Barion Pixel

Miért nyalja a kutya a kezem

Megosztás

Kutya nyalogat: Mit jelent és mit tegyek?

A kutyák nyalogatása gyakori viselkedés, ami mögött számos ok rejtőzhet. Lehet a szeretet és a kötődés kifejezése, de jelezhet unalmat, szorongást, sőt, egészségügyi problémákat is.
Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kutya nyalogatásának lehetséges okait, és tippeket adunk a viselkedés kezeléséhez. Segítünk megfejteni, hogy kedvenced mit akar mondani a nyalogatással, és mikor kell aggódnod.

A cikkben a következőket fogjuk tárgyalni:

 • A kutya nyalogatásának leggyakoribb okai
 • Mikor kell állatorvoshoz vinni a kutyát

Ez a cikk hasznos információkkal szolgál minden kutyatulajdonos számára, aki jobban meg akarja érteni kedvence viselkedését, és biztosítani akarja számára a jólétet.

A kutya kéz nyalogatásának okai

Szeretet és kötődés:

 • A kutyák ösztönösen nyalogatással fejezik ki szeretetüket és kötődésüket.
 • Ez a viselkedés még kölyökkorban alakul ki, amikor az anyakutya nyalogatja kölykeit, hogy tisztán tartsa és biztonságban érezze őket.
 • Amikor a kutya nyalogatja a kezedet, az azt jelenti, hogy bízik benned és szeret.

A leggyakoribb oka annak, hogy kutyánk megnyalja a kezünket, az irántunk való szeretete. Szeretik megnyalni az emberek arcát, ha hozzájutnak.

Ellenkező esetben más elérhető részeket, például a karját, kezét, lábát és lábfejét nyalogatni kezdik. Azonban nem minden kutya használja a nyalást a szeretet kifejezéseként.

Egyes kutyák nem szeretik a nyalást, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé szeretnek! Tehát ne aggódjunk, ha kutyánk nem nyalja a kezünket!

Sok kutya természeténél fogva ragaszkodó, és megtanulták, hogy az emberek visszaadják nekik a szeretetet, ha megnyalják az emberi kezet.

Tehát tulajdonképpen egy pozitív megerősítéses folyamat megy végbe. A nyalás fontos szerepet játszik a másokhoz való kötődésükben, így dopamin és endorfin szabadul fel, ami segít ellazulni, nyugodtnak és boldognak érezni magukat.

Ahogy nekünk jó érzés megsimogatni egy kutyát, valószínűleg jó érzés, ha a kutyák megnyalják azokat, akiket szeretnek.

Figyelemfelkeltés:

 • A kutyák néha nyalogatással próbálnak felkelteni a figyelmedet.
 • Ha észrevesszük, hogy a kutyánk nyalogat, miután evett, játszott, vagy egyedül volt, akkor valószínűleg csak az a vágya, hogy foglalkozzunk vele.

Természetesen a figyelemfelkeltésnek nem csak ez a fajtája ismert. Nekem példáult Blacky ha éppen nem alszik és megunta a játékát vagy rágóját akkor szokott akcióba lendülni.

Első lépés az, hogy két lábra áll mellső lábaival a székembre támaszkodik és elkezd nézni, közben csóválja a farkát, ezt követően mindenáron fel akar jönni az ölembe.

A végső stádium a nyalogatás és a morgás farokcsóválással kombinálva.

Üdvözlés

Amikor hazaérünk, vagy miután hosszabb ideig távol voltunk a kutyától, nyalogatással üdvözölhet.
Ez a módja annak, hogy kifejezze örömét, hogy újra lát.

Unalom

Bizonyos esetekben a kutyák nyalogatással enyhíthetik az unalmat vagy a szorongást.
Ha azt vesszük észre, hogy a kutyád túlzottan nyalogatja magát vagy más tárgyakat, ez jelezheti, hogy unatkozik vagy stresszes.

Kényszer

Egyes kényszerhajlamú kutyáknál a nyalás a kényszer kifejezése is lehet . Ez nem csak arról szól, hogy a kutya megnyalja a kezünket, az is lehet, hogy megnyalnak egy foltot a testükön, egy falon, bútoron vagy üres edényükön.

Ebben az esetben érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy kizárja a kényszer orvosi okait. Ha a kutya egészségi állapota tiszta az állatorvosnál, egy oktató vagy viselkedési szakértő segíthet abban, hogy módosítsa kutyája viselkedését és kezelje a kényszereket.

Állatorvosa vagy egy állatorvos viselkedési szakértő is felírhat gyógyszert a szorongás enyhítésére. Ne feledje, hogy az állatok nem tudnak tanulni, ha erős szorongásos állapotban vannak.

A gyógyszeres kezelés akár ideiglenesen is alkalmazható, amíg kutyája kiképzésen és viselkedésmódosításon megy keresztül.

Szorongás

Az Ön viselkedése – „ez azért lehet, mert a gazdi olyasmit tett, amit a kutya ellenszenvesnek talál, például kiabált”

Egyes kutyák hajlamosak lehetnek általános szorongásra!

