Barion Pixel
Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Vidrakopó FCI besorolás

A vidrakopó az FCI besorolása alapján a VI. csoportba tartozik amely a Kopók és rokon fajták csoportját jelöli. Szekció tekintetében a Kopók szekciójába tartozik, ezen belül a nagy méretű kopók típusába tartozik.

FCI standard száma: 294

Vidrakopó jellemzői

Vadászkutyához mérten jó szimattal rendelkező kutyafajta, kitartó, szívós, értelmes. Ősi brit fajta, mely a vérebek és az airedale terrier keverékéből származik, a felmenőiből adódóan nagy termetűnek számít.

Magyarországon kifejezetten ritka fajtának számít.

A nevéből adódóan sejteti, hogy vidra vadászatra tenyésztették ki, órákon át képes követni a vadat szárazföldön és vízben is.

Vidrakopó temperamentuma

A vidrakopó temperamentuma általában intelligens, engedelmes és hűséges. Jól nevelhetőek, és erős a munkamoráljuk. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyéniség, és a temperamentumuk kutya és kutya között változhat.

A vidrakopó temperamentumának jellemzői:

 • Intelligens: A vidrakopók gyorsan tanulnak és könnyen megértik a parancsokat.
 • Engedelmes: A vidrakopók általában engedelmesek és igyekeznek gazdájuk kedvére tenni.
 • Hűséges: A vidrakopók erős kötődést alakítanak ki gazdájukkal és családjukkal.
 • Aktív: A vidrakopók energikus kutyák, sok mozgásra van szükségük.
 • Zsákmányszerző ösztön: A vidrakopóknak erős zsákmányszerző ösztönük van, ami miatt hajlamosak lehetnek üldözni a kisebb állatokat.
 • Társaságkedvelő: A vidrakopók általában jól kijönnek a gyerekekkel és más kutyákkal, ha korán szocializálják őket.

A vidrakopó temperamentumának lehetséges kihívásai:

 • Makacs: A vidrakopók néha makacsok lehetnek, és türelemre van szükség a képzésük során.
 • Ugatós: A vidrakopók hajlamosak lehetnek ugatásra, ha unatkoznak vagy idegesek.
 • Rágás: A vidrakopók hajlamosak lehetnek a rágásra, ha nem kapnak elegendő mentális és fizikai stimulációt.

Kihez illik a vidrakopó

A vidrakopó egy energikus, intelligens és hűséges kutyafajta, amely ideális lehet aktív életmódot folytató emberek számára. Azonban nem mindenki számára ideális választás.

A vidrakopó jól illik:

 • Aktív családokhoz: A vidrakopónak sok mozgásra van szüksége, ezért ideális választás lehet aktív családok számára, akik szeretnek túrázni, futni vagy kerékpározni.
 • Tapasztalt kutyafuttatókhoz: A vidrakopó intelligens és engedelmes, de makacs is lehet. Ezért tapasztalt kutyafuttatókra van szükség, akik türelmesek és következetesek a képzés során.
 • Nagyobb otthonokban élőkhöz: A vidrakopó nagy kutyafajta, ezért sok helyre van szüksége. Nem ideális lakásban lakók számára.
 • Kutyasportok iránt érdeklődőkhöz: A vidrakopó kiválóan alkalmas kutyasportokhoz, mint például az agility és az obedience.

A vidrakopó nem illik:

 • Lakásban lakókhoz: A vidrakopónak sok mozgásra van szüksége, és nem ideális lakásban lakók számára.
 • Kezdő kutyatulajdonosokhoz: A vidrakopó intelligens és engedelmes, de makacs is lehet. Ezért tapasztalt kutyafuttatókra van szükség, akik türelmesek és következetesek a képzés során.
 • Kevésbé aktív emberekhez: A vidrakopó energikus kutyafajta, és sok mozgásra van szüksége. Nem ideális kevésbé aktív emberek számára.
 • Kisgyermekes családokhoz: A vidrakopó nagy kutyafajta, és véletlenül fellökheti a kisgyermekeket. Ezért fontos, hogy felügyeljük a kutyát és a kisgyermekeket, amikor együtt vannak.

Vidrakopó megjelenése

Amint azt már említettem, nagy termetű kutyáról van szó középhosszú bordázattal – első ránézésre egy griffonra emlékeztető kutya.

Fejszerkezete szögletes, szeme a bunda alatt mélyen sötétbarna. Füle a fejéhez simulva lelógó tartásban van. Háta egyenes és masszív, a far része kissé csapott. Végtagjai egyenes oszlopszerűek és párhuzamosak.

A végtagok végén a mancs kerekdedek. Ujjai zártak ezáltal is jobban megy neki az úszás.

Vidrakopó FCI szerinti megjelenés

Vidrakopó - vidra vadász kopó

Általános leírás a megjelenésre: Nagy testű, egyenes végtagokkal rendelkezik, durva szőrszettel, fenséges fejjel.

Fej: Tiszta, nagyon impozáns, inkább mély, mint széles, a kifejezés nyílt és barátságos. Az egész fej, az orr kivételével, durva szőrrel borított, enyhe bajuszban és szakállban végződik. Orra kifejezetten széles nagy orrlyukakkal. Erős nagy álkapoccsal rendelkeznek ollós harapással.

Szemek: Intelligens, közepesen mélyen fekvő szem, a szem színe és a perempigment a szőrzet színétől függően változhat.

Nyak: Hosszú, erőteljes, simán a vállakba illeszkedő. Enyhe lehajlás megengedett az FCI szerint megengedett.

Farok: farkát mindig magasan hordja, de a hátára soha nem simul fel.

Végtagok: Az elülső lábak nagy, kerek, jól bütykös, vastagon párnázott, sem befelé, sem kifelé nem forduló lábak.

A hátsó végtagok nagyon erős, bármilyen szögből nézve jól izmolt, mögötte sem túl széles, sem túl keskeny.

Szőrzete: Hosszú, 4-8 cm, sűrű, durva, durva és vízálló, de nem drótos, törött megjelenésű.

Minden elismert vadászkutya szín megengedett: egész színű, grizzle, homokos, piros, búza, kék, ezeken enyhe fehér foltok lehetnek a fejen, a mellkason, a lábfejen és a farok hegyén.

A fehér vadászkutyákon enyhe citrom-, kék- vagy borzszínű jelölések lehetnek. Fekete és cser, kék és cser, fekete és krém, alkalmanként máj, cser és máj, cser és fehér.

Vidrakopó története

Az FCI hatalmas tudással rendelkező szakemberei arra az állspontra jutottak, hogy ősei között tudhatja a francia felmenőket illetve eredeti angol kopókat is.

Hanja kifejezetten öblös ami jól jön ha jeleznie kell a vadat. Bár tegyük hozzá, hogy ma már tiltott a vidra vadászat.

A vidrakopó a mosást (a vidra vízben hagyott illatanyag) 5 óráig tudja követni. Az olajos szőrzetén kívül a hártyás lába segíti még az úszásban.

Egyéb információk a Vidrakopóról

várható élettartam: 12-14 év
Várható alomszám: 5-8

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322