Barion Pixel

Perui szőrtelen kutya

Megosztás

12–15 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Perui szőrtelen kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Eredeti neve: PERRO SIN PELO DEL PERÚ, angol neve: Peruvian hairless dog – ezen a néven fogod megtalálni az FCI rendszerében is. Ismert nevei: Perui meztelen kutya, Perui kopasz kutya, Perui ruhátlan kutya.

Az FCI rendszerében akkor érdemes elolvasni a kutyafajta leírást ha ilyen kutyafajtát szeretnél társnak, ennek oka, hogy az FCI fogja össze a kutyatenyésztőket és a fajtákhoz tartozó standardokat is ők tartják számon és frissítik amennyiben szükséges. Az FCI rendszerében 310-es standard számmal szerepel.

Perui szőrtelen kutya FCI besorolása

Az FCI a Raymond Triquet által megalkotott fajtacsoportosítást használja a kutyafajták rendszerezésére. Alapvetően 10 fajtacsoport van, az egyes csoportokat tovább lehet bontani szekciókra, az egyes szekciókat pedig tovább lehet bontani típusokra. A perui meztelen kutya FCI besorolása:

Fajtacsoport: (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák
Szekció: (6.) Ősi típusú kutyák

Perui szőrtelen kutya jellemzői

Amint azt már említettem ennek a cikknek a célja, hogy minél jobban megismerd a perui kopasz kutyát, ezért most a kutyafajta jellemzőire fogunk kitérni.

Perui szőrtelen kutya temperamentuma

Nemes és ragaszkodó a hozzá közel álló családtagokkal, ugyanakkor élénk és éber, lehet, hogy óvakodik az idegenektől, és jó házőrző kutya.

Perui szőrtelen kutya mozgásigénye

A perui szőrtelen kutya esetében a mozgásigény változik, attól függően, hogy mekkora a kutya. Napi pár sétáltatással már nagyon jól tudja magát érezni.

Ne felejtsük el, hogy testfelépítése elég atletikus és ebből adódóan elég mozgékony is. Mindazonáltal tökéletes választás a lakásban tartható kutyák közül.

Perui meztelen kutya gondozása

A perui meztelen kutya ápolása viszonylag könnyű, mert a szőrzet hiánya miatt nem kínozzák sem bolhák sem kullancsok, és természetesen ha mégis előfordul a kullancs akkor az könnyen észrevehető.

Perui szőrtelen kutya megjelenése

Általános felépítését tekintve elegáns és karcsú kutya, mely gyorsaságot, erőt és harmóniát fejez ki anélkül, hogy durvának tűnne.

Két fajta létezik, a szőrtelen, amelynek fő jellemzője a szőrtelenség az egész testen, és a bevonatos fajta, amely teljesen bevont.

Egy másik sajátosság, hogy a szőrtelen változat fogazata szinte mindig hiányos a veleszületett alopeciával összefüggésben.

A perui szőrtelen kutya testsúlya és marmagassága:

Ez a kutyafajta akárcsak az uszkárok több méretben is elérhetőek.

A kan és a szuka perui meztelen kutya marmagassága:

Kicsi marmagassága: 25-40 cm
Közepes marmagassága: 41-50 cm
Nagy marmagassága: 51-65 cm

A kan és a szuka kutya testsúlya:

Kicsi testsúlya: 4-8 kg
Közepes testsúlya: 8-12 kg
Nagy testsúlya: 12-30 kg

FCI szabvány szerinti megjelenése

Fontos arányok: A marmagasság és a testhossz közötti arány 1:1, a nőstények valamivel hosszabbak lehetnek, mint a hímek.

A koponya és a pofa felső tengelye párhuzamos, enyhe eltérés elfogadható. Felülről nézve a koponya széles, a fej pedig az orr felé keskenyedik. A felső ívek közepesen fejlettek. Az occipitalis kitüremkedés alig észrevehető.

Az orr színének összhangban kell lennie a bőr színével.

A kutya ajkainak a lehető legszorosabbnak kell lenniük, a metszőfogaknak illeszkednie kell az ollós harapáshoz.

A perui szőrtelen kutya szemei: Éber és intelligens kifejezés. A szemeknek átlagos méretűeknek kell lennie, valamint enyhén mandula alakúaknak kell lenniük, sem nem mélyen ülőnek, sem nem kiemelkedőnek, normálisan és szabályosan helyezkednek el, azaz sem egymáshoz nem túl közel, sem túl szélesen.

A szín a feketétől a barna minden árnyalatán át a sárgáig változhat, összhangban a csupasz fajták bőrszínével és a szőrös változatnál a szőrzettel. Mindenesetre mindkét szemnek azonos színűnek kell lennie.

Világos arcú kutyáknál a szemhéjak színe feketétől rózsaszínig változhat. A világos rózsaszín színek megengedettek, de nem keresettek.

