Barion Pixel
Megosztás

7 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Kishu ken kutyafajtát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

A Kishu ken kutyafajtát az FCI 318-as szabvány számmal vette fel a rendszerébe. Akkor érdemes nézelődni az FCI rendszerében kutyafajták tekintetében ha ilyen fajtát szeretnél, mert jelenleg náluk lelhető fel a legpontosabb leírás a Kishu ken kutyáról.

A Kishu ken származási helye Japán, ezért a kutyafajta tulajdonosa is japán lesz.

Kishu ken FCI besorolása

Az FCI felelős azért, hogy összefogja a hivatalos kutyatenyésztőket, ezen kívül náluk fellelhető az összes kutyafajtához tartozó hivatalos leírás is amely tartalmazza az adott kutyafajtára vonatkozó szabványokat. Az FCI a kutyafajták is a Kishu ken kategorizálására egy rendszert használ. 10 fajtacsoportot különböztetünk meg, az egyes csoportokat tovább lehet bontani szekciókra, az egyes szekciókat pedig tovább lehet bontani típusokra.

Fajtacsoport: (V.) Spiccek és ősi típusú kutyák
Szekció: (5.) Ázsiai spiccek és rokon fajták

Kishu ken természete

Abból adódóan, hogy vadászkutya nem meglepő, hogy milyen figyelemre méltó kitartással rendelkezik. Megjelenésében és természetében is nemes és méltóságteljes. Manapság már inkább csak társkutya ként gondolnak erre a kutyafajtára. Roppant hűséges gazdájához, engedelmes és nagyon éber kutyafajta.

Kishu ken eredeti felhasználása

Eredetileg vadászkutya ként tenyésztették hazájában, de mostanra inkább tárkutyaként lelhető fel. Vadászkutya felmenőinek köszönhetően előfordulhat, hogy önfejű, de ezt tudod orvosolni ha időben elkezded tanítani és megfelelő mennyiségű időt fordítasz tanítására.

Kishu ken megjelenése

Közepes méretű kutya, jól kiegyensúlyozott, izomzata jól fejlett. A kutyának hegyes fülei vannak, és sarlós vagy fodros a farka. Felépítése erős, jó csontozatú és tömör.

Kan kutya marmagassága: 52 cm
Szuka kutya marmagassága: 49 cm

A marmagasság tekintetében a megengedett eltérés 3 cm, ezt a tűréshatárt határozták meg az FCI szakemberei.

FCI szerinti szabvány megjelenés

A kutya feje azon belül homloka elég széles, Az otta általában fekete, de fehér szőrzetű kutyáknál a pigmentáció hiánya elfogadott. A kutya erős ollós harapással rendelkezik. A kishu ken szemei közel háromszög alakúak, nem túl kicsik és sötétbarna színűek. A szemek külső sarkai enyhén felfelé állnak.

A kishu ken kutyafajtára jellemző fülek: Kicsi, háromszögletű, enyhén előre dőlő és erősen szúrt.

A kishu farka: Magasra tűzött , vastag, erőteljesen göndörödött vagy sarlószerűen ívelt a
háton, a hegye majdnem a csánkig ér, amikor leengedik

A kishu ken végtagjai: első végtagok jól fejlett izomzattal rendelkeznek, a hátsó végtagok Jól fejlett, erős és mérsékelten szögletesek.

A kishu szőrzete: külső szőr durva és egyenes, az aljszőrzet puha és sűrű. Az arc és a
farok szőrzete meglehetősen hosszú.

Szőrzetének színe: fehér, vörös és szezámmagos (a fekete, vörös és fehér szőrszálak
egészében jól elegye).

Kishu ken története

Ez a fajta közepes méretű kutyákból származik, amelyek Japánban az ókorban léteztek. Fajtaként Kishu hegyvidéki körzeteiben (Wakayama és Mie prefektúra) honosodott meg. Kezdetben ezeknek a kutyáknak a bundáját gyakran feltűnő színekkel jelölték, mint például vörös, szezám vagy csíkos. 1934-től azonban csak egyszínű színeket fogadtak el ennél a fajtánál. A feltűnően jelölt szőrzet 1945-re eltűntek, és soha többé nem jelentek meg. Jelenleg fehér
szőrzettel rendelkező kutyák fellelhetőek ebből a fajtából. Ezeket a kutyákat vadászatra használják, ma már főleg vaddisznó, de valamikor szarvas is. A fajta felvette annak a régiónak a nevét, ahol tenyésztették. 1934-ben „természeti műemlékké” nyilvánították.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332