Barion Pixel

Idős kutyák izületi fájdalmai

Megosztás

15–19 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Idős kutyák esetében az ízületi fájdalmak gyakori problémát jelentenek, különösen nagyobb testű fajtáknál. Ezek az ízületi problémák többnyire a kopás és az öregedés természetes részeként alakulnak ki, de néha súlyosbodhatnak ízületi gyulladás vagy más egészségügyi állapotok miatt.

Mikortól számít egy kutya idősnek

Az ízületi védelem kulcsfontosságú a kutyák teljes élete alatt, de különösen az idősödő állatok esetében van kiemelt jelentősége. Az ízületek alkotó elemei, mint például a csontok, porcok, ínszalagok, ízületi tok és az ízületre ható izmok, hajlamosak lehetnek degeneratív ízületi elváltozásokra mikrotraumák, korábbi sérülések vagy veleszületett elváltozások következtében. Emellett nemcsak ortopédiai problémák, hanem neurológiai és belgyógyászati kórképek is okozhatnak mozgásszervi tüneteket.

A fájdalom kutyáknál általában a mozgás mennyiségében és minőségében mutatkozik meg, nem feltétlenül nyüszítéssel, inkább a végtagok érintése vagy megemelése iránti heves reakcióval. Macskáknál nyávogás és karmolás is lehet a fájdalom jele, de náluk is megfigyelhető a mozgásmennyiség csökkenése.

Az idős állatok rendszeres szűrővizsgálata kiemelkedő fontosságú, és felelős gazdiként érdemes figyelni a tünetekre, majd konzultálni ortopéd szakállatorvosokkal. A megfelelő táplálás, fizioterápiás kezelések és táplálékkiegészítők alkalmazása segíthet minőségi életet biztosítani kedvenceinknek. A porcvédő készítmények, immunerősítők és megfelelő táplálék kiválasztása kulcsfontosságú, és ebben az ügyben érdemes bízni az állatorvosokban, patikusokban és fizioterapeutákban.

Az idő és ezzel együtt az öregedés senkit nem kímél. A vidáman ugrándozó és végtelen energiával bíró kutyád egyszer egy lassan totyogó kutyus lesz. Természetesen azt, hogy hány évet lesz melletted nem tudhatjuk pontosan, de a kutyád testméretéből adódóan nagyvonalakban lehet jóslatokba bocsátkozni. Az köztudott, hogy a kistestű ebek több ideig maradnak a gazdi mellett, mint nagytestű társaik.

Nézzük meg, hogy a kutyák testméret alapján mikor számítanak idősnek:

• mini ebek, kistestű kutya, macska (10 kg alatt) esetében 10-11 éves kor
• közepes termetű (10-25kg) 9- 10 éves kor
• nagytestű (25-40 kg) 8-9 éves kor
• óriástestű (45 kg felett) 6-7 éves kor

Miért alakul ki idős kutyáknál izületi probléma

Idős kutyáknál az ízületi problémák gyakoriak, és több okból is kialakulhatnak. Az ízületek kopása és az öregedéssel járó változások jellemzően hozzájárulnak ezekhez a problémákhoz.

Öregedés: Az öregedés természetes részeként a kutya ízületeiben és porcaiban kopás lép fel. Az idő múlásával a porc vékonyabbá és kevésbé rugalmassá válhat, ami csökkenti az ízületek védő-párnázó képességét.

Artrózis: Az ízületi porc kopása miatt kialakuló krónikus ízületi betegség, ami merevséget, fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhat. Ez az egyik leggyakoribb ízületi probléma idős kutyáknál.

Spondylosis deformans: A gerinccsigolyák esetében a stabilizáló szalagok elmeszesedése idéz elő mozgászavart. Ilyenkor a gerinc mobilitása csökken és emellett még nyomhatja a gerincvelőből kilépő idegeket is.

Neurológiai problémák: Neurológiai elváltozások, gerincvelőt érintő kórképek is okoznak mozgászavarokat, hisz a gerincvelő idegsejtjei és az agy közötti kommunikáció a járás alapja.

