Barion Pixel

Fekete-cser mosómedvekopó

Megosztás

11–13 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Fekete-cser mosómedvekopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Fekete-cser mosómedvekopó jellemzői

Ezt a cikket azért írtam meg, hogy megismerd a mosómedvekopót és el tudd dönteni, hogy valójában ő az a társ akit keresel magad mellé vagy sem, ezért gyűjtöttem össze a legszükségesebb jellemzőit a mosómedvekopónak.

Fekete-cser mosómedvekopó eredeti felhasználása

A FCI meghatározás szerint vadászkutya ként van nyilvántartva, természetesen a nevéből lehet következtetni, hogy mosómedvék vadászatára tenyésztették.

Fekete-cser mosómedvekopó temperamentuma

Kiegyensúlyozott temperamentum, nyitott és barátságos. Mint működő illatkutya, képesnek kell lennie arra, hogy szorosan érintkezzen más kutyákkal (falkában történő vadászásra). Néhányan visszafogottak, de soha nem félénkek vagy gonoszak. Az emberekkel vagy más kutyákkal szembeni agresszió a leginkább nemkívánatos.

A Fekete-cser mosómedvekopó elég erős vadászösztönökkel bír, így szereti követni orrát. Ezekben az esetekben kifejezetten önfejű tud lenni. Egyik legfőbb személyiség jegye a függetlenség és önállóság.

A mosómedvekopó nagy hűséges gazdájához, nagyon éber természet ennek akettőnek az összefüggése az, hogy figyel gazdájára is és amennyiben bármi veszély fenyegeti gazdáját azonnal cselekszik annak védelme érdekében.

Vadászkutyához mérten szereti, ha mindig van mit csinálni, így tanítása és oktatása elengedhetetlen a kutya boldog és kiegyensúlyozott életéhez.

Társas viselkedése

Fajtársaival könnyen és jól kijön, azonban más, mint például háziállatok társaságához korán el kell kezdeni hozzászoktatni. Erős vadászösztöne miatt könnyedén vadászhat a ház körül élő háziállatra.

Gyerekekkel jól kijön és barátságos is velük.

Erős a fajtában a házőrző ösztön is ami az idegenekkel szemben nyilvánul meg. Idegenek érkezését bizalmatlanul és ugatással jelzi.

Fekete-cser mosómedvekopó mozgásigénye

Számomra meglepő volt olvasni, hogy lakásban is lehet tartani, ilyenkor elég nyugodt és kellemes társaság. De! Nem kell félteni amikor sétáltatásra kerül a sor akkor összes felgyülemlett energiát kiadja magából.

A sétáltatásra figyelni kell nagyon, ismertlen terepen nem ajánlott elengedni póráz nélkül, mert amint szagot fog vagy érez valami számára érdekes illatot azonnal elindul a szag után.

Amint azt már kiemeltem vadászkutyáról beszélünk így igényli a fizikai fárasztáson kívül a szellemi fárasztást is.

Fekete-cser mosómedvekopó tanítása

Nagyon értelmes és intelligens kutyafajta ebből adódóan sok mindenre meg lehet tanítani. Önfejűségéből és önállóságából adódóan soha nem fogja szolgaként szolgálni a családot. nagyon szép eredményeket érhet el vele egy gyakorlott, türelmes és következetes gazdi. A gazid egyik legfőbb tulajdonságának kell lenni a tekintélynek, mindazonáltal szelíd módszerekkel tanítja a kutyát.

Fekete-cser mosómedvekopó szőrzete

A kutya szőrzete rövid és sűrű. Megengedett színek: Amint a neve is sugallja, a szín szénfekete, a szem fölött, a fang oldalán, a mellkason, a lábakon és a nadrágszáron, fekete ceruza jelzésekkel a lábujjakon.

A fekete-cser mosómedvekopó szőrzetének ápolása

Különösebb ápolást nem igényel szőrzete, ettől függetlenül a vedlési időszakban hetente többször is ki kell fésülni szőrzetét. A fülek tekintetében nem csak vedlési időszakban kell figyelmesnek lenni. Sétáltatás közben akarva akaratlanul is össze tudnak gyűjteni némi szennyeződést. Illetve evés közben is bele tud lógni az ételbe, ilyenkor nem árt vizes vagy nedves anyaggal áttörölni a füleg végét.

