Barion Pixel

Nyomkövető póráz

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A nyomkövető a kutyák egyik legősibb mestersége, de szerintem ezt mindenki tudja. Ma viszont már erre lehet a kutyádat külön is képezni és a legtöbb kutyaiskolában vannak elérhető nyomkövető tanfolyamok is. Természetesen ehhez is szükséges egy speckó kiegészítő ami nem lehet más, mint a nyomkövető póráz. Megmondom őszintén én kicsit speckóbb felszerelésre számítottam, ugyanis arról van szó jelen helyzetben, hogy egy nagyon hosszú pórázra van szükség ehhez a sporthoz ami biztosítja a kutyádnak a megfelelő mozgási szabadságot.

Nyomkövető póráz hossza

Szerintem az alábbi felsoroláson kívül is vannak még nyomkövető póráz hosszúságok. Ebben az esetben a pórázokkal kapcsolatban az a kihívás a gyártóknak, hogy hosszú legyen a póráz, de mégis elég könnyű maradjon a kutya számára.

  • Nyomkövető póráz 5 méter
  • Nyomkövető póráz 10 méter
  • Nyomkövető póráz 15 méter
  • Nyomkövető póráz 20 méter

Nyomkövető tréning

Az alábbi nyomkövető foglalkozást egy kutyaiskola honlapján találtam ami Gödöllőn található.

Hogyan zajlik a Nyomkövető foglalkozás?

  • A nyomterületre érkezve, ami általában vetés, szántó vagy füves terület, a gazdik az oktató segítségével eleinte egy úgynevezett szimatkatlant, majd később nyomszárakat, nyomvonalakat fektetnek (végig sétálnak), amin a kutyák az orrukat használva végigmennek és jelzik az „elhagyott” tárgyakat. A nyomkövetés szintén az életmód része lehet, hiszen ösztönöket mozgat meg és ezáltal teheti a kutyát egészségesebbé. Különösen üdítő érzés reggel, a harmatos fűben tudatosan, a kutyám szintjét ismerve lépésről lépésre egyre nehezebb feladatok elé állítva a őt a szagnyomokat együtt kutatni fel. Olyan világ ez, melyet mi emberek nem ismerünk, ám a kutyák teljesen otthonosan mozognak a szagok kavalkádjában. Itt is lehetőség van az IPO és K99-es vizsgarendszer nyomkövetés ágazatában vizsgákra készülni. A K99 egyes szint néhány hét gyakorlás után könnyen teljesíthető, a 9-es szinthez viszont hosszú távú elkötelezett gyakorlás szükséges.
  • Vizsgaszabályzat IPO “A” 1,2,3, illetve K99 NY 1-9

Nyomkövető kutya sport magyarországon

Akik szeretnének közös elfoglaltásogot találni kutyájával annakk már hazánkban is megvan a lehetőség arra, hogy közösen hódoljanak a nyomkövetés kutyás sportnak. Illetve van ehetőség versenyen is megmérettetni magukat. További információ a Nyomkövető kutyások SE honlapján található.

Mantrailing

A mantrailing vagy személykeresés egy Magyarországon még kevéssé ismert kutyás sport, a szolgálati kutyázásban viszont világszerte igen elterjedt, és már hazánkban is használatos módszer. Alapja – eltűnt, vagy szökött személyek kutyákkal való kerestetése – nagy múltra tekint vissza. Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a kutyák minden műszernél alkalmasabbak arra, hogy akár több napos nyomok alapján is eredményesen kutassák fel az embert.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321