Barion Pixel

Kutyabiléta

Kutyabiléta hasznos ha van, én személyesen miért gondolom így? Sajnos ilyenekre is gondolni kell…. mi történik ha a kutya elszökik? Ma már a kutyákba elhelyeznek egy chipet ami esetleges elkóbórlás esetén szolgálhat arra, hogy azonosítani tudják. De! Az is előfordulhat, hogy valamelyik szomszédnál köt ki kedvencünk és akkor bizony kifejezetten haszon tud lenni egy biléta főleg akkor, ha azon nem csak a neve van feltüntetve hanem mondjuk a gazdi elérhetősége is.

Szükséges-e kutyabiléta

A kutyus chipezése csak egy bizonyos pontig hozhat megnyugvást a gazdinak. Sajnos sokan elfelejtik költözéskor vagy vásárláskor elvinni a kutyust állatorvoshoz és átíratni a chiphez tartozó adatokat. Gondoljunk csak bele mi történik ha a kutya elkóborol…? Megtalálják kiolvassák a chiphez rendelt adatokat, de ott még a régi címünk szerepel vagy esetleg még a tenyésztő adatai. Ebből adódóan nagyon fontos a biléta megléte és aktív használata. Hiszen azon (ha a chipen el is felejtjük átíratni az adatokat) ajánlott feltüntetni a gazdi adatait. Szükséges vagy minimum adatok:

  • Név
  • Telefonszám
  • cím

Természetesen nem kötelező mindent felírni, elegendő egy telefonszám vagy egy cím is, már ezzel a minimális adattal is sokkal gyorsabban hazakerülhet a kedvencünk.

Mire jó a kutyabiléta

Ma már rengeteg színű, alakú biléta elérhető akárcsak nálunk. Természetesen lehet olyat is kapni ami kifejezetten címtartóval is rendelkezik. Azonban nem szabad elfeledkezni róla, hogy időnként ellenőrizzük az adatok olvashatóságát, nem e kopott olvashatatlanra.

Adatok a kutyabilétán

Amint az már fentebb is említettük ajánlott az alábbi információkat feltüntetni a bilétán:

  • Gazdi neve
  • Telefonszám
  • Címe

A két legfontosabb egyikét legalább ajánlott: telefonszám vagy cím.

Kutyabiléta minták

A személyes kedvencem a csont alakú hűanyagból készült biléta, mert ez elérhető a legtöbb színben. Természetesen elérhető egyedi készítésű biléták is, a másik nagy kedvencem a rézből készült biléta, elegánsabb mint a műanyag csont alakú biléta legalábbis személyes véleményem szerint.