Barion Pixel

Szájkosár típusok

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A szájkosár használata nem idegen a városban élőknek, ugyanis tömegközlekedési eszközön kötelező a szájkosár használata. A szájkosaraknak több fajtája is ismert attól függ milyen célra szeretnénk és milyen kutyának. A szájkosár használatát tekintve arra kell odafigyelni, hogy a kutya ne viselje hosszú időn keresztül, mert ez légzési nehézséget okozhat.

A szájkosár kiválasztásánál leginkább a kutyánk fajtáját részesítsük előnyben:

Rövid orrú kutyáknak ajánlott:

A hagyományos szájkosarak nem mindig illeszkednek jól a rövid orrú kutyákhoz, mivel a szájuk és orruk különleges alakja miatt szükség van egyedi kialakítású szájkosárra.
Olyan szájkosarat kell választani, ami szélesebb és rövidebb, így jobban illeszkedik a kutya arcához, anyagát tekintve puha, rugalmas anyagból legyen, hogy minél kényelmesebb legyen a kutya számára.

Nagytestű kutyáknak ajánlott:

A kosár formájú szájkosarak általában a legjobbak nagytestű kutyák számára, mert elegendő teret biztosítanak a szájnak a mozgáshoz, ugyanakkor megakadályozzák a harapást. Anyaga lehet fém, műanyag és gumi, míg a fém szájkosarak rendkívül erősek és tartósak, műanyag vagy gumi változatok lehetnek kényelmesebbek és kevésbé hűvösek télen. A nagytestű kutyák hőt termelnek, fontos, hogy a szájkosár kialakítása megfelelően szellőző legyen, hogy a kutya képes legyen lihegéssel hűteni magát.

Mikor javasolt a szájkosár használata

A szájkosár használata több okból is szükséges vagy ajánlott lehet:

Biztonság: ha egy kutya hajlamos a harapásra – legyen az félelemből, védekezésből, vagy területi agresszióból fakadóan – a szájkosár megelőzheti a sérüléseket.

Jogszabályi előírások: kötelező a szájkosár viselése a tömegközlekedési eszközön.

Állatorvosi látogatások: ha egy kutya fél az állatorvostól vagy stresszes a klinikán, a szájkosár megelőzheti, hogy a kutya védekezésből megharapja az állatorvost vagy az asszisztenseket.

Sebek vagy műtéti helyek nyalogatásának megelőzése: néhány esetben szájkosárral is megakadályozható, hogy a kutya nyalogassa vagy rágja a sebeit, bár ezt órákon keresztül viselni egy kutyának nem egészséges.

Stressz vagy félelem idegen helyeken: ha új helyre viszed a kutyádat, ahol nem tudod előre megjósolni a reakcióját – mint például állatmenhely vagy új otthon – a szájkosár biztonsági intézkedésként használható.

Kutya-kutya agresszió: Ha egy kutya agresszív más kutyákkal, a szájkosár megakadályozhatja a harcokat és sérüléseket, amíg a viselkedési problémákon dolgozol egy kutyakiképzővel.