A szeparációs szorongással küzdő kutyák szoronghatnak, amikor gazdájuk hazatér.

Amikor szorongást tapasztalnak, kereshetnek módot arra, hogy megnyugtassák magukat.

A nyalogatás hatására a kutya agya dopamint és endorfinokat szabadít fel, olyan hormonokat, amelyek ellazíthatják őket.

A kutyatulajdonosok a szorongó nyalásra simogatással, ölelkezéssel vagy bátorító hangok vagy szavak felkínálásával is reagálhatnak.

Ez arra ösztönözheti kutyát, hogy a nyalást használja kényelemként a jövőben.

Ízletes falatnak tekint minket a kutya

Egyes kutyák egyszerűen azért nyalnak, mert szeretnek új ízeket felfedezni a világban. A kutyák általában mindent szeretnek, ami új és érdekes ízvilágú.

Ezért jó eséllyel szeretik az izzadság sós ízét a kezünkön, és arra biztatják őket, hogy nyalják meg a kezünket!

Előfordulhat, hogy kutyája étkezés után meg akarja nyalni az arcát vagy a kezét. Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy nincs étel az arcán, kutyája finomabb, csábítóbb szagokat képes felfogni hihetetlenül érzékeny orrával.

Empátia

A kutyák, csakúgy, mint más állatok, empátiát érezhetnek irántunk. Képesek megérteni az emberi érzelmeket és reagálni rájuk.

Ha nehéz napunk van, észrevehetjük, hogy a kölyökkutya odajön hozzánk, és megnyalja az arcunkat, hogy jobban érezzük magunkat. Amikor egy kutya meghallja az ember sírását, a kutya késztetést érez, hogy segítsen.

A Learning & Behavior folyóiratban publikáltak egy kutatási cikket , amelyben a kutatók kifejtették, hogy a kedvenc szüleikkel erős kötődésű kutyák siettek, és kinyitották az ajtót, amikor meghallották az ember sírását.

Sok kutyaszülő tapasztalta, hogy kölyökkutyája sírva nyalja le az arcáról a könnyeket.A kutyák érzelmileg rendkívül intelligensek, reagálnak az arckifejezéseire, és érzékelik a hangulatát.

A kölyökkutya hajlamos tudni, ha rossz napunk volt, és természetesen megvan a vágy, hogy megvigasztalják embereiket.

Ez az oka annak, hogy vannak érzelmi támogató kutyák az emberek számára. A kutyák kényelmet nyújtanak, például nyalják és nyalják az emberüket, ha idegesek vagy nehéz napjuk van.

Kommunikáció

A kutyák testbeszédet használnak az emberekkel és más állatokkal való kommunikációhoz. A kutyák a nyalással különféle üzeneteket közvetíthetnek, például éhséget, szorongást vagy izgatottságot.

A kutyák megnyalhatják, hogy kommunikáljanak. Míg a szeretetteljes nyalás meglehetősen nyugodt lehet, a kutya más helyzetekben hevesebben nyalhat.

Ha kutyánk izgatott, ideges vagy szorongó, vadul nyalhat, hogy közölje érzéseit. A kutya nyalogatása néha kissé kontrollálatlannak tűnhet, különösen akkor, ha egy hosszú munkanap után hazaérünk.

Először a kölyökkutya csak nyal, mert őszintén örül, hogy lát, de utána valami más történik. A nyalással a szó szoros értelmében a kölyökkutyának természetes ereje van, ami arra készteti, hogy még többet nyaljon.

A farokcsóválás eszeveszett nyalással jár, ha a kutya nagyon boldog vagy izgatott.

Kölyökkutya viselkedés

További lehetséges okok

Egy további elmélet szerint a kutyák megnyalják és megtisztítják a társukat, amikor a tagok visszatérnek egy csoporthoz. Ez részben a falkavezérek iránti tisztelet és engedelmesség kimutatása lehetett. Ily módon megmutatja nekünk, hogy mi vagyunk az alfa.

Gyógyítás

A nyalás másik lehetséges oka a gyógyítás. A kutyák nagyon különböznek az emberektől, mivel az immunrendszerük különösen erős.

A szájuk különösen tele van baktériumokkal, antitestekkel, enzimekkel és egyéb olyan dolgokkal, amelyek segítenek megelőzni a fertőzést.

Ez egy olyan tulajdonság, amely évszázadokon át fejlődött ki, mint a dögevők, akiknek meg kell tudniuk enni, amit találnak anélkül, hogy megbetegednének.

Amikor a kutyák megsérülnek, egyetlen módszerük a seb tisztítására az, hogy megnyalják. Ez többféleképpen működik.

Eltávolít minden szennyeződést és törmeléket, amely fertőzéshez vezethet. Ha kutyánk nagyon meg akar nyalni, miután megsértettük magunkat, a kutyánk éppen próbálja megakadályozni, hogy megbetegedjünk.

