Barion Pixel
Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Shiba inu kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A kutya japánból származik, ezért a kutyafajta tulajdonosa is japán lesz.

A Shiba inu kutyafajtát a 257-es szabvány számmal tartja nyilván az FCI. Az FCI-nél található meg a kutyafajtákra jellemző megjelenés legpontosabb leírása.

Shiba inu jellemzői

Amint azt már említettem ennek a cikknek a legfőbb célja, hogy megtudd mennyire illik hozzád jellemzőiben ez a kutyafajta.

Shiba inu eredeti felhasználása

Eredetileg vadászkutyának tenyésztették japánban, elsősorban madarak és kis állatok vadászatára. Ma viszont már inkább társkutyaként tartják számon

Shiba inu temperamentuma

Nem fogok meglepetést okozni ha azt mondom egy okos és tanulékony kutyáról van.

Vadászkutya múltjából adódóan nagyon önálló kutyafajta a Shiba inu, természetesen ebből adódik az is, hogy szeret független kutyaként tevékenykedni és nem szereti ha alá van rendelve valakinek.

Ezekhez a tulajdonságokhoz párosul a jó őrző kutya jelleme is. Idegenekkel szemben legyen szó emberekről vagy más kutyákról bizalmatlan.

Tanítását már kölyökkorban el kell kezdeni és sok időt kell majd rászánni, de amennyiben ez nem marad el és jól szocializálódik később bármilyen gond nélkül jól fogja magát érezni csoportban is.

A megfelelő nevelés eredménye lesz az is, hogy a család körül megtalálható egyéb háziállatokkal is jól ki fog jönni.

Amennyiben gazdaként rászolgálsz egy shiba inu barátságára egy nagyon hűséges és védelmező társat tudsz majd magad mellett.

Shiba inu nevelése

A Shiba inu kutyafajtát csak tapasztalt gazdiknak ajánlom. Ennek oka, hogy egy önálló kutyáról van szó aki nem szereti az alárendeltséget és szeret falkavezér lenni.

Itt a nevelésben a legnagyobb feladat megmutatni a kutyának, hogy ki a falkavezér. Nevelés nagy tapasztalatot, türelmet, folyamatos tanítás és következetességet igényel a tulajdonos részéről.

Shiba inu ápolása

Akkor úgy érzem itt az ideje beszélni a kutya bundájáról és színváltozatairól. A shiba inu szőrzete: A külső szőr durva és egyenes, az aljszőrzet puha és sűrű, szőr a farkon
enyhén hosszú és felálló.

A shiba inu színváltozatai: Vörös, fekete és cser, szezám, fekete szezám, vörös szezám. A színek magyarázata: Szezám: Jó keveréke a fekete, vörös és fehér szőrszálak egészének.

Fekete szezám: Több fekete, mint fehér szőrszál.

Vörös szezám: a haj alapszíne vörös, keverve fekete szőrszálakkal.

A shiba inu szőrzetének ápolása érdekében elegendő 1-2 hetente átfésülni és így megszabadítani a levedlett szőrzettől.

Félévenkénti vedlésekor azonban gyakrabban kefélje át, mivel ebben a 3-4 hétig tartó időszakban erősebben hullajtják szőrüket.

Shiba inu megjelenése

Egész egyszerűen egy kistestű kutya, jó csontozatú és jól fejlett izomzattal. A kan kutya marmagassága: 39,5 cm, a szuka kutya marmagassága: 36,5 cm. A kutyafajta esetében a 1,5 cm plusz vagy mínusz belefér a hivatalos tűréshatárba.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A kutya homloka széles, orra mindig fekete amelyhez egyenes orrnyereg párosul. A kutya állkapcsa erős fogakkal van felszerelve és ollós harapással rendelkezik.

A shiba inu szemei: Háromszögletű, nem túl kicsi, sötétbarna színű. A szem külső sarkai
enyhén felfelé állnak.

Fülei: Viszonylag kicsi, háromszögletű, enyhén előre dőlő és erősen szúrós.

A kutya teste az FCI által leírtak alapján egyenes és erős.

A shiba inu farka: Magasra tűzött , vastag, erőteljesen gömbölyödött vagy sarlóként
ívelt, leengedéskor a hegye majdnem eléri a csánkokat.

A végtagok: az első végtagok szemből nézve egyenesek. A hátsó végtagok jól fejlettek vastagok és izmosak.

Shiba inu FCI besorolása

Hivatalosan elfogadott kutyafajtáról van szó ezért a FCI rendszerében is megtalálható. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél magad mellé társnak náluk tudod megnézni a szabvány szerinti megjelenést. Az FCI a fajtacsoportosítást használja a kutyafajták kategorizálására.

Fajtacsoport: (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák
Szekció: (5.) Ázsiai spiccek és rokon fajták

Shiba inu története

A Shiba a kezdetleges korok óta őshonos fajta Japánban. A „Shiba” szó eredetileg valami „kicsire”, „kis kutyára” utal.

A Shiba élőhelye a Japán-tengerre néző hegyvidéki területen volt, és kis állatok és madarak vadászkutyájaként használták.

Kisebb különbségek voltak a fajták között a tenyésztési terület szerint. Mivel 1868 és 1912 között Angliából importáltak olyan kutyákat, mint az angol szetterek és az angol pointerek.

Ezután a vadászat Japánban sportággá vált, és elterjedt a Shibák és az angol kutyák keresztezése, és a tiszta Shiba ritkasággá vált, így 1912 és 1926 között már tiszta volt.

Az ezekre a területekre korlátozódó sibák rendkívül megritkultak.

A vadászok és más műveltek 1928 körül kezdtek foglalkozni a tiszta sibák megőrzésével, és komolyan elkezdődött a korlátozott számú tiszta faj megőrzése, és a fajtaszabványt végül 1934-ben egységesítették. 1937-ben a Shibát „természetes fajnak” nevezték ki.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332