Porckorongsérv: A csigolyák közötti porckorongok elfajulhatnak, veszíthetnek víztartalmukból, mely következménye a porckorong, vagy gerincvelői nyomás.

Degeneratív myelopathia: Lassan kifejlődő elváltozás, az emberi sclerosis multiplexhez hasonló betegség. Genetikai háttere van, középkorú/ idősebb kutyáknál fordul elő, főleg 4 éves kor után.

Daganat: Csontdaganat esetében a csontállomány a lebontó anyagcserefolyamatok következményeképp megbomlik, az ízületes kapcsolat szerkezete gyengül, a daganat gyulladást tart fenn, ezáltal a végtag terhelése kifejezetten fájdalommal jár.

Túlsúly: A túlsúly vagy elhízás további nyomást gyakorol a kutya ízületeire, gyorsítva a kopási folyamatot és növelve az ízületi fájdalmak kockázatát.

Genetikai hajlam: Néhány fajta, különösen a nagyobb testű kutyák, genetikailag hajlamosabbak az ízületi problémákra, mint például a csípő- vagy könyökdiszplázia.

Korábbi sérülések: A korábbi ízületi vagy csontsérülések növelhetik az ízületi problémák kockázatát az évek során, különösen, ha azok nem gyógyultak megfelelően.

Elhasználódás: Aktív vagy munkakutyák esetében az évek során bekövetkező folyamatos fizikai megterhelés gyorsíthatja az ízületek elhasználódását.

Izületi problémák jelei idős kutyáknál

 • Nehezen áll fel és lassan indul el (startfájdalom)
 • Csökkent aktivitás, fáradékonyság, lassult mozgás
 • Megváltozott testtartás (pl. púposítás)
 • Megváltozott lábállás (pl. könyökét kifelé fordítja)
 • Bicegés, sántaság, merev mozgás, mely bejáratódás után enyhül
 • Nem szívesen ugrál
 • Bizonytalan mozgás, hátsó végtagok rendezetlensége
 • Izomsorvadás (hátizmok, tömeges izmok)
 • Bénulásos tünetek
 • Duzzadt ízület
 • Mozgás közben ropogó, kattogó hang
 • Frontérzékenység

Idős kutya izületi fájdalmainak kezelése

Táplálkozás és testsúly kezelése: A túlsúly további terhet ró az ízületekre, így fontos az egészséges testsúly fenntartása. Egyensúlyozott, az életkorhoz és aktivitási szinthez megfelelő táplálék segíthet ebben.

Fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők: Az állatorvos előírhat fájdalomcsillapítókat vagy gyulladáscsökkentőket az ízületi fájdalmak enyhítésére. Ezeket csak az állatorvos utasítása szerint használja. Az állatorvos nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID-okat) írhat elő, amelyek csökkentik a fájdalmat és a gyulladást. Más lehetőségek közé tartoznak a fájdalomcsillapítók és szteroidok. Mindig tartsa be az állatorvos utasításait a gyógyszerek adagolásával és kezelésével kapcsolatban.

Kondroitin és glükózamin kiegészítők: Ezek a kiegészítők segíthetnek az ízületi porc egészségének fenntartásában és az ízületi fájdalmak enyhítésében. Beszéljen állatorvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt adna a kutyájának.

Orthopéd fekhelyek: Különleges, ortopéd kutyafekhelyek segíthetnek a fájdalom csökkentésében és a jobb alvásban, mivel ezek támaszt nyújtanak az ízületeknek és csökkentik a nyomást.

Fizioterápia: Néhány esetben a fizioterápia vagy a rehabilitációs kezelések, mint például az akupunktúra vagy a hidroterápia, segíthetnek a mozgékonyság javításában és a fájdalom enyhítésében.

Rendszeres állatorvosi ellenőrzések: Fontos, hogy rendszeresen vigye el az idős kutyáját állatorvosi ellenőrzésekre, hogy időben felismerjék és kezeljék az ízületi problémákat.

