Barion Pixel
Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Tajvani kutya FCI besorolása

A tajvani kutyafajta az FCI fajtacsoportok közül a Spiccek és ősi típusú kutyák csoportjába tartozik. Ezen belül az Ősi típusú vadászkutyák szekcióba.

Tajvani kutya jellemzői

Itt elsősorban azt szeretném kiemelni milyen kutya is ő személyiségében, mert nagyon érdekesnek találtam.

Nagyon lojális a gazdájához ami társul azzal, hogy rendkívül sokoldalú. Nagyon lelkes a rá ruházott feladatok iránt és nagyon jó védelmező. Kifejezetten jó társ az ember mellé.

Ezen tulajdonságok alapján ezek a megnevezések illenek rá: vadászkutya, házőrző kutya, társkutya.

Abból adódóan, hogy vadászkutyák leszármazottja és általában őrzésre használják kifejezetten nagy a mozgásigánye és több idő kell, hogy kifáradjon. Lakásban tartásra mozgásigénye miatt nem javasolt.

Személyisége és könnyű taníthatúsága miatt kifejezetten ajánlott kezdő gazdik számára is.

Tajvani kutya megjelenése

Számomra mikor először megláttam az jutott eszembe, hogy ez egy mini Német Juhász rövid szőrrel.

Közepes testű kutya kifejezetten karcsú testfelépítéssel, háromszög alakú hegyes fülekkel.

Izmos végtagokkal, de a végtagok vékony csontozatúak is egyben.

A tajvani kutya egy közepes méretű kutya, ez ne tévesszen meg senkit, mert ettől függetlenül kifejezetten izmos felépítése.

A kan mérete:
Testtömeg: 14-18 kg
Kan marmagasság: 48-58 cm

A szuka méretei:
Testtömeg: 12-16 kg
Szuka marmagassága: 38-48 cm

FCI szerinti megjelenése, FCI szabályzat

A mellkas mélysége: marmagasság = 4,5: 10–4,7: 10
Marmagasság: a test hossza = 10: 10,5, a nőstények valamivel hosszabbak lehetnek.
Pofa hossza: koponya hossza = 4,5: 5,5.

Az FCI fajtameghatározás szerinti megjelenés: Közepes méretű kutya háromszög alakú fejjel, mandula alakú szemekkel, vékony, hegyes fülekkel és sarlós farokkal. Száraz, inas és jól kiegyensúlyozott.

Tajvani kutya felépítése

Fej, koponya: A homlok széles és kerek, ráncok nélkül. A koponya valamivel hosszabb, mint a pofa.

A kutya orra közepes méretű. Az orrlyukak szélesek. A tajvani kutya orra fekete színű, de a feketén kívül más színekben és világosabb is lehet.

Az állkapcsa őrző kutyához mérten erősek, ollós harapással rendelkezik. A fogak az állkapocshoz képest négyszögletesek.

Szemek: Mandula alakú szemei sötétbarna színűek. Az előírások szerint a sima barna szem is elfogadható, de kerülni kell a sárga és világos szemeket a tenyésztés során.

Fülek: A koponya oldalán 45 fokos szögben helyezkedik el. A fül belső körvonala egyenes, ezzel ellentétben a külső enyhén lekerekített.

Nyak: Izmos nyakkal rendelkezik, jó hosszúságú és enyhén ívelt.

Test: Kifejezetten izmos és inas, majdnem négyzet alakú.

Hát: A tajvani kutya háta egyenes és rövid.

Lábak: Az elülső lábak sem befelé sem kifelé nem fordulnak. A mancson a párnák kemények és vastagok. A körmök általában feketék, de más színben is elfogadottak.

A hátsó végtagok erősek és izmosak, párhuzamosak egymással.

Szőrzet: Rövid és kemény, feszesen a testhez símuló, bundájának hossza 1-1,5 cm. A szőrzetnél elfogadott színek: fekete, szőke, barna. fehér, fehér és fekete, fehér és barna, fehér és csíkos.

Tajvani kutya története

A tajvani kutyák eredetileg őshonosak tajvanon, a dél-ázsiai vadászkutyák leszármazottai, amelyekkel az ősi helyi lakosok együtt éltek a hegyvidéki körzetekben.

Ez a fajta az ősi vadász hűséges társa volt az erdőben.

A Tajvani Nemzeti Egyetem, a Japán Gifu Egyetem és a Nagoya Egyetem kutatói 1980-ban kooperatív tanulmányt készítettek az őshonos tajvani kutyáról.
Meglátogatták a helyi lakosok huszonkilenc törzsét, és ennek eredményeként bebizonyosodott, hogy a jelenlegi tajvani kutya a dél-ázsiai vadászkutyák leszármazottja.

Ez a fajta manapság szerte a szigeten népszerű őr- és kísérő kutyaként.

Tajvani kutya ápolás, betegségei

Egy kifejezetten ellenálló kutyafajtáról van szó, amely általában nem küzd betegségekkel, inkább csak a korral járó betegségek szoktak előfordulni, mint minden kutyánál.

Tajvani kutya táplálása

Nem igényel speciális táplálékot, megeszi a konzervet is, de az otthoni ételmaradékot is megeszi.

Egyéb információk a Tajvani kutyáról

A tajvani kutya egyéb néven is ismert:
Taiwan Dog
Taiwan Canis
Taiwanse Canis
Takasago Dog
Formosan Mountain Dog

A tajvani kutya várható élettartama 10-14 év.

Várható alomszáma: 10-12

Mivel melegebb éghajlatról származik ezért a téli hideghez talán kicsit nehezebben alkalmazkodik.

A tajvani kutya szőrzetének ápolása különösebb tevékenységet nem igényel. Kifejezetten az igénytelen kutyák közé tartoznak ilyen téren.

Ápolását tekintve néha egy bolhanyakörv nem árt neki, illetve a füleket és szemeket néha tisztítani kell.

A ragadozó ösztöne kifejezetten magas ezért vigyázzunk milyen állattal szeretnénk társítani otthon, mert kifejezetten szereti elejteni a kisebb testű állatokat.

A tajvani kutya az AKC (American Kennel Club) által nem elismert kutyafajta, ettől eltérően az FCI elismeri mint önálló kutyafajta.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332