Barion Pixel

Szájkosár

Hazánkban viszonylag kevés helyen kell kötelző jelleggel szájkosarat adni kutyusunkra, ezt általában táblával vagy matricával jelzik, mint a villamosokon. Szájkosár a felhőtlen sétáltatáshoz minden méretű és fajtájú kutyának.

Mikor kell szájkosarat használni

Azt már a fentiekben tisztáztuk, hogy ott kell használni ahol elő van írva, vagy fel van tűntetve. Természetesen ezek alól kivételt képeznek az olyan ebek akiknek olyan kicsi a pofijuk, hogy nem gyártanak a méretében szájkosarat, illetve, ha olyan hordozóban lerül szállításra ahonnan nem lóg ki az orra.

Ezen kívül, csak javaslatokat tudunk adni, hol jó ha rajta van a szájkosár:

Szájkosár anyaga és összetétele

Ezzel kapcsolatban sajnos nehéz jót mondani, csak úgy mint a típusokkal kapcsolatban. Előre sajnos nem lehet tudni, hogy a kutyus melyiket fogja a legjobban viselni, szinten minde esetben idő kell mire hozzászokik a szájkosár viseléséhez.

Bőr szájkosár

Könnyebb darab, mint a fém szájkosár, de ezzel ellentétben amennyiben nem tisztítjuk és nem ápoljuk folyamatosan úgy gyorsan tönkre fog menni. Mivel bőrből készült ez adhatja a legtermészetesebb érzést kutyusunknak viselése közben.

Fém szájkosár

Természetesen a szájkosrá típusok közül ez a legerősebb és legstrapabíróbb amit vásrolni tudunk jelenleg a piacon. DE! Vegyük figyelembe, hogy mivel fémből készült így ennek súlya is van ennek eredményeként közepes és nagytestű kutyáknak javasolt többnyire.

Nylon szájkosár

Többféle kivitelben is elérhető már, a légzését nem fogja gátolni a kutyának, de a lihegésben viszont igen. Ebből adódóan nem a megfelelő választás nyári melegben vagy egy kiadós futás utánn.

Szilikon szájkosár

Általában rugalmasabb anyagból készül, tisztítása kifejezetten egyszerű. Érdemes olyat választani amelynek minimális bélés van a belső oldalán ezzel elkerülhető, hogy a kutya szőrét húzza bizonyos mozdulatoknál. Nagy előnye ennek a típusnak, hogy az itatás ezen keresztül megoldható.

Szájkosár méretei

Ahhoz, hogy a tökéletes méretű szájkosarat tudjuk megvenni kutyusunknak természetesen tudnunk kell a kutyánk méreteit is. Honnan és hogyan kell méretet venni? Elő a mérőszalaggal gazdi! Határozzuk meg a szájkosár hosszát: az orra hegyétől a szeme közepéig mérjük le – ezt követően adjunk hozzá 1-1,5cm-t. Határozzuk meg a szájkosár szélességét, kerületét: A legszélesebb helyen kell lemérnünk a pofiját ami valószínűleg a szeme előtt pár centivel lesz, miután lemértük a kapott értékhez is adjunk hozzáa biztonság kedvéért 1-1,5 cm-t.

Szájkosár kistestű kutyáknak
Szájkosár nagytestű kutyáknak
Szájkosár mérettáblázat

Szájkosár típusai

Amit itt ne felejts el kérlek, hogy nem az számít mennyire jól néz ki a szájkosár, hanem az, hogy mennyire kényelmes a kutyusnak. Például: amennyiben a kutyusod állandóan liheg, nem érdemes olyat vásárolni ami nagyon összeszorítja az állkapcsukat, mint egy szájszíj.

Hurkos szájkosár

Ez a leglazább viselet szájkosár terén, hiszen ezel tud enni, inni és szimatolni szabadon.

Hálós szájkosár

Az már egyszer biztos, hogy nem kezdő szájkosár, ezt már akkor érdemes beszerezni ha már volt a kutyuson pár lazább szájkosár. Ugyan engedi a kutyusnak a lihegést és az ivást, de elég szorosan passzol a kutya pofijához ezáltal elég zavaró érzés is lehet neki.

Szájszíj

Egyszerűen felhelyezhető szájkosrá alternatíva, nagy szabadságot biztosít a kutyának, hiszen viselése közben tud inni és lihegni is. Ismert változata egyszerre funkcionál nyakörv ként is.

Szájkosár rövid orrú kutyáknak

Mint az tudjuk a rövidorrú lutyáknak különleges fejformájuk van, ebbőla adódóan különleges szájkosárra van szükségük. DE! Semmi gond, a Trixi márka tervezői gondoltak erre. A trixinél elkészítették a fokozatmentesen állítható szájkosarat poliészter béléssel a maximális kényelemért. Extra ként a szájkosár elején található egy nyilás is amit a jutalomfalat adagolásra használhatunk.

Tépőzáras szájkosár

A tépőzáras szájkosár felhelyezése a leggyorsabb, amennyiben már egy tapasztaltabb kutyusról van szó. Javasolt használata nagyvárosokban és tömegközlekedésen.

Szájkosár éhenkórászoknak

Másnéven mérgezett csalétek elleni szájkosár, sajnos ma már gondolnunk kell a kevésbé jóindulatú embertársainkra is akik mérgeket helyeznek ki a szomszéd kutyának, mert az túl sokat ugat…. Természetesen erre is van megoldás a Trixi által tervezett szájkosárral ami ugyan szabad mozgást biztosít a kutyának, azaz szabadon tud lihegni, de enni nem tud ezen keresztül.

1–15 termék, összesen 16 db