Barion Pixel

Beauce-i juhászkutya

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Beauce-i juhászkutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol nevén: Beauce Sheep Dog – ezen a néven is keresheted az FCI szerszerében, de talán most először érdemesebb eredeti nevén keresni: Berger De Beauce. Az angol nevén kívül ismert még ezeken a neveken is: Beauceron, red-stocking.

Az FCI Francia kirendeltésge 2006-ban készített hozzá utoljára szabvány leírást, az FCI 44.es standard számmal vette fel rendszerébe.

A kutyafajta Franciaországból származik ennek eredményeképpen a kutya “tulajdonosa” Franciaország lesz.

Beauce-i juhászkutya FCI besorolása

A Raymond Triquet által készített fajtacsoportosítást használja az FCI is. Ezért az FCI 10 fajtacsoportra osztotta le a kutyafajtákat. Ezeket a csoportokat lehet még tovább bontani szekciókra és típusokra.

A Beauce-i juhászkutyának az az érdekessége, hogy a fajtaleírást az a Raymond Triquet készítette aki a fajtacsoportosítást is.

A Berger de beauce az I. fajtacsoportba tartozik ami a (I.) Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) csoportját jelöli. Ezen belül a juhászkutyák szekcióba tartozik.

Beauce-i juhászkutya természetes

Mindenhez jó hozzáállása van és magabiztos. A tekintete őszinte. A kutyafajta karakternek gyengédnek és rettenthetetlennek kell lennie.

Beauce-i juhászkutya eredeti felhasználása

Juhászkutya és őrzőkutya.

Beauce-i juhászkutya megjelenése

A Beauce juhászkutya nagy, szilárd, szívós, erős, jól felépített és izmos.

A kan kutya marmagassága: 65-70 cm
A szuka marmagassága: 61-68 cm

FCI szerinti megjelenése

Fontos arányok: a Beauce-i juhászkutya minden arányban közepes. A test hosszának a válltól a fenékig valamivel nagyobbnak kell lennie, mint a marmagasságnak.

A fej hossza a marmagasság ?-e. A fej magassága és szélessége valamivel kisebb, mint a teljes hosszának a fele. A koponya és a pofa egyenlő hosszúságúak.

A kutya feje jól cizellált, harmonikus vonalakkal. Profilból nézve a koponya és a pofa felső vonalai nagyjából párhuzamos síkban helyezkednek el.

A kutya orra mindig fekete és jól fejlett.

Az ajkak feszesek és jól pigmentáltak, erős fogakkal és ollós harapással.

A szem vízszintes enyhén ovális alakú. A kutya írisze legyen sötétbarna és semmi esetre se legyen világosabb a sötét mogyoróbarnánál.

A fülei magasra állítottak, amelyek félig szúrtak vagy leesett fülek. Nem szabad, hogy az arcra tapadjanak. Laposak és meglehetősen rövidek.

A kutya a farkát egész alacsonyan hordja, legalább a csánkig ér és enyhe “J” alakú horgot képez.

A végtagok közepesen hosszúak és izmosak.

A kutya szőrzete a fejen sima, rövid, sűrű, szilárd és a testhez közel fekvő, 3-4 cm hosszú. A fenék és a farok alsó része enyhén, de kötelezően rojtos. Az aljszőrzet rövid, finom, sűrű és pelyhes, lehetőleg egérszürke, nagyon szoros, a fedőszőrzeten keresztül nem látható.

Az elfogadott színváltozatok: Fekete és cser (barnás jegyekkel: piros harisnya). A fekete legyen tiszta fekete, a barna pedig vörös mókus színű. A barna szín a következő képpen oszlik meg:

Foltok a szemen, a pofa oldalain, az orcákon fokozatosan csökken, a fül alatti részig soha nem ér el.

A mellkason lehetőleg két folt.

A farok alatt, a lábakon.

Beauce-i juhászkutya története

„Beauce Dog”, „Beauceron” és „Red Harisnya” a XIX. század végén választották ezeket a neveket az ősi, azonos típusú, sima szőrű alföldi francia juhászkutyákat. feje, durva, rövid szőrzete és általában levágott fülei. A testen barna foltok voltak, különösen a négy láb végén, ami miatt a tenyésztők akkoriban „vörösharisnyáknak” nevezték ezeket a kutyákat. A szőrzet általában fekete és cser volt, de voltak szürke, teljesen fekete és még teljesen cserszínű kutyák is.

Ezeket a kutyákat a birkanyájak vezetésére és őrzésére való alkalmasságuk alapján tenyésztették és választották ki.

 

 

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326