Barion Pixel

Vendée-i griffon basset

Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben az Vendée-i griffon basset kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol neve: GRAND BASSET GRIFFON VENDEEN – ezen a néven fogod megtalálni az FCI nyilvántartásában.

A kutyafajtához tartozó hivatalos leírást fordította: John Miller és Raymond Triquet – az a R. Triquet aki nevéhez a fajtacsoportosítás és a kutyafajták rendszerezése is köthető.

A kutyafajta származási helye Franciaország, ezért a kutyfajta “tulajdonosa” Franciaország.

Vendée-i griffon basset FCI besorolása

A kutyák könnyebb kategorizálása érdekében megalkották az FCI általi is használt fajtacsoportokat. 10 fajtacsoportot hoztak létre ezeket lehet tovább bontani, vagyis vannak alkategóriák is: szekciók és típusok.

Fajtacsoport: (VI.) Kopók és rokon fajták
Szekció: (1.) Kopók
Típus: (1.3) Kis méretű kopók

Vendée-i griffon basset eredeti felhasználása

Tökéletes asszisztens fegyveres vadásznak közepes méretű területeken. A leggyorsabb az összes szondás basset közül, kitartó, bátor és egy kicsit makacs.

Kiskorától kezdve hozzá kell szoktatni az engedelmességhez, kiképzése akarattal és büntetéssel jár, amiért nem fog haragot viselni.

Vendée-i griffon basset jelleme

Szenvedélyes bátor vadászkutya amely szereti a bozótot.

Vendée-i griffon basset megjelenése

Összességében enyhén megnyúlt, egyenes mellső lábai vannak, basset szerkezetű, nem hasonlíthat kis brikettre. Kiegyensúlyozott és elegáns.

A kan kutya marmagassága: 40-44 cm
A szuka kutya marmagassága: 39-43 cm

FCi szerinti megjelenés

A koponya nehézség nélküli, domború, hosszúkás és nem túl széles, a szem alatt jól kivágott. Az orra kiemelkedő jól nyitott orr lyukakkal. Színe Fekete, kivéve a fehér és narancssárga szőrzet esetén, ilyenkor a barna orrszín is megengedhető.

A pofa végső részén szögletes, észrevehetően hosszabb, mint a koponya.
Ajkak lelógó jól eltakarja az alsó állkapcsot. Erőteljes állkapocs ollós harapással.

A Vendée-i griffon basset szemei ovális alakú, nagyon sötét színben. Barátságos és intelligens kifejezést kölcsönöznek a kutyának. A kötőhártya nem látszódhat.

A fül rugalmas keskeny és vékony bőr jellemzi amelyet hosszú szőr borít. Befelé fordolónak kell lennie a fülnek, amely alacsony tartással rendelkeznek. A füleknek képesnek kell lenniük túlnyúlni az orr végén.

A kutya nyaka hosszú robosztus és jól izmolt.

A faroknak a tövénél vastagnak kell lennie amely fokozatosan elkeskenyedik. Meglehetősen magasra tűzött, kard alakú vagy enyhén ívelt.

A kutya első végtagjai egyenesek vastag alkarral. A hátsó végtagok szilárd és a test tengelyében jól elhelyezkedőnek kell lenniük.

Vendée-i griffon basset szőrzete: Kemény, nem túl hosszú és lapos, soha nem selymes vagy gyapjas. A rojtok nem lehetnek túl dúsak; a has és a comb belső része nem lehet csupasz; a szemöldök jól kifejezett, de nem takarja el a szemet.

Vendée-i griffon basset színváltozatai: fekete fehér foltokkal (fehér és fekete). Fekete barna jelzésekkel (fekete és barna). Fekete, világos barna jelzésekkel.

Sárga, fehér foltokkal (fehér és narancs). Sárga, fekete köpennyel és fehér foltokkal (háromszínű). Sárga, fekete rátéttel. Halványsárga, fekete rátéttel és fehér foltokkal. Halványsárga, fekete rátéttel.

Hagyományos színmegnevezések: nyúlszín, faraksszín, borzszín vagy vaddisznószín.

Vendée-i griffon basset története

A Grand Basset Griffon Vendéen, mint minden basset, nagyobb méretű kutyákból származik, jelen esetben a Grand Griffonból.

Az első válogatást a 19. század végén a Comte d’Elva végezte, aki „egyenes lábú” alanyokat keresett. De Paul Dezamy volt az, aki különösen a típus javításáért volt felelős.

Megértette, hogy egy nyúl elkapásához bizonyos méretű kutyákra van szükség. Ezt a méretet körülbelül 43 cm-re rögzítette.

Ma elsősorban fegyveres vadászatnál használják, minden szőrös vad levadászására alkalmas, a nyúltól a
vaddisznóig. A Grand Bassets csapata megnyerte az 5. nyúl Európa Kupát.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321