Barion Pixel

Nyakörv

Kutya nyakörvek alapfelszerelések egyike a sétáltatáshoz. Már rengeteg féle anyagból és rengeteg típusú nyakörv létezik már ma. Itt most megpróbálunk segíteni és elmagyarázzuk milyen típusú nyakörvek vannak és melyik mire szolgál ezáltal megkönnyítve a választást. Nem titok már létezik alternatívája a nyakörvnek, tökéletes alternatíva a kutyahám.

Nyakörv esetében van arra lehetőségünk, hogy állandó jelleggel hordja a kutyus, nem csak sétáltatás alkalmával. Ennek eredménye képpen nem kell minden sétáltaltás előtt küzdenünk azzal, hogy ráadjuk a kutyára.

Kutya nyakörv anyaga és összetétele

Ma már szinte minden anyagból készült nyakörv elérhető a gazdik stílusának megfelelően. 

 

Nyakörv láncból

Gyakran találkozni ezzel a nyakörv típussal a Pitbull fajták esetében, ezek általában félfolytó vagy folytó nyakörvek. Itt ami még variálható ezzel kapcsolatban, hogy hány soros legyen a lánc az adott nyakörvön. 

Bőr nyakörv

Személy szerint én úgy gondolom, hogy ez az egyik legdrágább típusú nyakörv, hiszen amennyiben jó minőséget szeretnénk vásárolni legyen szó kistestű vagy nagytestű kutyáról az áruk minden esetben elég magas. Az áruk természetesen a minőséget is jelzik, az egyik legstrapabíróbb nyakörvtípusról beszélünk. 

Műbőr nyakörv

Nagyszerű alternatívája a bőr nyakörveknek, természetesen az áruk jóval alacsonyabb és aszínválaszték is jóval szélesebb. Én akkor szoktam ajánlani amikor még növésben van a kutyus és pár havonta nyakörvet kell neki venni. Akkor érdemes befektetni bőr nyakörvebe ha már elérte a kutya a végleges méreteit.

Nyakörv kötélből

Nevéből adódóan kötélből készül, természetesen ez nyúlik vissza a legnagyobb múltra a nyakörvek közül. Általában félfolytó (fém csúszóval) kialakításban lehet őket megvásárolni, de népszerű a csatos kötél nyakörv is. Ebből a nyakörv típusból széles a stílus és színválaszték is. Mivel kötélről beszélünk általában alacsony profilú nyakörvek.

Kutya nyakörv mérete

Mielőtt megrendelnénk mindenképpen érdemes lemérnünk a kutyánk nyakának kerületét (Mérőszalagot előt!).

Kutya nyakörv kistestű kutyáknak

Kutya nyakörv nagytestű kutyáknak

Kölyök kutya nyakörvek 

Kutya nyakörv méretek

Kutya nyakörv típusok

Nem kizárt, hogy egy kutyusnak több nyakörvre is szüksége van, mert nem biztos, hogy a gazdi örülne ha az új bőr nyakörvében menne az erdőbe dagonyázni :D

Bebújós nyakörv

Ezt a típust nem kell összecsatolni (nincs rajta csat) egyszerűen a kutya fején keresztül lehet belebújtatni. Ennél a pontnál kérlek ne felejtsd el, hogy a kutyus fejének bizonyos részei szélesebbek, mint a kutya nyaka. Itt az idő ismét elővenni amérőszalagot és a kutya fejének legszélesebb pontját is lemérni. A bebújós nyakörv megfelelő lehet azoknak a kutyusoknak akik most kezdik első sétájukat a kerten vagy lakáson kívül. Ezt azért tanácsolom, mert ezen nincsen csat vagy bármi olyan eszköz ami esetlegesen el tud törni rángatás vagy húzás esetén. 