Fülek: A fülek hegyesen állnak, ha a kutya figyelmes, míg nyugalomban hátrafelé kell fektetni. A fülek közepes hosszúságúak; tövénél széles, hegye felé fokozatosan elkeskenyedő, majdnem hegyes vége.

A fülkészlet a koponya felső részén kezdődik, és oldalirányban és ferdén végződik. Felálló helyzetben a fülek tengelyei 50°-tól közel 90°-ig változó szöget zárnak be.

A perui meztelen kutya farka: A farok alacsonyan áll, a tövénél vastag, a vége felé elvékonyodik. Izgatott állapotban a kutya a hátvonal felett lazán megemelve hordja farkát, de soha nem olyan ívben, hogy az feltekerve legyne.

Nyugalmi állapotban enyhén felfelé ívelve lóg a csúcsán. A farkát néha a has felé behúzva hordják. Hosszában majdnem eléri a csánkot. A farok teljesnek kell lennie.

Bőre: A bőrnek simának és rugalmasnak kell lennie az egész testen, de a szőrtelen változatban néhány lekerekített, majdnem koncentrikus vonalat képezhet a fejen, valamint a szemek és az arcok körül.

Bebizonyosodott, hogy a szőrtelen kutyák belső és külső hőmérséklete pontosan megegyezik a többi fajtáéval (bevonattal vagy nem).

A szőr hiánya azonnali és közvetlen hőkibocsátáshoz vezet, eltérően a bevont alanyoktól, ahol a hő természetes szellőzéssel átszűrődik a szőrzeten.

A perui szőrtelen kutya színváltozatai: szőrtelen fajtánál a bőr színe a feketétől, palafeketétől, elefántfeketétől, kékesfeketétől, a teljes szürkeárnyalattól (hígított fekete), bronztól, réztől, sötétbarnától a világosszőkéig változhat.

Minden szín lehet egységes vagy depigmentált területeket mutathat a test bármely részén, lehetőleg a mellkason, a lábakon és a farkon, ennek ellenére a nyújtás nem haladhatja meg a teljes test 20%-át.

Tényleg teljesen szőrtelen?

A perui meztelen kutya esetében előfordulhat szőr a fejen, a lábakon és a farok végén, néha ritka szőr a háton is előfordulhat. Ezeknek a szőrszálaknak a színe bármilyen lehet.

Perui szőrtelen kutya története

Ezeket a kutyákat sajátosságként tartották genetikai természetük miatt, a szőrtelen és szőrtelen kutyák egy alomban való szaporodása miatt.

Az idők sötétjében elveszett csupasz fajta jelentős mérföldkövet ért el, amikor 1985- ben, az FCI rendes közgyűlésén Amszterdamban hivatalosan elismerték Peruban őshonos fajtaként.

Ermanno Maniero kinológus kezdeményezésének köszönhetően. az első fajtaszabvány, lehetséges volt, hogy ezt új fajtaként perui szőrtelen kutya néven jegyezték be a nómenklatúra 310-es számával.

A szőrtelen kutya felismerése nem irtotta feledésbe a szőrös rokonát. Bármilyen tenyésztési programtól megvetve, jelenlegi elismertsége a genomvizsgálati fejlemények tükrében hangsúlyozza a fajta genetikai értékét, hozzájárul
fejlődéséhez és megőrzéséhez.

A bevonatos fajta kiállítási és tenyésztési célú elismerése kedvez a genetikai variabilitás bővülésének, javítja a fajta erejét és új tenyésztőket vonz.

Kezdetben az első alkalommal regisztrálandó bevonatos fajta egyedei a méneskönyvbe vagy mellékletbe szabályszerűen beírt szőrtelen egyedek keresztezésének termékei legyenek, amelyek csak a szőrtelen fajta egyedeivel
párosíthatók és így később a következő generációk számára.

Tilos a bevonatos fajtájú kutyák keresztezése, például bármely nyilvántartásba való felvétele megfelelően bejegyzett szülők nélkül.

A „viringó” néven ismert perui szőrtelen kutya különleges természete miatt a peruiak nyilvánvaló kíváncsiságának
tárgya volt különböző időkben.

Különböző tulajdonságok felosztása miatt különböző kultúrák, inkák előtti kerámiákon láthatók, mint a Vicus, Mochica, Chancay, Chancay Tiahuanaco hatású, Chimu és mások, ahol sok esetben a szőrtelen kutya váltotta fel a pumát, a kígyót vagy a sólyom, aki a legnagyobb érdeklődéssel áll a Chancay kultúra iránt.

Amint az ezeken az illusztrációkon látható, a szőrtelen kutya az inka előtti idők régészeti korszakában, ie 300-tól i.sz. 1460-ig bukkan fel.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332