Barion Pixel
Megosztás

11–14 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben az Olasz volpino szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Az Olasz volpino eredeti neve: volpino italiano.

Az olasz volpino fajtaleírás fordítása hivatalosan 2015-ben készült el.A rendszerbe / nyilvántartásba 195-ös nyilvántartási számmal került be. A kutyafajta származási helye Olaszország, így a kutyafajta tulajdonosa is Olaszország.

Olasz volpino FCI besorolása

Az FCI által használt fajtacsoportosítást fogom most neked bemutatni. Az FCI a Raymund Triquet által megalkotott fajtacsoportosítást használja. 10 fajtacsoportot hozott létre a könnyebb kategorizálás érdekében. A csoportokat további szekciókra és típusokra lehet osztani.

fajtacsoport: (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák
szekció: Európai spicc

Érdekessége a kutyafajtának, hogy ugyan az FCI elismerte, mint önálló kutyafajta, de az American Kennel Club nem ismerte el.

Olasz volpino temperamentuma

Nagyon kötődik családjához. Temperamentumát tekintve nagyon aktív és játékos, szeretetteljes, élénk, megfigyelő.

Az olasz volpino intelligenciáját tekintve átlagos intelligenciával rendelkezik. Ez annyit jelent, hogy türelemre van szükség tanításához és képzéséhez.

Amennyiben következetes és rendszeres vagy a kutyusoddal úgy tanítható lesz, de itt természetesen szükség lesz a te kitartásodra is.

Fegyelmezés: kérlek tartsd figyelem előtt, hogy az átlagosnál érzékenyebb kutyafajtáról van szó, így a fegyelmezés sem lehet olyan erőteljes. Ezért azt is elmondhatjuk róla, hogy fogékony a családtagok érzelmi állapotára ez teheti rendkívüli négylábú társsá.

Szerencsére az olasz volpino társaságkedvelő kutya ami annyit jelent, hogy kifejezetten szereti családja társaságát, de a túl gyakori látogatókat nem. Kutya társaival jól kijön. nem szereti ha sokáig egyedül van hagyva.

Amint látod a képen is az olasz volpino egy kistestű kutya ebből adódóan sokat ugat. Nem vagyok benne biztos, hogy a legjobb választás társasházba. Az ugatásnak több oka is lehet: félelem, riasztás, figyelemfelkeltés…

Az olasz volpino sok tanulást igényel mire póráz nélkül lehet sétáltatni, ennek oka, hogy minimálisan, de él benne a kóborlási potenciál. Ez csupán annyit jelent, hogy néha szereti felfedezni a környéket.

Sokak számára felmerül kistestű kutya esetében, lakásban tartható e. Az igaz, hogy az olasz volpinonak jó az alkalmazkodó képessége, de mozgásigénye az van. Így napi 1 séta nem lesz neki elég. A volpino átlagos mozgás igénnyel rendelkezik.

Amint azt már említettem nagyon kötődik az emberhez és nem szereti ha sokáig egyedül marad, ezért vagy már idősebb embereknek megfelelő választás vagy olyanok számára akiknek kutyabarát munkahelyük van.

Olasz volpino ápolása

Amint az láthatod első ránézésre is nem átlagos szőr mennyiség borítja a kis testét. A szőrezet típusáról moste egyelőre annyit mondok, hogy pihés (a későbbiekben részletezem).

A szőrzetéből adódóan csak annyi az eltérés, hogy gyakrabban kell fürdetni a kutyát. És igen a bunda nyírásához szükséges lehet speciális eszköz is.

Olasz volpino eredeti felhasználása

Megmondom őszintén mikor megláttam az FCI hivatalos leírásában nem hittem a szememnek. Eredeti felhasználása szerint az olasz volpino őrző és kísérő kutya.

Ezt a tényt egyik ismerősöm meg is erősítette, hogy jó házőrző kutya, figyelmes és rendkívül jó a hallása. A tulajdona őrzésére védelmezően lép fel. Amennyiben az ápolást otthon tervezed végezni keress megfelelő kutyasampont az bundája ápolásához.

Volpino betegségek

Sajnos az átlagnál gyakrabban fordulhatnak elő egészségügyi problémák ennél a kutyafajtánál. Ezért rendszeres állatorvosi vizsgálatra van szükség.

Már pár alap feladat elvégzésével is sokat segíthetsz rajta: rendszeresen tisztítsd a füleit és szemeit.

