Barion Pixel

Mikor kell szájkosár a kutyára

Megosztás

10–13 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Amint azt tudod a kutya felelősséggel jár számodra. A kutyatartásnak vannak bizonyos szabályai amit érdemes tudni mielőtt kutyafelszerelést vásárolsz. Az egyik ilyen eset a szájkosárra vonatkozó jogszabály.

Amennyiben elutazol és a szüleidhez vagy kutyaszitterhez kerül a kutyád biztosítsd számukra a kutyasétáltatáshoz a megfelelő felszerelést és természetesen add át nekik a szükséges tudást is.

Kutya szájkosár törvény

A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról az alábbi linken érhető el ide kattintva.

Mely kutyák tartoznak a rendelet alá? – mindegyik is (a kg-os meghatározással lefedték az összes kutyafajtát):

 • kistestű eb: olyan eb, amelynek testtömege nem haladja meg a 20 kilogrammot
 • közepes testű eb: olyan eb, amelynek testtömege 20-40 kilogramm
 • nagytestű eb: olyan eb, amelynek testtömege meghaladja a 40 kilogrammot

A jogszabály kiemelendő részei szájkosár használattal és sétáltatással kapcsolatban (kérlek vedd figyelembe, hogy ezek szolgálati és segítőkutyák: rendőr kutyák, vakvezető kutyák, mozgássérül embereket segítő kutyák esetében eltérhetnek):

2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.
(3) * Szájkosarat használni a (2) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében – ha törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet a szájkosár használatát nem írja elő – kizárólag az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell.

17/I. § * (1) Veszélyes ebet közterületen vezetni, tömegközlekedési eszközön szállítani csak a harapás lehetőségét megakadályozó, biztonságos szájkosárral és a kibújást megakadályozó nyakörvvel, két méternél nem hosszabb, nem kihúzható pórázon, a tartási engedélyben megjelölt személy felügyeletével szabad. E helyeken az ebet a pórázról elengedni és a szájkosarat levenni tilos.

17. § (1) Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.
(2) Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Kutyasétáltatás szabályai szájkosár

A fentiekben kiválogattam a legfontosabb pontokat amiket szem előtt kell tartani ahhoz, hogy elindulj kutyáddal sétálni egy nagyvárosban. A jogszabályt az alábbi részben fogjuk boncolni, hogy akkor a kutya szájkosár kötelező e az alábbi helyeken.

Fajtához vagy mérethez van e kötve

A jogszabályban foglalt előírások minden kutyára vonatkoznak függetlenül attól, hogy milyen kutyafajról van szó vagy milyen méretűről, legyen szó tacskóról vagy egy goldiról.

Vannak azonban kivételek amikor olyan kicsi a kutya, hogy nem lehet rá kapni az előírt felszerelést.

Én személy szerint ebben az esetben javaslom egy kutya hordozó táska beszerzését, és ezzel elkerülve a minden nem kívánatos büntetést.

Tömegközlekedési eszközön

Kötelező! Ezt a jogszabály is megerősíti illetve ha elfelejtenénk akkor általában a tömegközlekedési eszközre is felkerült matricával.

A szájkosár alternatívája lehet kistestű kutyák esetében a hordozó box, vagy kutyaszállító táska. Ez azért lehet jó megoldás, mert így szintén elkerülhető, hogy a kutya sérülést okozzon másnak.

Ennek a táskának a mérete maximum 30 cm x 50 cm x 80 cm lehet. Természetesen ennek a megoldásnak a feltétele az, hogy a kutya feje vagy teste nem lóg ki a táskából.

Kutyafuttatón belül

Nem kötelező! A jogszabály egyértelműen kimondja, hogy a kutyafuttatón belül nem kötelező a szájkosár viselése, de a gazdi felelőssége eldönteni, hogy arra van e szükség. Ebben az esetben a gazdi a kutya személyisége alapján kell, hogy ezt eldöntse.

