Barion Pixel
Megosztás

10 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Kanári szigeteki kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Kanári szigeteki kopó jellemzői

Annak érdekében, hogy tényleg kiderüljön vajon hozzád illik-e a kanári szigeteki kopó összegyűjtöttük neked a kutyafajta legfontosabb jellemzőit.

Kanári szigeteki kopó temperamentuma

Bátor, ideges, izgatott és lelkes dinamizmusú. Impozáns, de egyáltalán nem agresszív. Lemondás nélkül gazdájához kötve, sztoikusan kibírja a legszigorúbb napokat is, a fáradtság legcsekélyebb jele nélkül. Gazdájához a végtelenségig hűséges kutyáról van szó, ez a legnagyobb előnye és hátránya is a jellemének ugyanis jóformán egyemberes kutyának mondhatjuk.

Ami annyit jelent, hogy egy embert fogad a bizalmába. Vadászkutyák egyik jellemvonása a makacsság és önfejűség. Tanítása sok időt és energiát fog igénybe venni, de még ekkor sem biztos, hogy 100%-ban szófogadó lesz.

Kanári szigeteki kopó eredeti felhasználása

Nyúlvadászatra használják, ennek érdekében csodálatos orrát, látását és hallását kihasználva nagyon hatékony vadászkutya. Tökéletesen alkalmazkodik a terep számos egyenetlenségéhez. Könnyen elviseli a magas hőmérsékletet, hajnaltól estig vadászni képes, kitartása lenyűgöző.

Orrának és hallásának köszönhetően a terep természetes hasadékainak alján, falrepedésekben, szántóföldek szélén lévő kőhalmokban, vulkáni csövekben is észleli a nyulak jelenlétét. Rendkívüli túlélését kétségtelenül vadászi adottságainak köszönheti, amelyek az évszázadok során pótolhatatlanná tették.

Főleg nyomkövető kutya, akinek illatosító munkája során nem szabad ugatnia és elkapnia a vadat. A vadászgörénnyel kombinálva, a szigeteken engedélyezett vadászati módszerrel is használják. Általában a nyulakat veszi a szájába.

Kanári szigeteki kopó gondozása

Első körben ejtsünk pár szót a Canarian Podenco mozgásigényéről. Amint azt már említettem eredetei felhasználása szerint vadászkutya, ezért a nagy mozgásigényű kutyák közé tartozik. Sajnos napi pár séta belvárosban nem lesz neki elegendő. Sétáltatási tipp: ne sétáltasd póráz nélkül, vadászkutya ami szagot fog és elmegy.

A kanári szigeteki kopó szőrzete nem igényel különösebb gondozást hetente egyszer elegendő kifésülni.

Canarian Podenco etetése: természetesen húst eszik, így kérlek figyel milyen tápot választasz neki. A legfontosabb, hogy legyen magas a hústartalma.

Kanári szigeteki kopó megjelenése

Közepes méretű, hosszú vonalakra felépített, karcsú, könnyű és rendkívül ellenálló kutya. A csontváz jól fejlett. A zsírrétegek hiánya lehetővé teszi a bordaívet, valamint a gerincoszlopot és a csípőcsontok szabad szemmeli láthatóságát. Az izomzat a legmagasabb fokon fejlett, sovány, az izmok összehúzódásai a bőrön keresztül láthatóak.

Kan kutya marmagassága: 55-64 cm
Szuka kutya marmagassága: 53-60 cm

Amennyiben a kutya megfelel a fajta archetípusának a maximális marmagasságtól eltérhet a méret + 2 cm-rel, illetve eltérhet – 2 cm-rel is.

FCI szabvány szerinti megjelenése

Fontos arányok: Kicsit hosszabb, mint magas. A mellkas jól fejlett. A fang valamivel hosszabb, mint a koponya.

A Canarian Podenco feje: hosszúkás, csonka kúp alakú, de a testtel mindig arányos és közepesen hosszú. A koponya-arc tengelyei párhuzamosak. Az orra nagy és alapvetően hússzínű, de természetesen összhangban van a szőrzet színével. Az állkapcsa ollós harapású, jól fejlett fogazattal.

A szemei ferdék, kicsik és mandula alakúak. A legtöbb esetben sötét borostyán színűek. A szemek színének intenzitása a szőrzet színétől függ.

A kanári szigeteki kutya füle: Meglehetősen nagy fülei vannak, amikor a kutya izgatott állapotban van akkor felemelkedik, amikor a kutya nyugalmi állapotban van akkor hátradőlnek.

A kutya teste jól fejlett és jól izmolt, alkalmas versenyzésre és tökéletesen megfelel a vadászat minden igényére. Amint azt már említettem olyan szinten vékony zsírréteg található a kutyán, hogy kilátszanak az izmai illetve bordái és gerince is.

A kanári szigeteki kutya farka: Meglehetősen alacsonyan tűzött, a far megnyúlásaként jelenik meg. Kerek, csak kicsit ér lejjebb a csánknál. Lógva, vagy sarló alakban emelve. A
hegyén kissé elkeskenyedő, ami általában fehér. Soha nincs feltekerve. Mozgás közben nem kívánatos túl magasra emelnie.

Az elülső végtagok tökéletesen függőlegesek, egyenesek és párhuzamosak, a csontszerkezet finom, de szilárd. A lábfeje macskaláb alakú, kissé kifelé fordulva. A párnák kemények és enyhén oválisak.

A hátsó végtagok függőlegesek, egyenesek és robosztusok. Ezen felül jól izmoltak és fejlettek. A párnák szilárdak és ovális alakúak. Nincs harmatkarm. A kanári szigeteki kutya színváltozatai: Lehetőleg piros és fehér, a piros lehet többé-kevésbé intenzív, a narancstól a sötétvörösig (mahagóni) átmegy. Ezen színek összes kombinációja.

Kanári szigeteki kopó fajtajellemzők

Az alábbi neveken ismert még: PODENCO CANARIO, Kanári Warren Hound, Canarian Podenco, Dogo Canario.

A kutyafajta származási helye Spanyolország, ebből adódóan a fajta “tulajdonosa” Spanyolország.

Az FCI használ egy bizonyos rendszert ami segíti vagyis megkönnyíti a kutyafajták kategorizálást. Ennek a rendszernek az alapja 10 fajtacsoport, az egyes csoportokat további szekciókra tudjuk bontani, az egyes szekciókat pedig további típusokra.

Fajtacsoport: (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák

Szekció: (2.) Molosszerek

Típus: (2.1) Masztiff típusú kutyák

Annak érdekében, hogy még átláthatóbb legyen a kategorizálási rendszer, minden az FCI által elfogadott kutyafajta kap egy szabvány sorszámot is, a kanári szigeteki kutya FCI szabvány standard száma a 329–es.

Kanári szigeteki kopó története

A Kanári-szigeteken, ahonnan származott, Podenco Canario néven ismert. Gyakran találkozunk vele az összes szigeten, különösen a legnagyobbakon, a Gran Canary-szigeten és a Teneriffe-szigeten. A Podenco Canario egy egyiptomi eredetű kutya, amelyet valószínűleg a föníciaiak, a görögök, a karthágóiak és maguk az egyiptomiak hoztak be a Kanári-szigetekre.

A létező legősibb fajták egyike, mert számos leletet (metszet, szobor, dombormű) találunk a fáraók sírjaiban, valamint a Louvre vagy a British Museum múzeumaiban. Ez a fajta körülbelül hétezer éves múltra tekint vissza.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326