Barion Pixel
Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben az Tornjak kutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol nevén: Bosnian and Herzegovinian – Croatian Shepherd dog, eredeti nevén: Tornjak – ezen a néven fogod megtalálni az FCI rendszerében is. Magyar neve amin még megtalálhatod: Horvát juhászkutya, Bosznia-hercegovinai – horvát juhászkutya.

A Tornjakhoz tartozó elismert fajtaleírást 2017-ben töltötték fel az FCI nyilvántartásába 355-ös szabvány számmal.

A kutyafajhoz tartozó leírás fordításában részt vett az a Raymond Triquet is aki az FCI által használt fajtacsoportosítást megalkotta. A fajtacsoportok a kutyák könnyebb kategorizálása miatt lett kialakítva.

A kutyafajta származási helye: Bosznia-Hercegovina és Horvátország.

Tornjak FCI besorolása

Amint azt már említettem a kutyafajták könnyebb kategorizálása érdekében megalkották a 10 fajtacsoportot. Ezt a 10 fajtacsoportot tovább lehet bontani még szekciókra és típusokra.

Tornjak fajtacsoportja: (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Szekció: (2.) Molosszerek

Típus: Hegyi típusú kutyák

Tornjak eredeti felhasználása

A tornjak kiváló állatok terelésére és őrzésére, valamint tökéletes őrző kutya.

Tornjak természete

Kiegyensúlyozott természetű, barátságos, bátor, engedelmes, intelligens, tele méltósággal és önbizalommal. Hevesen őrzi a rábízott vagyont, nem vesztegethető, idegenekkel szemben gyanakvó. Odaadó a gazdája iránt, és nagyon nyugodt a jelenlétében. Nagyon ragaszkodó a közvetlen közelében élőkkel. Gyorsan tanul és ezt sokáig megőrzi emlékezetében, szívesen látja el a rábízott feladatokat. Könnyen nevelhető.

Tornjak megjelenése

Ez egy nagytestű és erőteljes kutyafajta, jó arányokkal és mozgékonysággal. A test alakja majdnem négyzet alakú. Erős, harmonikus és kiegyensúlyozott kiállással és mozgással. Szőrzete hosszú és vastag.

A kan kutya marmagassága: 65-70 cm
A szuka kutya marmagassága: 60-65 cm

FCI szerinti megjelenése

A test majdnem négyzet alakú. A test hossza nem haladhatja meg a magasságát (%-nél nagyobb mértékben. A koponya és a pofa hossza közötti arány 1:1.

A kutya feje hosszúkás, rövidebb fang is elfogadható. A koponya hátsó része megnyúlt, de közepesen széles.
A kutya orra mindig kellően széles orrlyukakkal kell, hogy rendelkezzen. Az orrnak sötét pigemntációval kell rendelkeznie, de a pigmentációnak mindig a szőrzet színével kell, hogy összhangban legyen. Depigmentáció nem megengedett.

Az ajkak sötéten pigmentáltak, az állkapcsa nagyon hosszú és erős, tökéletes ollós harapással és teljes fogazattal.

A kutyafajra jellemzőek a mandula alakú szemek, amelyek sötét színűek. Sötét pigmentáció lehet a szemhéj szélén.

A fülek közepes méretű háromszög alakú fülek. Hajtogatott és függő, meglehetősen magasra állított. Rövidebb szőrzettel.

A kutya farka hosszú és közepes magasságú, nagyon mozgékony. Nyugodt állapotában mindig lóg, mozgás közben a hát felé emelkedik.

A végtagok jól fejlettek, erős csontozattal és feszes izomzattal.

A tornjak bőre vastag és jól illeszkedik az egész testre.

A tornaj szőrzete: Általában a Tornjak egy hosszú szőrű kutya, rövid szőrrel az arcon és a lábakon. A fedőszőrzet hosszú, vastag, durva és egyenes. A far felső részén különösen hosszú.

A vállakon és a háton enyhén hullámos is lehet. A pofán és a homlokon a füleket összekötő képzeletbeli vonalig, a fülek felett és a lábszárak elülső részein rövid.

Különösen bőséges a nyak körül (sörény), sűrű és hosszú a comb felső részén (bricanadrág). Az alkar mentén tollakat képez. Jó szőrzetű kutyáknál különösen bőséges a hátsó lábszár hátsó részén.

A farok gazdagon borított nagyon hosszú szőrrel. A téli aljszőrzet hosszú, nagyon vastag és szép gyapjas textúrájú. A szőr vastag és sűrű, és nem válhat szét a háton.

A kutyafajta esetében megengedett színek: Általában a domináns alapszín a fehér. Lehetnek fekete köpenyes és fehér foltokkal rendelkező kutyák, amelyek leggyakrabban a nyak körül, a fej fölött és a lábak mentén találhatók. Lehetnek majdnem fehér kutyák is, amelyeken csak kis jegyek vannak

Tornjak története

A genetikailag homogén, őshonos archaikus pásztorkutyák szinte kihalt leszármazottai képezték a „Tornjak” fajta újrateremtésének alapját.

Az eredeti állományba tartozó kutyákat BoszniaHercegovina és Horvátország hegyvidékein és a környező völgyekben terjesztették el.

A legfontosabb történelmi dátumok 1067 és 1374. Ezekből az időszakokból származó írásos dokumentumok először említik a boszniai-hercegovinai horvát fajtát.

Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában 1972 körül egyszerre indult meg a történelmi és újabb létezésük, majd a kihalástól való szisztematikus megmentésük kutatása, 1978-ban pedig a folyamatos tisztavérű tenyésztés.

Napjainkban a fajtapopuláció számos, sorozatban kiválasztott fajtatiszta kutyából áll. Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban szétszóródott generációk száma.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 320