Barion Pixel
Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Tiroli kopó kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredeti neve: Tyrolean Hound – ezen a néven fogod megtalálni az FCI nyilvántartásában is. Egyéb ismert neve: Tiroler Bracke. Az FCI nyilvántartásában 68-as standard számmal szerepel.

Tiroli kopó FCI besorolása

Az FCI a kutyafajták könnyebb kategorizálása érdekében használ egy csoportosítási rendszert. Aminek a felépítése a következő: 10 fajtacsoport van, az egyes csoportokat tovább lehet bontani szekciókra, az egyes szekciókat tovább lehet bontani típusokra.

Fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
Szekció: (1.) Kopók
Típus: (1.2) Közepes méretű kopók

Tiroli kopó jellemzői

Annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kapj a kutyáról összeszedtem neked a legfontosabb ismérveit. Ennek a cikknek a célja az, hogy megtudd vajon ő az a társ akit keresel magad mellé vagy sem.

Tiroli kopó temperamentuma

Szenvedélyes vadászkutya, finom nyomkövető képességgel. Önállóan dolgozik és kitartással vadászik, ezáltal határozottan követi az illatot, jó irányérzékkel.

Tiroli kopó eredeti felhasználása

Amint az a neve is sejteti a tiroli kopó ideális munkakutya erdőben és hegyekben vadászok számára. Közepes termete miatt minden tereppel megbirkózik. Leggyakrabban róka és nyúl vadászatára használták. Illetve mivel nagyon érzékeny orra van ezért sebzett vadak felkutatására is tökéletesen lehet használni.

Tiroli kopó társas viselkedése

A jelleméből adódóan előfordul, hogy néha domináns magatartású, általánosságban viszont elmondható, hogy jól kijön más kutyákkal is. A gyerekek mellé problémamentesen befogadható a családba és ezen túlmenően az idegenekkel is kifejezetten barátságos tud lenni.

Más a helyzet amennyiben háziállatokkal szeretnéd társítani, vadászösztönének köszönhetően macskával társítani nehezebb, de nem lehetetlen feladat – itt célszerű már egészen apró korától összeszoktatni őket.

Tiroli kopó mozgásigénye

Abból adódóan, hogy vadászkutya a mozgásigénye az átlagosnál nagyobb, jóval nagyobb. Szeret magányosan barangolni és felfedezni a környezetét, ezért sétáltatni csak pórázon javasolt. Amennyiben sikerül fizikailag lefárasztani utána a lakásban már nyugodtan pihen.

Tiroli kopó tanítása

Alapvetően egy ösztönös vadászkutyáról beszélünk ami azt jelenti, hogy eredeti felhasználását szinte megérzésből csinálja így ezen a területen sok tanításra nincs szüksége. Amennyiben viszont alapvető engedelmességi vezényszavakat szeretnél neki tanítani ahhoz türelemre és sok gyakorlásra lesz szükségetek.

Tiroli kopó megjelenési

Közepes méretű, a csontja közepes erősségű, erős, izmos, inas. Áramló, hosszú körvonal. Robusztus és egészséges. Alakja hosszú, téglalap alakú, valamivel hosszabb, mint a magas.

Kan kutya marmagassága: 44-50 cm
Szuka kutya marmagassága: 42-48 cm

FCI szerinti megjelenése

A kutya koponyája széles és enyhén ívelt. Az orra mindig fekete, a fang mérsékelten mély és egyenes. Az ajkak rövidek és szorosan illeszkedő. Az állkapocs erős és teljes ollós harapással rendelkezik. A szem nagy és nem mélyen ülő, az írisz sötétbarna, a fedők azaz a szemhéjak feszesen illeszkednek a szemgolyóhoz.

A tiroli kopóra jelemző fülek: Széles és magasan fektetett fülek, lekerekített végekkel, mérsékelten kinyújtott esetben a szemfogak tetejéig ér.

A kutya teste hosszúkás, a háta egyenes feszes és közepesen széles. A tiroli kopó farka: magasra tűzött és legalább a csánkízületig ér. Amikor mozog vagy izgatott állapotban van akkor magasan hordja. Szablya alakú ív megengedett.

Az elülső végtagjai egyenesek és jól izmoltak, a hátsó végtagok szélesek és nagyon izmosak.

A tiroli kopó szőrzete: Vastag kettős szőrzet, aljszőrzet inkább durva, mint finom. Szőrös has. A farok sűrű kefével jól bevont

A tiroli kopó színváltozatai: Piros vagy fekete és barna (lehet háromszínű is). Vörös fajta: Vörös, szarvasvörös vagy vörösesbarna, a túl halványsárga nem kívánatos. Fekete és sárgásbarna fajta: Fekete főszőrzet vagy nyereg, a lábakon, a hason és a fejen általában nem egyértelműen meghatározott piros jegyekkel.

A szemek feletti jelölés (Vieräugl) megengedett. Fehér foltok (mindkét színváltozatra érvényes): Csík a nyakon, folt az elülső vagy hátsó mellkason, valamint a lábfejen és a lábakon. A fehér jelölések hiánya nem számít hibának.

Tiroli kopó története

A tiroli kopó (Tiroler Bracke), mint a bracke összes fajtája, a keltenbrackétől (kelta kopó) származik. Sűrű dupla szőrével a legtisztább vadfajtát képviseli. 1. Maximilian császár már 1500 körül használta először ezt a nemes Bracket Tirolban vadászatra, és vadásznaplóiban megemlítette, hogy tőlük vette ólomkutyáit (limiereket).

1860-ban Tirolban megkezdődött a tiszta nemesítés bizonyos törzsekből, majd 1896-ban szabványt dolgoztak ki, amelyet 1908- ban hivatalosan is elismertek. A Tirolban őshonos Bracke számos fajtájából csak a vörös, valamint a fekete-barna színű változatok maradtak meg. 1994-ben a tiroli kopó rövidlábú fajtáját detálták.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332