Control nyakörv

A kontroll nyakörv nem nyithatóm ebben az esetben hasonlóan működik, mint a bújtatós nyakörv. Itt is figyelembe kell venni a méretv álasztáskor a kutya fejének méretét. Használata kifejezetten előnyös tud lenni agresszív, páikbeteg vagy viselkedészavaros kutyáknál. 

Fojtó nyakörv

Ez sajnos egy nagyon vitatott nyakörv típus egyesek nevelő eszköznek tartják míg mások már az állatkínzás kategóriába sorolják. Sokan úgy gondolják, hogy agresszív, engedetlen, temperamentumos kutyákhoz nincs más mód és csak fojtó nyakörvvel lehet engedelmességre bírni. A fojtó nyakörv működése nagyon egyszerű és természetesen hasonló a félfojtó nyakörvhöz: minél jobban húz a kutya annál jobban ráfeszül a nyakára. Annyi a különbség a fojtó és félfojtó nyakörv között, hogy itt nincs maximuma mennyire tud ráfeszülni a kutya nyakára. Ennek eredménye, hogy gyakran fulladást eredményez a fojtó nyakörv a kutyáknál. Kérem! Amennyiben teheti gondolkodjon el az alternatívákon, tökéletes alternatíva lehet a félfojtó nyakörv is.

Fogós nyakörv

Ebben az esetben a nakörv még kap egy fogót is amely a gazdit tudja segíteni a kutya megfogásában amennyibe a póráz kevésnek minősül. Előnyös használata nagytestű kutyáknál.

Félfojtó nyakörv

Több típusú / személyiségű kutyusnak is ideális választás lehet:

  • kezdők sétáltatásban
  • sétáltattás közben rángató/húzó kutyusoknak
  • ijedős kutyusoknak

Félfojtó nyakörv működése: Amennyiben a kutyus el van engedve és szabadon futkározik anélkül, hogy a póráz feszülne így a nyakörv sem fog feszülni. Azonban ha a kuya elkezd húzni, rángatni a nyakorv megfeszül a nyakán. Ez sajnos nem túl komfortos érzés a kutyusnak, de így gyorsan le fog szokni a sétáltatás közbeni húzásról, rángatásról. További előnye a nyakörvnek, hogy az ijedős kutyusok sem tudják kihúzni fejüket belőle. 

A félfojtó nyakörv nevében foglalja, hogy csak félig fojtó ez azt jelenti, hogy a nyakörv egy adott ponttól tovább nem engedi feszülni a nyakörvet a kutyus nyakán ezáltal elkerülve az esetleges fulladást. 

Jelölő nyakörv

Nos ez egy nagyon különleges nyakör típus mind a gazdinak mind a kutyusnak. Itt arról van szó amikor az ember elmegy kiválasztani a kiskedvencét a tenyésztőhöz, ezt már pár hetesen meg tudja tenni az ember, hogy kiválassza melyik kis szőrgombócot szertené hazavinni majd később. Ezt a jelölő nyakörvet tudjuk magunkkal vinni, ami tulajdonképpen jelzi, hogy az adott kiskutyát már lefoglaták. 

Kiképző nyakörv

Sajnos ez a legtöbb esetben elektromos nyakörvet jelent, de őszintén megmondom én ezeket nem ajánlom sokkal jobb ha az ember türelmesen megtanítja a kutyust arra amit szeretne, nem kell és felesleges ilyen eszközökhöz fordulni csak azért, hogy kéne nappal korában abbahagyja az ásást vagy bármiféle rossz szokást.

Párnázott nyakörv

Ezt azért soroltuk külön kategóriába, mert szerintünk ki kell emelni, ugyanis az, hogy ki van párnázva egyrészt szolgálja a kutya kényelmét másrészt segít eloszlatani a nyomást a kutya nyakán.

Sport nyakörv

Az átlagnál strapabíróbb, mert úgy lettek kialakítva, hogy szinten minden körülmények között megállják a helyüket és akármilyen sarasak is lesznek egy mosással orvosolni lehessen a problémát. 

 

 

1–15 termék, összesen 47 db