel jár a szívférgesség. Alapvetően a vertőzöttség mértékétől függ, de a szív és a tüdő létszükségleti szervek elváltozáshoz vezethet. Amelynek eredménye lehet ezen szervek leállása… Ezért nem szabad lebecsülni a szívférgességet és azonnal állatorvoshoz fordulni. Nézzük at a következőkben a kutya szívférgesség jeleit.

A kutya szívférgesség leggyakoribb tünetei, az alábbi tünetek még a kezdeti fázisra jellemzőek:

Csökkenő teljesítmény (nem tud annyit futni, mint régen), állóképesség romlása
Köhögés
Fulladás, légszomj
Tüdőzörej
Ájulás
Étvágycsökkenés és testsúlycsökkenés

Amennyiben már súlyos szívféregfertőzésről beszélünk alábbi tünetek is megfigyelhetőek a kutyáknál: szívelégtelnség amely vezet a májmegnagyobbodáshoz, hasvízkórhoz, vízfelhalmozódáshoz. Ezek is nagyon súlyos szövődmények, de a szívelégtelnség már lehet halálos kimenetelű.

A szívférgesség jele kutyáknál nagyon sokféle lehet, de kérlen ne pánikolj az állatorvosok többféleképpen is meg tudják állapítani, hogy fertőzött e kedvenced vagy sem.

Vérvizsgálat
Ultrahangvizsgálat
Röntgen
Szívférgesség teszt

A szívférgesség lappangási ideje

szívférgesség

Azért, hogy jobban átlásd a folyamatot meg fogjuk vizsgálni a szívférgesség stádiumait, hogy mi követ mit.

Első lépés a fertőzött kutyára rászáll egy szúnyog aki ezt követően a beteg kutyán található lárvákkal fertőződik meg. Természetesen a következő lépés a fertőzés. (Fontos megemlítenem, hogy fertőzött állattól nem tudja elkapni a te kedvenced közvetlenül).

Miután megfertőződött a kutya a fejlődésük a bőrben illetve az izmokban veszi kezdetét. Férgekké csa a tüdőartériákban fognak. A kifejlett példányok akár 20-30 cm hosszúak is lehetnek. kifejlett állapotot 6-9 hónap után érik el.

Szívférgesség ellen

A szívférgessék kezelése egy elég költséges kezelés és ha ez nem lenne elég roppant veszélyes a kutyákra nézve. Amint kiderül a szívférgesség a kutyánál azonnal el kell kezdeni a havi kezelést. Mindenképpen orvosi felügyelet szükséges a kezeléshez. Ennek oka, hogy az elhalt lárvák a kutya keringésében maradnak és ezáltal trombózist okozhatnak.

A műtéti eltávolítás is lehetséges, de még ekkor sem fogják tudni az orvosok eltávolítani a tüdőben lévő férgeket.

Szívférgesség elleni védekezés

A szívférgesség elleni védekezést semmiféleképpen nem javasolt saját kútfőre való hagyatkozással elkezdeni, mindeképpen egyeztess előtte állatorvosoddal. Ennek oka, ha mondjuk 3-4-5 hónapos korában elkezded állatorvosi javaslat nélkül akkor a különböző készítmények megölhetik a nagyobb fejlett férgeket is amelyek viszont tormbózist okozhat a kölyökkutyának.

Szívférgesség ellen gyógyszer készítmények:
Szívférgesség ellen tabletta kutyáknak
Szívférgesség ellen csepp
Szívférgesség elleni oltás

Szívférgesség kezelése

A szívféreg fertőzések kezelése bonyolult, veszélyes és szinte mindig kórházi ellátást igényel. A kezelés célja, hogy elpusztítsa a kifejlett férgeket, ami azért lehet veszélyes, mert az alkalmazott gyógyszerek egy része (pl. immiticide) arzén alapú.
A bélférgeket rendszeresen irthatjuk és az emésztőrendszeren keresztül eltávoznak, a szívférgek viszont nem tudnak kiürülni. Kezelés után kb. 1 hónap múlva indulnak csak bomlásnak. Ezenkívül a férgek tömeges elhullása súlyos gyulladást és akár légzési elégtelenséget is okozhat. Ebben az időszakban nyugodt körülmények között kell tartani, hogy megakadályozzuk az elpusztult férgek bejutását a tüdő mélyebb artériáiba, ami az erek elzáródását okozhatja és akár azonnali halált idézhet elő. Sajnos nem minden kutya éli túl a kezelést.

Kutya szívférgesség gyógyítása

Mivel a szívférgesség gyógyítása és kezelés egy rendkívül kétes kimenetelű dolog ezért a hangsúly a szívférgesség megelőzésére kerül! Érdemes fél évente évente részt venni az állatorvos által javasolt szűrővizsgálatokon.

Szívférgesség kutyáról emberre

Alapvetően ugyanaz a helyzet, mint a kutyáknál, nem tudjuk elkapni a kutyánktól közvetlenül, ugyanattól a fertőzött szúnyogtól tudjuk elkapni amitől a kutyánk is elkapta.

 

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326