Barion Pixel

Kutya szoba kennelhez szoktatása

Megosztás

A beltéri kennelek nemcsak, hogy kényelmes helyet biztosítanak kedvence számára, de egy olyan rejtek érzetét is keltheti, amilyet például szelídítetlen őseik, a farkasok is építettek volna a vadonban. A kennel biztonságérzetet ad kedvencének, és a szeparációs szorongással küzdő kutyák életét is könnyebbé teheti.

Kell-e kennel a kutyának

Az, hogy szükség van-e kennelre egy kutyának, attól függ, hogy milyen a kutya életmódja és a gazdája igényei. A kennel hasznos lehet számos okból:

Biztonságos hely a kutyád számára: Egy kennel biztonságos és védett hely a kutyának, ahol pihenhet, különösen akkor, ha éppen nincs felügyelet alatt.

Utazás: Kennel használata ajánlott vagy kötelező lehet bizonyos közlekedési eszközökön, például repülőgépen vagy vonaton utazáskor. Ilyen esetekben javasolt az összecsukható kennel vásárlása.

Vendégek a háznál: Amikor vendégek érkeznek vagy baráti összejövetel zajlik, a kennel biztonságos helyet nyújthat a kutyának, hogy ne érezze magát túlterhelve.

Betegség vagy sérülés esetén: Egy kennel hasznos lehet, ha a kutya beteg vagy sérült, és korlátozni kell a mozgását, de természetesen ebben az esetben is meg kell találni az egyensúlyt, hogy a kutyád ne érezze büntetésnek (ha büntetésnek kezdi érezni a kennelt akkor elkezd majd tartani tőle és nem akar majd belemenni magától).

Szeparációs szorongás kezelése: Néhány kutya esetében a kennel segíthet a szeparációs szorongás kezelésében, bár ez a módszer nem minden kutyánál hatékony. Amennyiben szeparációs szorongás gyanúját állapítod meg inkább vedd fel a kapcsolatot egy trénerrel aki majd segít megoldani a helyzetet.

Személyes tér: A kennel egy saját, zavartalan teret biztosít a kutyának, ahol pihenhet és visszavonulhat.

Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden kutya szorul kennelre. Sok kutya tökéletesen boldog és biztonságos anélkül is, különösen, ha otthonuk környezete biztonságos és a gazdik rendszeresen ott vannak velük és foglalkoznak is velük.

Én a személyes tapasztalataimat tudom elmondani mi miért döntöttünk a kennel mellett. Fél évesen került hozzánk Blacky a törpe uszkár aki nem aludhatott velünk az ágyon külön helye volt neki a hálóban egy saját szép fekhely.

Adódott a probléma, hogy nem volt azonos a bioritmusunk, ami azt jelentette, hogy ő hajnali 4 kor kelt és bizony járkált is a lakásban, gondold el milyen lehetett hallani a kis körmeit a parkettán..fogalmazzunk úgy, hogy nem aludtunk hajnali 4 után mi sem.

Ezért döntöttünk a szobakennel mellett. A napi rutinunk úgy néz ki, hogy este 10 órakor van még egy gyors pisi és kaki kör sétával ezt követően alvás van.

Én reggel 6 kor kelek Blacky-hez akkor engedem ki és már megyünk is sétálni, ahol tud pisilni és kakilni.

Szobakennel választása

A kutya szobakennel kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a kutya számára kényelmes és megfelelő legyen. Itt van néhány fontos szempont:

Méret: A legfontosabb szempont a megfelelő méret kiválasztása. A kennelnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a kutya kényelmesen álljon, megforduljon, és lefeküdjön benne. Ez méretekben kifejezve úgy néz ki, hogy a magasságához legalább 5cm-t adj hozzá így megkapod a megfelelő magasságú szobakanelt, a szobakennel hosszát mi úgy határoztuk meg, hogy a kutyánk teljesen kinyúlva elférjen benne, a kennel mélységére pedig ismét a kutya magassága szolgál, hogy kinyújtott lábakkal is el tudjon benne terülni. Ettől függetlenül ne legyen túl nagy, mivel a kisebb, intim tér biztonságérzetet nyújthat.

Anyag: A kennel anyaga lehet műanyag, fém, vagy szövet. A műanyag kennel könnyű és könnyen tisztítható, a fém jól szellőzik és tartós, míg a szövet könnyű és hordozható, de nem annyira tartós, mint a többi két típus.

