Barion Pixel
Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Hokkaido kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A kuyafajta eredeti neve: hokkaido – ezen a néven fogd megtalálni az FCI rendszerében is.

Az FCI a Fédération Cynologique Internationale rövidítése ami Magyarra fordítva annyit jelent: Nemzetközi Kynológiai Szövetség. Lényegében a különböző országok ebtenyésztő egyesületeit egybe foglaló Szervezet.

Az ő rendszerüket és kutyafajta leírásaikat érdemes böngészni mielőtt kutyavásárlása adod a fejed. Ennek oka, hogy ott találod meg a kutyafajtára vonatkozó szabványokat.

A kutya származási helye japán, ezért a kutyafajta “tulajdonosa” Japán.

Hokkaido temperamentuma

Figyelemre méltó kitartású, méltóságot és naiv érzést tanúsító kutya. Vérmérséklete hűséges, engedelmes, nagyon éber és merész. Pontos ítélőképességet és nagy állóképességet is mutat.

Amennyiben tudsz elegendő időt delegálni tanítására szinte mindent meg tud tanulni. Ez a pont csak rajtad múlik elég kitartó és következetes vagy e.

Hokkaido jellemzői

Nagyon fontos számára a megfelelő minőségű táplálék. Alapvetően egy húsevő kutyáról van szó, a megfelelő táplálék a kutya megjelenésén is tükröződik: a fogakon és a szőrzeten is.

Higiéniai szempontból havonta fürdetni kell kutya samponnal. Ezen kívül természetesen előfordulhat, hogy előbb koszos lesz, mert megtalálja sétáltatás közben az összes pocsoját.

Ilyenkor elengedő ha alapszinten kicsit vízzel leöblítjük, de nem igényli a minden sétáltatás utáni fürdetést.

A Hokkaido kutyfajtánál különös figyelmet kell fordítani a szemek és a fülek tisztítására. Természetesen kutya és életvitel függő, de hetente kéthetente érdemes tisztítani a fülét és a szemeit egy nedves gézzel.

Ezen kívül a hokkaido kutyafajta nem minősül sokat betegeskedő kutyának.

Testmozgási igénye naponta egy vagy inkább két sétáltatás egybekötve játékkal illetve tanítással, oktatással. Ennek oka, hogy nem elengedő fizikailag fárasztani a kutyát természetesen szellemileg is kell fárasztani a kutyát.

Ennek eredményeképpen nem javasolható olyanok számára akik ezt nem tudják megadni neki és mégis lakásban tartott kutya.

Ezt azért mondom, mert ha unatkozik és nem kapja meg sem a mozgást sem a szellemi kihívásokat akkor bizony máshogy kell majd levezetni a felesleges energiáit. Ez vezethet oda, hogy otthon fog rongálni, rágni.

A hokkaido tartása megoldható lakásban is. A hokkaido egy kistestű kutya. Ez a kutyafajta egy önálló állat amennyiben következetesen rászoktatod, hogy egyedül kell maradnia amíg dolgozol akkor meg fogja szokni.

Természetesen ehhez idő kell. Amennyiben benti kutya lesz nem árt ha hagysz neki otthon valami elfoglaltságot például: a játékait szabadon hagyod neki, illetve eldugsz neki néhány jutalomfalatot.

Hokkaido eredetei felhasználása

A hokkaido eredeti felhasználása szerint vadászkutya és társkutya. Sajnos arról, hogy milyen vadászatra használták az FCI által készített leírás több információt nem ad.

Hokkaido általános megjelenése

Közepes méretű kutya, erősen markáns szexuális dimorfizmussal, jól kiegyensúlyozott, erős felépítésű és jó csontozatú. Erős és tiszta vágású izmok.

A hokkaido méretei:

A kan kutya marmagassága: 48,5-51,5 cm
A szuka kutya marmagassága: 45,5-48,5 cm

FCI szerinti megjelenése

Ez a rész azoknak fontos és értékes aki most áll ilyen kutya vásárlása előtt. Mert ebből a leírásból tudhatod meg, hogy hogyan kell kinézni a kutyának a standardok alapján.

Kezdjük is a fontos arányokkal: a testhossz aránya 10:11, de a szukáknál a test valamivel hosszabb is lehet. A koponya és az orrnyereg hosszának aránya 3:2. A koponya hossza megegyezik az orcák szélességével.

A koponya és a homlok széles és enyhén lapos. Az orr fekete, fehér bundájú kutyáknál az orr pigmentációjának enyhe hiánya elfogadható.

A pofa ék alakú és egyenes orrnyereggel rendelkezik.

A kutya ajkai feszesek és fekete szélekkel rendelkeznek, a nyelv esetében a kék-fekete szín nem minősül hibának.

Az állkapcsa erős és ollós harapással rendelkezik.

A szemek közel háromszög alakúak, nem túl kicsik és sötétbarna színűek. A szem külső sarkai enyhén felfelé állnak.

A fülek kicsik és háromszögletűek, enyhén előre dőlő és erősen szúrt.

A kutya nyaka erőteljes és izmos. A test magas egyenes és erős.

A kuyafajtára jellemző farok: magasan tűzött, vastag, a háton erőteljesen görbült vagy sarlószerűen ívelt. Leengedéskor hegye majdnem eléri a csánkot.

A végtagjau általános megjelenésűek, jól fejlettek, erős és mérsékelten szögletes.

A hokkaido szőrzete: A külső szőr durva és egyenes, aljszőrzet puha és sűrű. A farok szőrzete
meglehetősen hosszú és kiálló.

A szőrzet színe: Szezám (a fekete, vörös és fehér szőrszálak egészében jól elegye), bordás,
vörös, fekete, fekete és cser, fehér.

Hokkaido FCI besorolása

A kutyák könnyebb kategorizálására az FCI a fajtacsoportokat használja. 10 fajtacsoportot különböztetünk meg, amit tovább tudunk bontani szekciókra és típusokra.

Fajtacsoport: (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák
Szekció: (5.) Ázsiai spiccek és rokon fajták

Hokkaido története

Állítólag ez a fajta közepes méretű japán kutyákból származik, amelyek Honshuból (Japán fő szigetéről) Hokkaidóra kísérték a migránsokat a Kamakura-korszakban (az 1140-es években), amikor a Hokkaido és a Tohoku között cserekapcsolat alakult ki.

Amikor 1937-ben a fajtát „természeti emlékké” nyilvánították, felvette a terület nevét. „Ainu-ken” néven is ismerték, mivel az ainuk – Hokkaido egykori lakói – ezeket a kutyákat medvék és más állatok vadászatára tenyésztették.

A Hokkaido testalkata lehetővé teszi, hogy ellenálljon a súlyos hidegnek és a heves havazásnak.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326