Barion Pixel
Megosztás

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Spanyol kopót szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A Spanyol kopó angol neve: Spanish Hound – ezen a néven található meg az FCI rendszerében is. Eredeti nevén: Sabueso Espanol.

Az FCI Spanyol kirendeltsége 2000-ben készítette el a hivatalos kutyafajta leírását. Az FCI 204-es stenderd számmal vette fel az elfogadott önálló kutyafajták közé.

Spanyol kopó FCI besorolása

Az FCI szerinti fajtacsoportosítás szerint a VI. fajtacsoportba tartozik: (VI.) Kopók és rokon fajták. Ezen belül a Közepes méretű kopók szekciójába tartozik.

Spanyol kopó eredeti felhasználása

Apróvadra vadászó vadászkutya, bár nem idegenkedik a nagyvadvadászattól, legyen az vaddisznó, szarvas, róka, farkas vagy medve.

A feljegyzések szerint remek nyúlvadászatban is, és az egyik leghatékonyabb vérkövetésben (sebesült vad felkutatásában).

Spanyol kopó természete

Rendkívül ragaszkodik gazdájához, vadász kutya létére kifejezetten nyugodt kutyafajta. Vadászat közben félelmet nem ismerve megy a vad után.

Spanyol kopó megjelenése

Közepes méretű kutya, kiegyensúlyozott, meglehetősen hosszú arányokkal, szép fejjel, hosszú bőrökkel. Figyelemre méltó a mellkas kerületének fejlettsége és a marmagasságot jóval meghaladó testhossza.

Spanyol kopó FCI szerinti megjelenése

Feje: Hosszú és arányos a test többi részéhez. A feje felülről nézve hosszúkásnak kell lennie, de nem keltheti hegyes pofa benyomását.

Az orr színe a feketétől lehet eltérő, világos…stb az orra jól fejlett nagy orrnyílásokkal rendelkezik.

A felső ajkaknak fednie kell az alsó ajkakat, ollós harapással rendelkezik.

Szemei közepes nagyságúak és mandula alakúak, szemének színe mogyoróbarna kell, hogy legyen.

A fülei nagyok és lógóak, puhák és téglalap textúrájúak. Az orr részen jóval túl kell érniük.

A spanyol kopó teste téglalap alakú, erős és robosztus felépítésű.

A kutyafajtára jellemző farok tövénél vastag és közepes magasságú, amelyet rövid szőr borít.

Végtagok izmosak és párhuzamosak, azt a benyomást kell kelteniük, hogy alacsony.

A kutyafajtára jellemző bőr a rózsaszín bőr, nagy rugalmassággal, amely az egész testén ilyen.

A szőrzet sűrű és rövid kifejezetten finom és sima.

Spanyol kopó története

Már a késő középkorban ismert volt, XI. Alphonse király (XIV. század) tiszteletes könyve, valamint Argote de Molina (1582) és számos klasszikus szerző remek leírást hagyott erről a kutyafajtáról.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322