Tisztíthatóság: Válasszon olyan kennelt, amely könnyen tisztítható. A levehető tetejű vagy ajtóval rendelkező modellek könnyebb hozzáférést biztosítanak a tisztításhoz.

Hordozhatóság: Ha tervezed, hogy utazol a kutyával, válassz könnyű, hordozható kennelt.

Kutya szobakennel berendezése

Mi egy fém szobakennelt választottunk így az ilyen típusú szobakennelekhez tudok adni tanácsokat. Első lépésként mivel nálunk parketta van, mindenképpen tegyél valamit a kennel és a padló közé. Ennek oka, hogy amikor a kutya járkál ki és be a kennelbe az képes kis mozgást végezni ami tönkre tudja tenni az alatta lévő parketta lapot.

Mivel fém tálca van a kennelben ajánlott az egész felületet leteríteni egy pléddel. Erre azért van szükség nekünk, mert ha Balcky előbb ébred fel, mint mi akkor ne lehessen hallani a körmeit a fémen toporogva. A plédre mi beraktunk még neki egy rendes kutyafekhelyet és egy szövet rágókat vagy préselt csont rágókát.

Kutya ketrec elhelyezése

Nincs fix pont, hogy hol a legjobb. Nekünk természetesen a hálóban van, mert mi csak alváshoz használjuk. És természetesen Balcky-nek is kell az, hogy állandóan körülöttünk legyen amikor csak teheti ezért semmiféleképpen sem raktuk volna másik szobába.

Mindenesetre a kennel pihenésre való, ezért keress neki egy csendes helyet.

Kennelbe küldés tanítása

A kutya kennelbe küldésének megtanítása fokozatos és pozitív megerősítésen alapuló folyamat.

Pozitív asszociáció kialakítása: Kezd azzal, hogy a kennel közelébe helyezel jutalomfalatokat és kedvenc játékait a kutyádnak. Ne erőltesd be a kutyát, hagyd, hogy magától fedezze fel, amikor pedig bemegy akkor természetesen jár neki a dícséret és a jutalomfalat is. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy mi például lefekvéskor beszórtunk neki pár darab jutalomfalatot a kedvenceiből és így tudtuk rávenni, hogy magától vegye birtokba a kennelt.

Etetés a kennelben: Helyezd a kutya tálját a kennelbe, hogy a kutya összekösse a kennelt az étkezések pozitív élményével. Kezdetben helyezd a kutyatálat a kennel bejáratához közel, majd fokozatosan helyezd egyre beljebb.

Parancsszó használata: Használj egy konzisztens parancsszót, mint például „kennel” vagy „helyedre”, amikor a kutyád a kennelbe megy. Mond ezt a parancsszót, amikor a kutya belép a kennelbe, és jutalmazd meg, ha engedelmeskedik.

Mi személy szerint a helyedre parancsszót használjuk, ezt naponta egyszer gyakoroljuk csak amikor este lefekvés van. Fontos, hogy a jutalmazás csak akkor jár a kutyádnak, ha parancsot teljesít.

Dicséret és jutalom: Mindig dicsérd meg és jutalmazd a kutyádat, amikor jól viselkedik a kennelben, hogy erősítse a pozitív viselkedést.

Ezeket a tevékenységeket kerüld a szoptatás során:

  • soha ne kényszerítsd a kutyát, hogy bemenjen a kennelbe
  • soha ne használd a kennelt büntetésként
  • ne siesd el a szoktatási folyamatot
  • ne hagyd az ebet hosszú ideig a kennelbe

Kutya szobakennel kisokos

Kölyök kutya éjszaka

Sokan nem hiszik el amíg meg nem tapasztalták, de egy kölyökkutya pontosan olyan, mint egy baba. Éjszaka többször felébred és sír, pisiltetni és kakiltatni kell, mert nem bír ki végig egy éjszakát ürítés nélkül.

Sír a kutya a kennelben

Ha egy kutya sír vagy nyugtalan a kennelben, ez több dologra is utalhat. Fontos megérteni az okot, hogy megfelelően kezelni tudd a helyzetet, ha megérted a kutyádat meglesz a megoldás is.

