Barion Pixel

Veszettség elleni oltás kutyáknak

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Kötelező e a veszettség elleni oltás

A veszettség elleni oltás kötelező (164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet értelmében), beadását idő intervallumhoz is kötötték: be kell adni az oltást amikor a kutya elérte a 3 hónapos kort. Ehhez tartozó előírás még, hogy első évben ezt meg is kell ismételni kb 6 hónap elteltével azaz a kutya 9 hónapos korában. Miután első életévében megkapta a két veszettség elleni oltást innentől kezdve már csak évente kell majd ilyen oltásra vinni.

Mikor kell beadni a veszettség elleni oltást

A veszettség előtt még vannak ajánlott oltások amiket be kell adni a kutyának. A veszettség elleni oltás 15-16 hetes korban kell, hogy megkapják a kutyák. Az szoktt lenni az általános javaslat, hogy amíg nincs veszettség elleni oltás a kutyának addig sétáltatni sem lenne jó vinni.

Veszettség elleni oltás feltételei

Az egyetlen feltétel ami szembe jöhet veld oltások előtt az a kutya egészségi állapota. Csak egészséges és alap vizsgálaton átesett állat oltható. Erre azért van szükség, hogy a megfelelő immunválasz jöjjön létre a kutya szervezetében.

Idősebb kutya veszettség elleni oltása

3 évnél idősebb kutyák esetében a kombinált és a veszettség elleni oltás egyszerre kerül beadásra. Természetesen amennyiben a kutya egészségi állapota ezt lehetővé teszi.

Örökbefogadott kutya oltása

Most szeretnék kicsit eltávolodni a tenyésztőtől vásárolt állatoktól. Köztudott, hogy van lehetőség örökbefogadni kutyusokat, sajnos ebben az esetben a kutya előéletéről és koráról nem túl sok mindent lehet tudni. Ilyenkor az orvosok a kombinált oltást és veszettség elleni oltást szokták javasolni, hogy a biztonság kedvéért legyen meg.

Veszettség elleni oltás mellékhatásai

Nagyon ritkán, de az oltások után kialakulhat oltási reakció a kutyáknál. Ezt én hétköznapi nyelven mellékhatásnak nevezem. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel a kutya oltását követően:

  • Az állat szemhéja pofája megdagad
  • A testén apró duzzanatoka alakulnak ki, mint a csaláncsípés után
  • Nyelési nehézségek
  • Hányás
  • Hasmenés

Amint azt említettem ez nagyon kis arányban szokott előfordulni, de ha ezeket tapasztalja kutyáján akkor mindenképpen forduljon minél előbb állatorvoshoz. Amennyiben az éjszaka közepén jelentkeznek ezek a panaszok kalcium tabletta itatása is segíthet az állapoton (természetesen ebben az esetben is javasolt az állatorvos meglátogatása).

Veszettség elleni oltás elmulasztásának veszélyei

  • Harapással vagy marással terjed a veszettség – a sérült bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül tud bejutni a kutya szervezetébe
  • A lappangási idő a pár héttől egészen a pár hónapig terjedhet.
  • A veszettség tünetei: ingerlékenység, támadó magatartás, garatizmok bénulása aminek következménye, hogy a kutya nem tud nyelni így elkezd nyáladzani, víziszony.
  • Emberre is veszélyes, harapás által az ember is megfertőződhet.
  • Gyógyíthatatlan betegségnek minősül és halállal végződik.