Olasz volpino megjelenése

A volpino egy kistestű kutya, spitz típusú, kompakt és harmonikus, hosszú elálló szőrzetű.

A kan kutya marmagassága: 27-30 cm
A szuka kutya marmagassága: 25-28 cm

Átlagos sólya 5 kg, de a hivatalos leírások szerint a marmagassággal, hogy arányos legyen a kutya súlya.

FCI szerinti megjelenése

Fontos arányok: a testhossza a válltól a fenékig egyenlő a marmagassággal. A fang hossz a a fej teljes hosszának 4/10-e. A mellkas mélysége valamivel kisebb, mint a marmagasság fele.

A fej piramis alakú, hossza eléri a marmagasság közel 4/10-ét. A koponya hosszabb, mint a fang és enyhén tojás alakú. A koponya és a pofa felső tengelyei enyhén konvergensek.

Az orr mindig fekete.

Az ajkak kissé vastagok mégis szorosan illyeszkednek és felső ajkak peremei egyenes vonalúak. Az ajak peremek mindig feketék. Az állkapcsa erős, normálisan fejlett fogazattal, ollós harapással.

A szemek jól nyitottak, normál méretűek arányos a kutya testével. A szemek éberséget és élénkséget fejeznek ki. Az írisze sötétbarna, a fedők pereme fekete.

A fülei háromszög alakúak, merev porcos, a lebeny belső felülete előre mutató. Magasan helyezkednek el szorosan egymás mellett. A fülek hossza körülbelül a fej hosszának a fele.

A kutya teste négyzet alakú, hossza a válltól a fenékig mérve megegyezik a marmagassággal.

A farka a far meghosszabbításában magasan tűzött és tartósan háton göndörödött a lehető legközelebb érve a nyakhoz. Hossza valamivel kevesebb, mint a marmagasság fele.

Mozgása: normál ügetés, nem szabad ugrálni. Jellegzetes galopp, mint sprinter.

Az olasz volpino szőrzete: Sűrű, nagyon hosszú és kivételesen egyenes és felálló. Durva szerkezetű, egyenes, merev védőszőrzetekkel, soha nem eshet laposan, de akkor is felállónak kell lennie, ha kevés a szőrzet. A test olyan benyomást kelt, mintha muffba lenne burkolva, különösen a nyakon, ahol a kabát dús gallért képez, de nem olyan, mint egy sörény.

A koponyát félhosszú szőrszálak borítják, amelyek elrejtik a fülek tövét. A pofán rövid a szőr. A füleken a szőr nagyon finom és sima. A farkát nagyon hosszú szőr borítja. A hátsó negyed hátoldalán a kabát nadrágot alkot.

A volpino színvariációi: Önszín fehér vagy vörös. A pezsgő színe megengedett, de nem kívánatos. A fehér színnek tiszta fehérnek kell lennie, olyan mélységű, mint a tej. A füleken a halvány keksz árnyékolás megengedhető, bár ez hiba.

A vörös szín intenzív szarvasvörös. A faron és a nadrágon a világosabb árnyalatok megengedettek. Egy kis fehérség a lábon megengedett, csakúgy, mint a gallér és a vállak enyhe sötét színű bevonata.

Olasz volpino története

A volpinó egyik leszármazottja a kontinensünk középső régiójában már a bronzkor óta létező európai spitznek, amelynek csontváza kövületeit a cölöpökön álló lakóházak alapcölöpei körül fedezték fel. Tehát a Volpino ugyanazokhoz az ősökhöz nyúlik vissza, mint a német spitz, amelynek nem leszármazottja, hanem rokona.

Ősidők óta Olaszországban tenyésztették, és bálványozták a nemesek palotáiban, valamint a köznép köreiben is, ahol különösen nagyra becsülték őrző- és éberségi ösztöne miatt. Vittore Carpaccio 1502-ből származó munkája egy Volpinót ábrázol a velencei festményen, a Szent Austin látomásán.

Volpino Michelangelo kutyája volt, és a 18. században a toszkán és latiumi kocsisok fáradhatatlan társa, aki mindig készen állt arra, hogy hangosan bejelentse az utakon találkozó idegeneket. A szabványt 1913-ban írták, és a fajta meglehetősen népszerű volt a 20. század első felében, de aztán eltűnt.

Néhány fehér példány 1968-ban ismét megjelent, a Volpinót pedig 1972-ben regisztrálták újra. Még a korábban jól ismert vörös szín is újra látható.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332