Közterületen

Nem kötelező! A jogszabály nem írja elő, hogy utcán, parkban vagy téren kötelező lenne a szájkosár viselése. Ne hallgass másokra! Aki azt mondja, hogy ekkora kutyának kötelező a szájkosár, nem mond igazat.

A gazdi felelőssége eldönteni, hogy szeretné e feladni kutyájára a szájkosarat vagy sem.

Csak akkor kötelező szájkosarat viselnie a kutyának amennyiben azt az adott egyedet (tehát nem az egész kutyafajt!) veszélyesnek ítéli.

Állatorvosi rendelő

Nem kötelező! Természetesen nem kötelező és jogszabály sem írja elő az állatorvosi rendelőben történő kötelező szájkosár viselést. Itt szintén a gazdának a felelőssége eldönteni, hogy szükség van e szájkosárra.

Kutyabarát helyeken, étterem, szállás

A kutyabarát helyek egyikében sem kötelező feltenni a szájkosarat. De! Előfordulhat, hogy a kutya viselkedése miatt a vezetőség felszólíthatja a gazdit, hogy tegye fel rá a szájkosarat.

Kistestű kutyáknak szájkosár alternatíva

Amint azt már említettük amennyiben kistestű kutyáról van szó vagy még kölyökkutya, de olyan kicsi, hogy nem lehet rá szájkosarat kapni ebben az esetben lehet szállítani a kutyát szállító táskában is amelynek a mérete nem haladhatja meg a 30 cm x 50 cm x 80 cm-t.

Ezen kívül figyelnünk kell arra is, hogy a kutya feje vagy teste ne lógjon ki a táskából.

Szájkosár típusok

Ma már rengeteg típusú szájkosár elérhető, amelyek eltérő anyagból készülnek. Itt most csak a legnépszerűbb szájkosár típusokat szeretnénk megemlíteni:

 • Bőr szájkosár
 • Fém szájkosár
 • Nylon szájkosár
 • Szilikon száájkosár
 • Hurkos szájkosár
 • Hálós szájkosár
 • Szájszíj
 • Szájkosár rövid orrú kutyáknak

Szájkosárra szoktatás

Ezzel már foglalkoztunk egy másik bejegyzésben, ahol egy egész bejegyzés csak a kutya szájkosárra szoktatásáról szól. Azonban itt is összefoglalom tömören.

A szájkosárra szoktatás egy hosszú és kitartó gazdit igénylő feladat. Sajnos nem fog menni egyik napról a másikra.

Nem szabad ráerőszakolni a kutyára, fontos a gyakorlás és a sok ismétlés. Kezdjük is el!

Én ajánlom a mogyoróvaj technikát (vagy bármi ami kenhető és több ideig tart a kutyának megennie).

Kenjünk egy kis adagot a szájkosár belsejébe és hagyjuk, hogy a kutya magától dugja az orrát a szájkosárba (természetesen ezzel ne egy drága bőr szájkosarat tegyünk tönkre). A jutalom mellé visszacsatolás ként dicsérjük meg a kutyát szép szavakkal és simogatással.

Első napokban csak ezt gyakoroljuk, de is akarjuk összecsatolni a szájkosarat, az a következő lépés lesz.

Eleinte csak pár percig hagyjuk rajta a szájkosarat.

Ezt követően hagyjuk el a jutalomfalatokat és csak maradjon a dicséret és a simogatás.

Az első pár alkalommal sétáltatás közben csak pár percre helyezzük fel a szájkosarat, ezt az időt minden sétáltatás alkalmával növeljük.

Szájkosár kiválasztása

A szájkosár kiválasztásához le kell mérnünk a kutya pofájának kerületét a szemtől 1-2 cm-re (itt lesz a legnagyobb).

Természetesen szájkosarat úgy válasszunk, hogy legyen hely kinyitnia a száját, hiszen nyáron elengedhetetlen, hogy párologtassunk a nyelvén keresztül.