Fekete-cser mosómedvekopó megjelenése

A Black and Tan Coonhound alapvetően munkakutya, nyom- és fakutya, aki képes ellenállni a tél viszontagságainak, a nyári melegnek és a nehéz terepen, amelyen dolgozni kell.

Főleg a mosómedve nyomában és fán tenyésztésére használják, a Black and Tan Coonhound játékát teljes egészében illat alapján irányítja.

A Coonhound tulajdonságai és bátorsága járatossá teszi a szarvasok, medvék, hegyi oroszlánok
és más nagyvadak vadászatában is.

A fajtát támogató klub arra kéri a bírókat, hogy a kutya érdemeinek értékelésekor helyezzenek nagy hangsúlyt ezekre a tényekre. Az általános benyomás az erő, a mozgékonyság és az éberség.

Azonnal lenyűgözi az embert azzal a képességével, hogy erőteljes ritmikus lépésekkel takarja el a talajt. Tekintettel a vadászkutyaként végzett munkájukra, az egyednek mérsékelt csontozattal és jó izomtónussal kell rendelkeznie.

A hímek csont- és izomtónusukban nehezebbek, mint a nőstények.

Kan kutya marmagassága: 63,5 – 68,5 cm
Szuka kutya marmagassága: 58 – 63,5 cm

A hivatalos leírás szerint ettől a mérettől el lehet térni, de csak addig amíg az arányok rendben vannak.

FCI szabvány szerinti megjelenése

Fontos arányok:

A válltól a fenékig és a martól a talajig mérve a test hossza egyenlő vagy valamivel nagyobb, mint a kutya marmagassága.

A fej tiszta mintázatú, a koponya hátsó részétől az orrig a fej mérete kan kutyáknál 9-10 hüvelyk, a szuka kutyáknál 8-9 hüvelyk. Profilból nézve a koponya vonala gyakorlatilag párhuzamos síkban van az elülső arccal vagy a fanggal.

A kutya orra mindig fekete színű és jól nyitott. A szemek mogyoróbarnától a sötétbarnáig terjedő színűek, majdnem kerekek.

A fülek alacsonyan tűzöttek, kecses redőkben lógnak, előkelő megjelenést kölcsönözve a kutyának. A fül hossza túlnyúlik az orr hegyén.

A Fekete-cser mosómedvekopó farka erős, a töve kissé a hátvonal szintje alatt van, mozgás közben kb derékszögben van a háttal.

A mellső lábak egyenesek és erőteljes felépítésű, a hátsó végtagok csontosak és izmosak, inasak és erősek.

Fekete-cser mosómedvekopó járása, mozgása: Oldalról nézve a Black and Tan Coonhound lépése könnyű és kecses, bőven elöl és mögötte hajt.

Elölről nézve a mellső lábak, amelyek egy vonalban vannak a test szélességével, erőfeszítés nélkül haladnak előre, de soha nem keresztezik.

Hátulról nézve a csánk egy vonalban követi az elülső lábakat, nem helyezkednek el sem túl szélesen, sem túl szorosan, és ahogy az ügetés sebessége nő, a lábfejek hajlamosak egy középvonal vagy egyetlen pálya felé konvergálni, jelezve az egészségességet, egyensúlyt és állóképességet.

Ha akcióban van, feje és farka kocsija büszke és éber; a felső vonal vízszintes marad.

FCI besorolása

Az FCI tartja nyilván a hivatalosan elfogadott kutyafajtákat és az FCI fogja össze nemzetközi szinten a tenyésztőket is.

Természetesen nem lehet egyszerű az összes kutyafajtát rendszerezni, de erre használják a fajtacsoportosítást. 10 fajtacsoport van, minden egyes csoportot tovább lehet bontani szekciókra, minden szekciót tovább lehet bontani típusokra.

Fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
Szekció: (1.) Kopók
Típus: (1.1) Nagy méretű kopók

A Fekete-cser mosómedvekopó Amerikából származik, ezért a kutyfajta “tulajdonosa” is Amerika lesz. A kutyafajta tulajdonos országa felelős a kutyára vonatkozó standardok megalkotásáért.

A Mosómedvekopó eredeti és angol neve: BLACK AND TAN COONHOUND – ezen anéven fogod megtalálni az FCI rendszerében is.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332