Alázat

A kutya nyalásának egyik leggyakoribb oka a behódolás. Sok kutya megpróbálja megnyalni egy másik kutya vagy akár egy ember arcát, amit gyakran az engedelmesség vagy tiszteletadás jelének tekintenek.

Ez segít megelőzni a lehetséges konfliktusokat, és elősegíti a békés interakciókat ugyanazon társadalmi csoport tagjai között.

Amikor egy kutya folyamatosan nyalja a kezét, ez lehet az a kutya, aki alázatot próbál mutatni.

A nyalogatás a kutyák gyakori szokása, amely akkor alakult ki, amikor farkasokkal barangolt a vadonban.

Amikor az „alfa” falkavezér visszatért a falkához, a többi kutya megnyalhatta. Ez a tiszteletet, a hűséget, a bajtársiasságot és azt a tudatot jelképezte, hogy hiányzik nekik.

Jelenthet-e problémát a kéznyalás?

Ezt a kérdést kétrészre lehet bontani, mert a mindennapjainknak vannak olyan részei, amikor tudunk a kutyánkkal foglalkozni és vannak olyan részei, amikor nem.

Amikor a napom kutyás idejét töltöm akkor számomra nem jelent problémát, ha megnyalja a kezemet vagy lábamat.

Azonban ezekben az esetekben is van olyan dolog, amit érdemes betartani, mint például ne törölgesd a szemed ha már összenyalta a kezedet a kutya.

Ne egyél a kutyanyálas kezeddel. Ha viszont ilyen tevékenységeket szeretnél végezni akkor mindenképpen moss előtte kezet!

A nap másik szakasza amikor kutyamentes idő van, például eszem, akkor nem szeretném ha közben megnyalna a kutyám, vagy olyan tevékenységet végzek (sütök-főzök, takarítok, mosogatok, vagyis házimunkát végzek), amikor szintén nem szerencsés, ha a kutya megnyalja a kezemet.

Alapvetően egy egészséges kutya, ha megnyal nem lesz tőle semmi bajod, azonban előfordul, hogy a kutya megeszik valamit séta közben amit te nem is észlesz adott esetben elég gyakori, hogy más kutyák ürülékét eszik meg, na így már elég kellemetlen tud lenni a nyalogatás és hidd el érezni fogod a szájszagán is a kutyádnak.

Nyalakodásról való leszoktatás

A kutyatartás ezzel jár, és amint mondtam a nálunk a kutyás időben szabad a nyalakodás, de megértem ha valakinek ez nem esik jól és természetesen nálam is tabu az arc nyalogatása.
Ezért most megnézünk pár olyan tanácsot technikát, amivel el lehet indulni a nyalogatásról való leszoktatásban.

Fontos megjegyezni, hogy a büntetés soha nem használható olyan viselkedés megállítására, mint például a túlzott nyalogatás kutyáknál. Ahelyett, hogy a viselkedés kiváltó okát kezelné, a büntetés csak rontja a házi kedvencével való kapcsolatát. Ez további problémákhoz vezethet, mint például a szorongás vagy a félelem.

Egy másik megközelítés az, hogy tanítsunk meg a kutyának olyan alternatív viselkedésmódokat, amelyeket szeretnénk, ha nyalogatás helyett mutatnának be. Például megtaníthatjuk kutyának, hogy üljön vagy feküdjön le, amikor késztetést érez a nyalásra. Ez nem csak segít megállítani a viselkedést, hanem a jó modorra is ösztönöz.

Nyalogatás ösztönzésének mellőzése. Mit értek ez alatt? Például ha elkezd nyalogatni és ezután elkezdjük dédelgetni és simogatni, akkor megerősítjük a nyalogatását vagyis érkezik a kutya számára egy pozitív visszacsatolás. Ezt érdemes elkerülni, például a tiltószóval, ami gazdinként változhat nálunk például: “NaNa” lett ez a szó, mert elég éles ahhoz, hogy egyből felkapja rá a fejét. Másik módszer lehet, ha eldugjuk a kezünket előle.

Amikor a nem kívánt nyalás elkezdődik:

 • Ne érintse meg a kutyáját, vagy ne nézzen rájuk.
 • Fordítsd el a fejed.
 • Kelj fel és menj el, ha kell.
 • Amint a nyalás abbamarad, jutalmazzuk meg kutyát figyelmességgel, szeretettel vagy akár finomságokkal.

Idővel a kutya általában rájön a lényegre: a nyalogatás nemkívánatos viselkedés. Én személy szerint a figyelmenkívül hagyást nem szoktam javasolni az érzékenyebb kutyáknál, mert ezl a kapcsolat rovására mehet.

A sokat nyalogató kutyát irányítsuk át alternatív megoldással – egy rágójáték , egy jó minőségű csont vagy egy kitömött kong mind jó választás.

Csakúgy, mint az embereknél, a testmozgás is affektív módja lehet a stressz kezelésének . A hosszú séta csökkenti kutya stresszét, ami csökkentheti a vágyat, hogy megnyalja az arcunkat.

Ez a megközelítés különösen hasznos olyan kutyáknál, akik idegi kényszerből nyalnak.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 320