Barion Pixel

Kutya fültisztítás

Megosztás

A kutyák füle hajlamos a szennyeződésre és a fertőzésre, ezért fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk. A fültisztítás gyakorisága a kutya fajtájától, fülének méretétől és aktivitási szintjétől függően változhat. Általában hetente egyszer javasolt a fültisztítás, de ha a kutya füle hajlamos a piszkolódásra, akkor gyakrabban is szükséges lehet.

Szükséges eszközök:

 • Kutya fültisztító folyadék
 • Vattapamacs
 • Gézlap
 • Papírtörlő
 • Pamutgolyó (opcionális)
 • Fültisztító olló – kutya fajtától függ szükséges e, általában kistestű kutyákhoz szükséges
 • Fülszőr epiláló por – kutyafajtától függ szükséges-e

Kutya fültisztítás házilag

A kutya fültisztítás menete nagyban függ a kutya fajtájáról, mert nem egyforma a kutya füle sem. Például egy Golden retrievernek nem nagyon nő a fülében a szőr. Ezzel ellentétben egy Uszkárnak havonta ki kell szedni a fülszőrét.

Fülszőr nélküli kutyák

Készítsük elő a szükséges eszközöket. Melegítsük fel a fültisztító folyadékot kézmeleg hőmérsékletre.

Nyugtassuk meg a kutyát. Ha a kutya nem szereti, ha a fülét piszkálják, akkor először meg kell nyugtatnunk. Beszéljünk hozzá kedvesen, simogassuk meg, és adjunk neki jutalomfalatot.

Öntsünk fültisztító folyadékot a kutya fülébe. Óvatosan öntsünk a folyadékból a kutya hallójáratába. Ne töltsük túl a fület, csak annyit öntsünk bele, amennyi szükséges a szennyeződés feloldásához.

Masszírozzuk a kutya fülét. Óvatosan masszírozzuk a kutya fül tövét, hogy a folyadék fellazítsa a szennyeződést.

Töröljük ki a szennyeződést. Vattapamacs vagy gézlap segítségével töröljük ki a szennyeződést a kutya füléből. Ne nyomjuk be a vattát a hallójáratba, mert az megsértheti a kutya dobhártyáját.

Ismételjük meg a folyamatot a másik füllel is.

Természetesen vannak olyan kistestű kutyák akiknek nincs fülszőre azonban a fül járat olyan kicsi, hogy kézzel nem tudsz belenyúlni ilyenkor ajánlott a fültisztító pálcika használata vagy a fültisztító olló köré tekerni vattát és azzal kitisztítani.

Fülszőrrel rendelkező kutyák fülápolása

Itt jön képbe a fülszőr epiláló por ami nagyban segít csökkenteni a fájdalmat amikor kitépkeded a kutyád füléből a szőrt.

A kutya fülszőr epiláló por egy olyan termék, amely segít eltávolítani a felesleges szőrt a kutya füléből. A por használata egyszerű és biztonságos, de fontos, hogy kövessük a használati utasítást.

 • Helyezzük a kutyát kényelmes pozícióba.
 • Szórjuk a púdert a kutya fülkagylójába. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön por a kutya szemébe vagy szájába.
 • Masszírozzuk a kutya fülét. Óvatosan masszírozzuk a kutya fül tövét, hogy a por fellazítsa a szőrt.
 • Hagyjuk, hogy a por kifejtse a hatását. Várjunk néhány percet, amíg a por felszívja a felesleges zsiradékot és fellazítja a szőrt.
 • Töröljük ki a szőrt. Vattapamacs vagy gézlap segítségével töröljük ki a fellazult szőrt a kutya füléből. Ne nyomjuk be a vattát a hallójáratba, mert az megsértheti a kutya dobhártyáját.
 • Ezt követően a maradék szőrt kézzel is ki tudjuk szedni.

Kutya fültisztítás otthon, tippek:

Ha a kutya füle nagyon piszkos, akkor először egy pamutgolyóval távolítsuk el a szennyeződést, mielőtt fültisztító folyadékot használnánk.

Ha a kutya füle vörös, duzzadt vagy fájdalmas, akkor ne tisztítsuk a fülét, hanem vigyük el állatorvoshoz.

Ne használjunk fültisztító pálcikát a kutya fülének tisztítására, mert az megsértheti a dobhártyát.

Ha a kutya fülzsírja túlzottan méreganyag, akkor állatorvos javasolhat fülzsír-oldó oldatot.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332