Szeparációs szorongás: Ha a kutya csak akkor sír, amikor egyedül van, szeparációs szorongás lehet az oka. Ebben az esetben fokozatosan kell megszoktatni a kutyát az egyedülléttel. Rövid időtartamokkal kezdve, lassan növeld az egyedül töltött időt.

Unalom vagy túl sok energia: A kutya sírhat, ha unatkozik vagy túlságosan energikus. Erre csak egy megoldás van többet kell a kutyával a szabadban töltened és meg kell tanulnod szellemileg és fizikailag is lefárasztani.

Szükségletek: A kutya sírhat, ha szükséglete van, például ha ki kell mennie, vagy szomjas, vagy éhes.

Félelem vagy stressz: Ha a kutya fél a kenneltől, vagy ha valamilyen stresszes helyzet áll fenn, ez szorongást okozhat. Próbáljon meg nyugodt és biztonságos környezetet teremteni a kutya számára.

Kényelmetlen környezet: Biztosítsd, hogy a kennel kényelmes és vonzó legyen a kutya számára. Én például az egyik régi pólómat is betettem a kennelbe.

Korai tréning hiánya: Ha a kutya nem szokott hozzá a kennelhez korai életkorban, nehezebb lehet megtanítani rá később.

Amikor a kutya sír a kennelben, fontos, hogy nyugodt és türelmes maradj. Ne jutalmazza a sírást azzal, hogy kiveszed a kennelből, mivel ez megerősítheti a sírás viselkedést. Ehelyett próbálj meg a kennelt pozitív és nyugodt helyként bemutatni, és csak akkor engedd ki a kutyát, amikor nyugodt.

Felnőtt kutyát is lehet szoba kennelre szoktatni?

A felnőtt kutya kennelre szoktatása több türelmet és időt igényelhet, mint egy kiskutya esetében, de a megfelelő megközelítéssel teljesen lehetséges.

Tulajdonképpen ugyanazokon a lépéseken kell végig menni, mint egy kölyökkutyával csak sokkal több türelemre lesz szükség.

Figyelj a kutya jelzéseire: Figyelj arra, hogyan reagál a kutya a kennelre. Ha stresszt vagy szorongást mutat, lépj vissza egy lépéssel a folyamatban, és adj neki több időt az alkalmazkodásra.

Mennyi ideig lehet a kutyát kennelben tartani?

Amint az a legelején is leírtam a kennelt nem szabad büntetésre használni és természetesen az sem megoldás, hogy amíg te távol vagy dolgozni addig a kutya be van zárva a szobakennelbe. Ettől függetlenül lehetnek olyan helyzetek amikor az élet megkívánja, hogy több időt kell a kutyádnak a kennelben töltenie, mint például amikor autóval utaztok valahová és a boxban kell tölteni pár órát. Fontos, hogy magadnak is felállítsd a célt, hogy a kutya minél kevesebb időt töltsön ketrecbe!

A kutya kennelben tartásának ideje az életkorától, egészségi állapotától, és a környezetétől függően változik.

Általános irányelvként a következőket lehet figyelembe venni:

Kiskutyák: A kiskutyák hosszabb ideig nem képesek visszatartani a vizeletüket és székletüket. Szabályként az a javaslat, hogy egy kiskutya hónapjainak számának megfelelő óraszámban lehet őket kennelben tartani. Például egy három hónapos kiskutyát legfeljebb három órára kellene kennelben hagyni.

Fiatal kutyák és felnőttek: Egy egészséges fiatal vagy felnőtt kutya körülbelül 4-6 órát tud eltölteni a kennelben anélkül, hogy szüksége lenne szünetre. Fontos azonban, hogy ezt az időtartamot csak szükség esetén alkalmazza, és ne rendszeresen.

Idős kutyák: Az idősebb kutyák gyakrabban szorulnak pihenőre, és lehet, hogy gyakrabban kell kimenniük a szükségletüket elvégezni. Ezért az idősebb kutyákat rövidebb ideig kell kennelben tartani.

Emellett fontos, hogy a kennelben töltött idő után a kutya kapjon elegendő mozgást, játékot, és figyelmet, hogy kompenzálja a kennelben töltött inaktív időt. Bizonyos esetekben, például amikor a kutya hosszabb időt kell kennelben töltenie (pl. utazás során), gyakrabban kell szünetet tartani és lehetőséget biztosítani a mozgásra és a szükségletek elvégzésére.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332