Barion Pixel

Szájkosár típusok

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A szájkosár használata nem idegen a városban élőknek, ugyanis tömegközlekedési eszközön kötelező a szájkosár használata. A szájkosaraknak több fajtája is ismert attól függ milyen célra szeretnénk és milyen kutyának. A szájkosár használatát tekintve arra kell odafigyelni, hogy a kutya ne viselje hosszú időn keresztül, mert ez légzési nehézséget okozhat.

A szájkosár kiválasztásánál leginkább a kutyánk fajtáját részesítsük előnyben:

Rövid orrú kutyáknak ajánlott:

A hagyományos szájkosarak nem mindig illeszkednek jól a rövid orrú kutyákhoz, mivel a szájuk és orruk különleges alakja miatt szükség van egyedi kialakítású szájkosárra.
Olyan szájkosarat kell választani, ami szélesebb és rövidebb, így jobban illeszkedik a kutya arcához, anyagát tekintve puha, rugalmas anyagból legyen, hogy minél kényelmesebb legyen a kutya számára.

Nagytestű kutyáknak ajánlott:

A kosár formájú szájkosarak általában a legjobbak nagytestű kutyák számára, mert elegendő teret biztosítanak a szájnak a mozgáshoz, ugyanakkor megakadályozzák a harapást. Anyaga lehet fém, műanyag és gumi, míg a fém szájkosarak rendkívül erősek és tartósak, műanyag vagy gumi változatok lehetnek kényelmesebbek és kevésbé hűvösek télen. A nagytestű kutyák hőt termelnek, fontos, hogy a szájkosár kialakítása megfelelően szellőző legyen, hogy a kutya képes legyen lihegéssel hűteni magát.

Mikor javasolt a szájkosár használata

A szájkosár használata több okból is szükséges vagy ajánlott lehet:

Biztonság: ha egy kutya hajlamos a harapásra – legyen az félelemből, védekezésből, vagy területi agresszióból fakadóan – a szájkosár megelőzheti a sérüléseket.

Jogszabályi előírások: kötelező a szájkosár viselése a tömegközlekedési eszközön.

Állatorvosi látogatások: ha egy kutya fél az állatorvostól vagy stresszes a klinikán, a szájkosár megelőzheti, hogy a kutya védekezésből megharapja az állatorvost vagy az asszisztenseket.

Sebek vagy műtéti helyek nyalogatásának megelőzése: néhány esetben szájkosárral is megakadályozható, hogy a kutya nyalogassa vagy rágja a sebeit, bár ezt órákon keresztül viselni egy kutyának nem egészséges.

Stressz vagy félelem idegen helyeken: ha új helyre viszed a kutyádat, ahol nem tudod előre megjósolni a reakcióját – mint például állatmenhely vagy új otthon – a szájkosár biztonsági intézkedésként használható.

Kutya-kutya agresszió: Ha egy kutya agresszív más kutyákkal, a szájkosár megakadályozhatja a harcokat és sérüléseket, amíg a viselkedési problémákon dolgozol egy kutyakiképzővel.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332