Barion Pixel
Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Svéd lapphund-ot szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra)

A Svéd lapphund angol neve: Swedish lapphund, az FCI nyilvántartásában is ezen a néven szerepel. Eredeti nevén: Svensk lapphund.

A kutyáról 2012-ben készült sztender fajtalírás az FCI 135-ös számmal vette fel az elismert önálló kutyafajták közé. A kutya származási helye Svédország, ebből adódóan a kutyafajta “tulajdonosa” is Svédország.

Svéd lapphund FCI besorolása

A Svéd lapphund az FCI fajta csoportosításban az V. fajtacsoportba tartozik ami a (V.) Spiccek és ősi típusú kutyákhoz tartozik, ezen belül az Északi őrző- és terelőkutyák szekcióba tartozik.

Svéd lapphund felhasználása

Eredeti felhasználása szerint rénszarvas terelőkutya, azonban manapság főként sokoldalú társ kutyaként tartják .

Svéd lapphund természete

Élénk, éber, kedves és ragaszkodó. A lapphund nagyon szófogadó, figyelmes és dolgozni akaró. Jó terelőkutya képességei nagyon hasznossá tették a rénszarvas kereskedelemben. Nagyon sokoldalú, alkalmas engedelmességi edzésre, agilityre, terelésre, követésre, stb. Könnyen edzhető, tele van kitartással és szívóssággal.

Svéd lapphund megjelenése

Tipikus spitz kutya, valamivel kisebb, mint közepes méretű és büszke fejjel.

Svéd lapphund FCI szerinti megjelenése

Feje: A szélességénél kicsit hosszabb, a homloka lekerekített. Az orra szénfekete, de elfogadott a szőrzethez hasonló orr. Állkapcsa ollós harapású.

Meglehetősen nagy szemei vannak majdnem vízszintes elhelyezkedésben, szemei barnák kell, hogy legyen, lehetőleg sötétbarnák.

Fülei háromszögletesek, hegye enyhén lekerekítettek.

Teste jól összerakott jól izmolt valamivel hosszabb, mint a marmagassága.

A kutya farka meglehetősen magasan tűzött, mozgás közben felcsavarva hordja.

Végtagok: Az elülső végtagok vállánál és könyökénél megfelelően szögletesnek kell lenniük, hogy jó elérést biztosítsanak.

A hátsó végtagok jól szögelt, de nem túlzó, a térdízületben és a csánkízületben.

Szőrzet: Gazdag dupla szőrzet. A szőr egyenesen kiemelkedik a testből, aljszőrzet sűrű és
finoman göndörödött. Rövid szőr a fejen és a lábakon. Hosszabb szőr a szegyen, a
lábszáron és a farkon. Bozontos, hosszú és sűrű farok. Kerek nyakú fodros alak
kialakítása. A kabát időjárásálló.

Színe: Általában egyszínű fekete; a bronzosodás jellemző többé – kevésbé „medvebarna”
árnyalatok. Fehér a mellkason, a lábfejen és a farok hegyén megengedett.

Svéd lapphund története

A svéd lapphund évszázadok óta ismert az északi területeken. Ez egy északi spitz, amelyet a múltban rénszarvastartásra, vadászatra és a nomád lappföldiek őrkutyájaként használták. Manapság főleg sokoldalú társkutyaként tartják.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332