Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Dán-svéd őrkutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A kutyafajta angol neve: Danish-Swedish Farmdog – ezen a néven fogod megtalálni az FCI rendszerében is. Eredeti neve: Dansk-Svensk Gardshund ami magyarra fordítva annyit tesz: dán-svéd farmkutya.

Az FCI 356- ös standard sorszámmal vette fel az önállóan is elfogadott kutyafajták listájára.

A kutya származása nevéből adódóan: Dánia és Svédország.

Dán svéd őrkutya FCI besorolása

A Raymon Triquet által készített fajtacsoportosítás azért lett megalkotva, hogy a kutyafajtákat könnyebb legyen kategorizálni. A Dán-svéd őrkutya a II. csoportba került, ez a csoport a (II.) Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák csoportját jelöli. Ezen belül a Pinscherek és schnauzerek szekcióba tartozik, természetesen ezt lehet még lejjebb bontani így a Pinscherek típusok közé tartozik.

Dán Svéd őrkutya eredeti felhasználása

Eredetileg tanyákon használták, de mint társkutya is tökéletes választás lehet.

Dán-Svéd őrkutya természete

Éber, figyelmes és élénk.

Dán-Svéd őrkutya megjelenése

Kicsi, kompakt és enyhén téglalap alakú kutya.

Megjelenései FCI standard szerint

FONTOS ARÁNYOK: A test legyen enyhén téglalap alakú, 9:10. A mellkas mélysége és a marmagasság közötti arány 1:2 legyen.

Feje: A fejnek háromszög alakúnak kell lennie, és a testhez képest kissé kicsinynek
kell lennie

Az orra a kutya színének megfelelő színűnek kell lennie.

A szemei közepes méretűek, enyhén lekerekített. Figyelmes és kedves tekintet van. A sötét szemszínű kutyáknál megengedett a fekete folt a szemben, enyhén világosabb szemszín megengedett sárga vagy májbarna foltokkal.

A füle közepes méretű, rózsa vagy gomfülek. Gombfülek esetén a hegyeknek közel kell feküdniük az archoz.

A kutya farka nem túl magasra állította, hosszú farok vagy természetesen rövid (csonka farok).

A mellső lábak egyenesek és párhuzamosak. A hátsó végtagok párhuzamosak és jól izmoltak.

A szőrzete rövid és sima, a szőrzet színe: domináns fehér. Különböző színű, méretű és kombinációs foltok megengedettek (fekete, barna, sárga, barna, borz és a barna minden
árnyalata). Foltok a fejen is, barnulási jegyekkel vagy anélkül. A foltosodás megengedett.

Dán svéd kutya története

Dániában és Svédországban 1987-ben ismerték el dán-svéd farmkutya fajtanéven. A fajta régóta ismert Dánia és Svédország gazdaságaiban. A farmkutyát őrzőkutyaként, patkányként és társként használják.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332