Barion Pixel

Miért nyalja a kutya a lábát

Megosztás

10 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Azt tudnod kell, hogy az teljesen természetes ha néha-néha a kutyád megnyalja a mancsát. Azonban ha mást sem tud csinálni csak a mancsát nyalogatni akkor itt az ideje elkezdeni gyanakodni, hogy minden rendben van-e. Nézzük meg közösen mi lehet az oka annak, ha a kutya sokat nyalogatja a mancsát.

Tisztálkodás: Ez a viselkedés segít eltávolítani a szennyeződéseket, az elhalt szőrszálakat és egyéb idegen anyagokat.

Gyógyulás: A kutyák ösztönösen nyalogatják a sebeiket, mert a nyál enyhe fertőtlenítő hatású, és segíthet a gyógyulási folyamatban. Azonban túlzott nyalogatás irritálhatja a sebet és akadályozhatja a gyógyulást.

Unalom vagy szorongás: Ha a kutya túlzottan nyalogatja a lábát vagy bármely testrészét, az unalom vagy szorongás jele lehet. Ez a viselkedés az önszorongatás egy formája lehet, amely stressz vagy szeparációs szorongás miatt alakulhat ki. Okozhat szorongást az is ha megijed valamitől legyen szó arról, hogy dörög az ég vagy nagy zajt csap a szomszéd.

Szokásból: Néha a nyalogatás egyszerűen csak szokássá válik, különösen, ha a kutya felfedezi, hogy ez a viselkedés figyelmet vonz vagy megnyugtatja.

Milyen betegségre utalhat ha a kutya nyalja a lábát

Ha egy kutya rendszeresen nyalogatja a lábát, ez többféle egészségügyi problémára is utalhat. Íme néhány lehetséges ok, amiért egy kutya nyalogathatja a lábát:

Allergiák: Az élelmiszer- vagy környezeti allergiák (mint például pollen, penész, poratka vagy bolhacsípés allergia) gyakran okoznak viszketést és bőrirritációt, amire a kutyák azzal reagálhatnak, hogy nyalogatják az érintett területet.

Bőrfertőzések: Bakteriális vagy gombás fertőzések szintén okozhatnak viszketést és irritációt, amelyek nyalogatásra késztetik a kutyát.

Paraziták: Bolhák, atkák (például rüh) vagy kullancsok okozta irritáció és viszketés szintén gyakori oka a lábnyalogatásnak.

Fájdalom: Ízületi gyulladás, sérülések, idegen tárgyak a mancsban vagy a lábujjak között, valamint egyéb fájdalmak (például ínszalag-sérülések) is okozhatják, hogy a kutya a fájdalmas területet nyalogatja.

Száraz bőr: A száraz vagy repedezett bőr, különösen a mancsokon, kellemetlen lehet a kutyának, és nyalogatással próbálhatja enyhíteni a kellemetlenséget.

Hormonális egyensúlyhiány: Bizonyos hormonális zavarok, mint például a pajzsmirigy alulműködése, szintén okozhatnak bőrproblémákat, amelyek viszketést és nyalogatást váltanak ki.

Cushing kór: viszonylag ritka, hormonális betegség. Leggyakrabban a mellékvesék vagy az agyalapi mirigyek daganata okozza, ezáltal túl sok hormon termelődik. Ilyenkor a mancsokon és a test többi területén is piros kiütések jelennek meg, a bőr hámlani kezd és elvékonyodik.

Elhízás: lehetséges, hogy a kutya annyira elhízik, hogy a kutya lábai már alig bírják el a saját testsúlyát. Ennek eredményeképpen például kidörgölődhetnek a mancsok és ezért kell majd nyalogatnia.

Gombás fertőzés: Ezek a fertőzések másodlagos allergiák vagy ismeretlen okok miatt fordulhatnak elő. Amikor egy kutya gyakran nyalja a mancsait, azok nedvesek maradnak, és érzékenyebbek a baktériumokra és gombákra.

Idegrendszeri problémák: Különböző mentális betegségek jele is lehet a lábak nyalogatása. A szorongó, stresszes vagy depressziós kutyák gyakran csinálják ezt. A kényszeres cselekvések, mint a farokkergetés vagy a mancs rágása, nyalogatása OCD-re utalhat.

Kinövések: Megeshet, hogy a kutyádnak az egyik mancsán rendellenes kinövés található, például ciszta vagy daganat. Az ízületi gyulladás, esetleg sérülés a mancs lágyszöveteiben vagy csontjaiban bár szabad szemmel nem látható, de fájdalmas a kutyád számára, így nyalogatásra készteti. Ezt természetesen úgy fogod észrevenni, hogy az egyik mancsára jobban fókuszál, mint a többire.

milyen betegségre utalhat ha a kutya harapdálja a mancsát

Mancs nyalogatás túlnőtt köröm vagy szőrzet esetén

Ha egy kutya rendszeresen nyalogatja a lábát, az utalhat arra, hogy a körmei túl hosszúak, vagy a szőr túl hosszú a mancsai körül. Mindkettő kellemetlen lehet a kutyának, és a következő problémákat okozhatja:

Túl hosszú köröm: A túl hosszúra nőtt köröm befolyásolhatja a kutya járását, és fájdalmat okozhat, különösen kemény felületeken való sétáláskor. A köröm akár be is nőhet a mancs párnájába, ami súlyos fájdalmat és fertőzést okozhat.

Túl hosszú szőr a mancsokon: A mancsok közötti túl hosszú szőr csomókba állhat, és idegen anyagokat (például kavicsokat, sót, jeget) foghat meg, amelyek irritálhatják a bőrt. Télen a hó és jég felhalmozódhat a mancsok közötti hosszú szőrben, ami fájdalmat és kényelmetlenséget okozhat.

Nálunk is volt már, hogy túl hosszú volt a szőr a kutyánk tappancsai között, ezt mi onnan tudtuk, hogy betonon vagy aszfalton a kutya szó szerint csúszkált. Ennek az volt az oka, hogy a szőr részben eltakarta a mancs párnáit így nem volt neki tapadása ezeken a felületeken.

Hogyan előzd meg a túlzásba vitt mancs nyalogatást

Kezd azzal, hogy rendszeresen ellenőrzöd kedvenced mancsát és amennyiben van rá lehetőséged egy mancs ápolási rutint is kialakíthatsz.

Mivel az egyik ok az unalom lehet ideje kicsit többet mozogni és szellemileg is fárasztani a kutyádat. Ideje új trükköket tanítani neki vagy kicsit többet hagyni szimatolni séta közben. Amennyiben nem szeret esőben sétálnia akkor használj alternatív megoldásokat, mint egy szimatszőnyeg.

Kerüld a forró betont és aszfaltot nyáron, természetesen télen pedig kerüld a sózott utakat és a túl hideg betont és aszfaltot.

Séta után mindig töröld át a mancsát, nekünk erre van külön törölköző, amit ősztől tavaszig az esős időjárásban minden séta után használunk csak erre a célra.

Kizárólag olyan készítményeket – pl. kutyasampon, kutyafogkrém – használj, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat.

Csakis jó minőségű, allergénektől mentes kutyaeledelt adj kedvencednek.

Mikor fordulj állatorvoshoz?

Ha a kutya rendszeresen és túlzottan nyalogatja a lábát vagy bármely testrészét, érdemes állatorvoshoz fordulni, hogy kizárják az egészségügyi problémákat és megfelelő kezelést javasoljanak. Az állatorvos segíthet azonosítani a viselkedés mögötti okot és tanácsot adhat a megfelelő kezelésre vagy viselkedésterápiára.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321