Barion Pixel
Megosztás

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben az Azori szigeteki kutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Angol neve: Saint Miguel Cattle Dog ezen a néven fogod megtalálni az FCI nyilvántartásában is, eredeti neve: Cao Fila de Sao Miguel. HIvatalos fordítás szerint a Magyar neve: Szent Miguel Szarvasmarha kutya.

A kutyafajta “tulajdonosa” Portugália.

Azori szigeteki kutya FCI besorolása

Raymond Triquet megalkotta a kutyafajták csoportosítására a 10 fajtacsoportot. Az Azori szigeteki kutya a II. fajtacsoportba tartozik ami a (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportja. Ezen belül a Molosszerek szekcióba tartozik, ezen belül a Masztiff típusú kutyák típus közé sorolható.

Azori szigeteki kutya eredeti felhasználása

A Magyar névfordításból már látszik, hogy eredeti felhasználása szarvasmarha kutya, azaz szarvasmarhák őrzése.

Azori szigeteki kutya természete

Kiváló szarvasmarha kutya, ezzel természetesen nagyszerű őrző kutya is egyben (ingatlanokhoz és emberek őrzésére is). Nagyon határozott fellépése van idegenekkel szemben, gazdájához engedelmességgel viszonyul.

Kifejezetten intelligens, tanulékony és szófogadó kutyafajta.

Azori szigeteki kutya megjelenése

Szarvasmarhák őrzésére csak egy robosztus és strapabíró megjelenésű kutya állja meg a helyét.

Azori szigeteki kutya FCI szerinti megjelenése

A feje négyzet alakú, teteje enyhén csúcsos.

Az orra széles és mindig fekete színű.

Széles szája van és nagyon erős harapása van, ollós harapása vagy fogós harapása van.

A szemei ovális alakúak, enyhén beesettek és vízszintes helyzetűek.

A fülei a szem szintje felett ülnek, közepes méretű fülei vannak, háromszög alakkal, leeső fülek amelyek nem érnek az archoz.

A kutya teste erős és jól izmolt.

A kutya farka magasan tűzött, vastag és közepesen hosszú valamint enyhén ívelt.

A végtagok izmosak és függőlegesek.

Az azori szigeteki kutya szőrzete rövid, sima, sűrű, enyhén rojtos a farkán.

A kutya színe: halványsárga, fekete, szürke, mindig bordázott, fehér folt megengedett a homlokon és az álltól a mellkasig. Fehér foltok megengedettek még a lábakon.

Azori szigeteki kutya története

Az Azori-szigeteken található Saint Miguel szigetéről származó szarvasmarha kutya, más néven tehénkutya. Története a mára kihalt terceira kutyához köthető. A Saint Miguel Szarvasmarha Kutya létezését a 19. század eleje óta dokumentálják.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 322