Környezet megfelelő alakítása: Győződjön meg arról, hogy otthona kutyabarát, például biztosítson könnyű hozzáférést az ágyhoz, a kanapéhoz és az autóhoz, esetleg használjon rámpákat, ha szükséges.

Táplálékkiegészítők: Glükózamin és kondroitin kiegészítők segíthetnek az ízületi porc egészségének fenntartásában és a fájdalom csökkentésében. Omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők is javasoltak lehetnek a gyulladáscsökkentő hatásuk miatt.

Alternatív kezelések: Az akupunktúra, masszázs és más alternatív kezelési módszerek is segíthetnek a fájdalom enyhítésében és a kutyák jólétének javításában.

Milyen mozgást nem szabad végezni idős izületi problémás kutyáknak

Hosszú vagy megerőltető séták: Kerülni kell a túl hosszú vagy intenzív sétákat (egy túrára már ne induljatok el együtt maximum egy 10 perces séta), mivel ezek felesleges terhet róhatnak az ízületekre és súlyosbíthatják a fájdalmat.

Ugrálás és intenzív futás: Az ugrálás, például a kanapéra vagy az ágyra való felugrálás, és az intenzív futás, mint például a labda utáni rohanás, nagy nyomást gyakorol az ízületekre, ami fokozhatja a fájdalmat és a sérülés kockázatát.

Lépcsőzés: A lépcsőzés különösen megterhelő lehet az ízületi problémákkal küzdő kutyák számára, különösen, ha a lépcsők magasak vagy meredek. A lépcsőzés sem a kistestű sem a nagytestű kutyák izületeit nem kíméli, de a lépcsőzés nem csak idős korban kerülendő.

Hirtelen irányváltásokat igénylő mozgások: Játékok, amelyek gyors irányváltást igényelnek, például a frizbi vagy labda utáni rohanás, kerülendők, mert ezek fokozhatják az ízületi stresszt.

Túlzottan egyenetlen vagy csúszós felületeken való mozgás: Kerülni kell a túl egyenetlen terepeken való sétálást vagy játszást, valamint a csúszós padlózatokon, mint például a csempézett vagy parkettás felületeken való mozgást, mivel ezek növelhetik a sérülés kockázatát.

Túlzott hideg vagy nedves körülmények: Az időjárási viszonyok, mint a hideg vagy a nedvesség, súlyosbíthatják az ízületi fájdalmakat, így ilyen körülmények között mérsékeltebb tevékenységeket kell választani.

Fontos, hogy az ilyen kutyáknál a testmozgás legyen óvatos és mérsékelt. Rövid, gyakori séták, és olyan tevékenységek, amelyek nem terhelik túl az ízületeket, ajánlottak.

Van-e olyan táplálkozási mód, amivel lehet segíteni az izületi problémás kutyáknak

Igen, az ízületi problémákkal küzdő kutyák esetében a megfelelő táplálkozás jelentősen hozzájárulhat az ízületi egészség támogatásához és a fájdalom csökkentéséhez. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos táplálkozási irányelvet, amelyek segíthetnek ezen kutyák állapotának javításában:

Omega-3 zsírsavak: Ezek a zsírsavak, különösen az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav), gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amelyek segíthetnek az ízületi gyulladás és fájdalom enyhítésében. Az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a zsíros halak (pl. lazac), illetve kaphatóak különböző étrend-kiegészítők formájában.

Glükózamin és kondroitin: Ezek a kiegészítők támogathatják az ízületi porc egészségét és segíthetnek az ízületi fájdalmak csökkentésében. Sok kereskedelmi kutyatáp tartalmazza ezeket a kiegészítőket, különösen az idősebb kutyáknak szánt formulákban.

E-vitamin és C-vitamin: Az antioxidánsok, mint az E-vitamin és a C-vitamin, segíthetnek a gyulladás csökkentésében és az ízületek egészségének fenntartásában.

Természetes gyulladáscsökkentők: Bizonyos élelmiszerek, mint a kurkuma vagy a gyömbér, természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, és hozzáadhatók a kutya étrendjéhez.

Kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozás: Győződjön meg arról, hogy a kutya étrendje kiegyensúlyozott, és tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332