Barion Pixel

Szávavölgyi kopó

Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben az Szávavölgyi kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A szávavölgyi kopó angol neve: Posavatz Hound – ezen e néven fogod megtalálni az FCI rendszerében is. Eredeti neve: POSAVSKI GONIČ.

A kutyafajta hivatalos származási helye Horvátország ennek eredményeképpen a kutyafajta “tulajdonosa” is Horvátország.

Az FCI rendszerében 154-es szabvány sorszámmal található meg.

Szávavölgyi kopó FCI besorolása

Az FCI a Raymond Triquet által létrehozott fajtacsoportosítást használja a kutyafajták rendszerezésére. 10 fajtacsoportot hoztak létre amit tovább lehet botani szekciókra és típusokra.

Fajtacsoport: VI. kopók és rokon fajták
Szekció: kopók
típus: közepes méretű kopók

Szávavölgyi kopó eredeti felhasználása

Kiváló állóképességű vadászkutya, amely különösen alkalmas nyúl, róka és a vaddisznó vadászatára, de használható nyomkövető kutyaként is.

Szávavölgyi kopó jelleme

A fajta könnyen nevelhető. Ez egy univerzális vadászkutya tiszta és dallamos hanggal, minden területen vadászható. Engedelmes, se nem ideges, se nem agresszív, meglehetősen élénk temperamentum. Nagyon odaadó a tulajdonosnak.

Szávavölgyi kopó megjelenése

Erős testtel megáldott közepes méretű, kiegyensúlyozott mozgású kutya. A jellegzetes vörös búza szín minden árnyalatában megtalálható.

A fehér foltok a fejen, a nyakon, a mellkason, a hason, az alsó végtagokon és a farok hegyén találhatók. A nemek közötti különbségnek jellegzetesnek kell lennie.

A kan kutya marmagassága: 50-56 cm
A szuka kutya marmagassága: 47-53 cm

FCI szerinti megjelenése

Fontos arányok: négyszögletű test, a hossza meghaladja a marmagasságot. A könyökig érő magassága a marmagasság 50%-a. A koponya hossza kissé meghaladja a fang hosszát.

A fej arányos a testtel, a fej enyhén eltérő vonalakkal rendelkezik. A koponya a fangnál kicsit hosszabb, a fülek közötti részen a legszélesebb. A koponya szélessége meghaladja annak mélységét.

A kutya orra erős jól nyitott orrlyukakkal. Az egész orrnak és az orrlyukak belsejének fekete vagy sötétbarna pigmentáltnak kell lennie.

Fang: Erős, téglalap alakú és telt, kissé rövidebb, mint a koponya, az orr felé elkeskenyedő, de nem túl hegyes. Az orrnyereg egyenes vagy enyhén domború (enyhe kos orr).

Ajkak: Átlagos vastagságúak, szorosan illeszkednek az állkapocshoz, a ajakcommissura nem látszik. Az ajakperemek teljesen pigmentáltak az orrbőr színének megfelelően.

Állkapcsok/fogak: Az állkapcsok erősek, szabályosak, a fogak fehérek és egyenletesen helyezkednek el az állkapcsokban. Ollós harapás; a metszőfogak függőlegesen helyezkednek el az állkapcsokban.

Teljes harapás kívánatos (42 fog a fogászati képlet szerint). A hiányzó PM1 és M3 őrlőfogakat nem vesszük figyelembe. A többi fog hiánya nem kívánatos.

A szávavölgyi kopó szemei: Közepes méretűek, egymástól mérsékelten távol helyezkednek el, a vízszintes vonalhoz képest 10-15 fokos szöget bezárva félig elöl.

Ovális alakú és sötétbarna, a kifejezés intelligens. A szemhéjak nem lehetnek meglazulva, és nem lehetnek rajta Entropion vagy Ectropion jelei.

A szemhéjaknak teljesen pigmentáltnak kell lenniük az orrbőr színének megfelelően.

A fülei leesett, a fejhez szorosan illeszkedő, szemmagasságban álló. A fül háromszög alakú, lekerekített hegyű.

A kutya nyaka erős és jól izmolt.

A kutya teste erős.

A farka erős a tövénél, fokozatosan elvékonyodik a farok hegye felé, átlagos hosszúsággal rendelkező farok. Nyújtva legfeljebb a csánkig ér. Szablya alakú farok a felső vonal alatt. Magasabb farok tartás tolerálható, de csak amikor izgatott állapotban van vagy mozog.

Az elülső végtagok előlről nézve jó arányban kell lenniük a testtel és egyenletes szögletekkel kell mutatni. A hátsó végtagok erősek és rugalmasak.

A bőr rugalmas, közepes vastagságú, jól illeszkedő a testhez, ránctalan bőrrel.

A szőrzet Közepes méretűek, egymástól mérsékelten távol helyezkednek el, a vízszintes vonalhoz képest 10-15 fokos szöget bezárva félig elöl. Ovális alakú és sötétbarna, a kifejezés intelligens.

A szemhéjak nem lehetnek meglazulva, és nem lehetnek rajta Entropion vagy Ectropion jelei. A szemhéjaknak teljesen pigmentáltnak kell lenniük az orrbőr színének megfelelően.

A szávavölgyi kopó színe: A szőr alapszíne minden árnyalatú vöröses búza, a fejen, a nyakon, a mellkason, a mellkason, a hason, a végtagok alsó részén és a farok hegyén fehér jegyekkel.

Soha ne sötétbarna vagy csokoládébarna szín, amely nem megengedett szín. A fehér foltok teljes mennyisége nem haladhatja meg az egész test egyharmadát.

A fehérnek átlátszónak kell lennie, az alapszín foltosodása nélkül.

Szávavölgyi kopó története

Posavatz, a Save Valley szaglókutya egy régi kopófajta, amely az „Illyrischen Vörös színű, jelölésekkel ellátott kopó” fajtájából származik.

A Beram (Isztria) falu melletti temetőkápolnában az 1474-ből származó „A három király íja” című freskóján egy leesett fülű, sötét búza kutyát találhatunk.

Ez volt a Posavatz kopó első ábrázolása. A következő ábrázolás a 16. századi „Szűz Mária anyasága” oltárfreskó a Veli Losinj-i Angyalok Anyja templomában, ahol a mai Posavatz kopó ősét ábrázolják.

Petar Bakic dakoveari püspök 1719-ből származó kézirata is tartalmaz egy leírást erről a kopóról, ahol az áll, hogy ezeknek a kutyáknak a tenyésztése már a 14. században ismert volt.

Franjo Bertic 1854-ben írja le a Posavatz kopót. Az FCI 1955. április 8 -án tette közzé az első Posavatz kopó szabványt.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332