Barion Pixel

Póráz

A sétáltatásoz első kellékek között a gazdik a nyakörvet illetve a pórázt vásárolják meg. Ezek az alapfelszerlések amelyek a sétáltatáshoz szükségesek, de nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy ezek az eszközök több funkciót is betöltenek. Amit én személy szerint ki szoktam emelni az a biztonsági funkció. Hiszen ez az az eszköz amivel kutyusunkat kordában tudjuk tartani. Fontos hát megemlítenünk, hogy a kutya testsúlyának megfelelő pórázt kell kiválasztani. Nem szabad szemmértékre meghatároznia súlyát! Használj mérleget a súly pontos meghatározásához. Egy nagytestű kutya el tudja tépni a nem megfelelően kiválsztott pórázt. Mi itt a kutyusom.hu-n azért dolgozunk, hogy mindenki számára biztonságossá tegyük a sétáltatást.

Kutyapóráz anyaga és összetétele

Ma már szerencsére van lehetőségünk választani többféle pórázt is ami illik a kutya és a gazdi személyiségéhez is.

Bőr póráz

A kötélpóráz mellett talán az egyik legősibb póráz típus, de egyben a leghatékonyabb is. Nagy szakítószilárdsága miatt alkalmas nagytestű kutyák vagy húzós, rángatós kutyák fékentartására is. Minden időjárásban kényelmes fogás a gazdának is. Személyes tapasztalat, hogy a fogófelület a kéz érintésétől egy idő után elkezd kifényesedni és a fogófelületen a kéz hatása miatt elveszíti rugalmasságát is.

Nylon póráz

Manapság már minden méretű kutyához elképzelhető sé használható is a nylon póráz. Gond nélkül használható kis- és nagytestű kutyák sétáltatásához is. Könnyedén mondhatjuk, hogy időjárásálló, mert tisztítása egy sárban fetrengős nap után is könnyedén elvégezhető. Tökéletes választás mind nyakörv mind hámhoz való csatolához.

Póráz kötélből

Személy szerint e legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a pórázok között a kötélpóráz. Tapasztalataim alapján az egyik leghatékonyabb és legrugalmasabb póráz típus. DE! Sajnos tisztítása egy idő után problémássá válik illetve rugalmasságát is képes elveszíteni az idő múlásával.

Kutyapóráz fajták

Mi itt a kutyusom.hu-nál azon dolgozunk, hogy mindeki megtalálja a számára legmegfelelőbb sétáltatáshoz szükséges eszközöket. Most az életvitelhez legmegfelelőbb és legnépszerűbb póráz típusokat fogjuk felsorolni.

Automata póráz

Az automata pórázak kiengedhető hossza 0-10 méter között mozog. Ami sok gazdit meglephet, hogy nem csak kistestű kutyákhoz használható az automata póráz, már nagytestű kutyákra szabva is gyártanak automata pórázokat. Személy szerint én a nagy teherbírású automata pórázakat is csak 50kg-os kutya testsúlyig javaslom.

Dupla póráz

A nevéből eredően olyan pórázról beszélünk amely alkalmas két kutya sétáltatására (rá lehet csatolni egyszerre két gyakörve, vagy hámra), ideális helyzetben két hasonló méretű kutyát érdemes így sétáltatni.

Futópóráz

Ez a típus alavetően két nagyob részből áll, egyik aderékre erősíthető hasi szíjjból (ez a része megy a gazdira), és egy póráz részből ami egyrészt felcsatolhati a hasi szíjjra másik vége viszont a nyakörve vagy a hámra csatlakoztatható. Ebben az esetben nincs szükség arra, hogy kézben tartsuk a pórázt ezért “hands free”-nek nevezzük. A biztonság érdekében 40kg alatti kutyákkal javasolt csak használni, mert az e feletti testsúlyú kutyusok már képesek elrátani gazdájukat súlyuknál fogva.

Kötélpóráz

Ennél a típusnál több pórázt is meg kell említenünk, mert az autamata póráz is készükhet kötélből, de lehet a sima fix hosszúságű kötél is, vagy állítható hosszúságú kötélpóráz is ide tartozhat.

Póráz autóba

Ez egy rendjívül magas szakítószilárdsággal rendelkező póráz, anniyban tér el a tényleges póráztól, hogy ezzel nem fogjuk tudni sétáltaltni a kutyusunkat, mert lényegesen rövidebb a sétáltatáshoz használt pórázaktól. Ezen túlmenően a az egyik vége csatlakoztatható a kutya nyakörvéhez míg a másik a biztonsági öv csatjába csatlakoztatható.

Nyomkövető póráz

Itt természetesen a vádászathoz kapcsolódó nyomkövetésre kell gondolnunk. Mivel ez a sport erdőben történik a bozótósban és sárban nagy strapabírású és könnyen tisztítható pórázra van szükségünk. Ehhez a sporthoz viszonyal szabadon kell futni hagyni a kutyát így viszonylag hosszú pórázokat lehet vásáorlni 0-20méteres pórázok a legnépszerűbbek.

Tereppóráz

Közepesen hosszú 5 méteres póráz a legideálsiabb terepen való sétáltatáshoz, hiszen így megvan a kutya szabadsága is és szépen tud szaglászni az erdőben, de ezzel atávolsággal még kordában is tudjuk tartani.

Tréning póráz

A tréningpóráz természetesen különböző gyakorlatok elvégzésében lehet segítségünkre, mint például: láb melletti gyakorlaotok, kommandós gyakorlatok, engedelmességi kutyás gyakorlatok.

Felvezető póráz

Kiállítási felvezetó póráz, viszonylag vékony póráz amely segít a kutyust megfelelő testhelyzetben tartani a kiállítás alatt.

Kutyapóráz méretek

Mivel ez az egyik legfőbb eszköz amivel kordában tudjuk tartani a kutyusunkat amíg sétáltatjuk nagyon fontos, hogy jl válasszunk a kutya súlyának megfelelő teherbírású nyakörvet válasszuk ki.

Kutyapóráz kistestű kutyáknak

Kis testű kutyáról olyan 15kg os testsúlyig beszélhetünk. Kistestű kutyák listája:

Kutyapóráz közepes testű kutyáknak

Közepes testű kutyákról 25kg-os testsúlyig beszélhetünk, közepes testű kutyák listája:

Kutyapóráz nagytestű kutyáknak

Nagytestű kutyákról 25kg-os testsúly felett beszélhetünk, kutyapóráz választása 20kg felett:

Kutyapóráz választás

Nézzük meg sorban milyen kérdésekre kell választ találnunk, hogy megtaláljuk a tökéletes pórázt:

Milyen méretű kutyusnak lesz: kistestű? közepes testalkatú? nagytetsű?
hány kg lesz a kutya kifejlett méretében?
Szeretnénk vele sportolni a jövőben? Futni? erdőben túrázni?
Mennyire fontos, hogy design-os legyen a póráz?

A legtöbb esetben a kölyökkorban vásárolt póráz tökéletes lesz felnőttkorban is, amennyiben a póráz nem esik áldozatul a roppant éles kölyökfogaknak.

1–15 termék, összesen 20 db