Barion Pixel

Kutya körmének felépítése

Megosztás

A kutya körmeinek felépítése hasonló az emberi köröm felépítéséhez, de vannak fontos különbségek, amelyek miatt a kutya körmeinek ápolása és vágása különös figyelmet igényel.

Körömlemez (Külső rész): Ez a kutya körme látható, kemény része. A körömlemez keratinból áll, amely egy erős, proteines anyag, és védi a körömágyat. A kutya körme sokkal görbültebb és erősebb, mint az emberi köröm, ami segíti őket a kaparásban, ásásban és stabil tartásban különböző felületeken.

Körömágy (Quick): A körömágy a körömlemez alatti rész, amely tartalmazza az idegvégződéseket és a véredényeket. Ez a rész nagyon érzékeny, és ha a köröm vágásakor véletlenül megsérül, vérzést és fájdalmat okozhat. A körömágy pirosas vagy rózsaszínes színű lehet, ami könnyebbé teszi az észlelését világos színű körmök esetében, de nehezen látható sötét körmökön.

Körömvég: Ez a köröm legtávolabbi része, amely kinő a körömágyból. A körömvégek éles vagy tompa végűek lehetnek attól függően, hogy a kutya mennyire aktív és milyen felületeken mozog.

Körömburok: Néhány kutya körme mellett találhatók kis „burokok” vagy „hüvelyek”, amelyek segítenek a köröm védelmében és az alakjának fenntartásában. Ezek a burok részek általában lágyabbak, mint a körömlemez.

Körömgyökér: A körömgyökér a köröm legbelső része, amely a lábujj párnáján belül helyezkedik el, és innen nő ki a köröm. Ez a rész felelős a köröm növekedéséért.

A kutya körmének megfelelő ápolása és rendszeres vágása fontos, hogy megakadályozzuk a túlnövésüket, ami sétálási problémákat, fájdalmat vagy akár sérüléseket is okozhat. A köröm vágásakor óvatosnak kell lenni, hogy ne sértsük meg a körömágyat, különösen sötét körmök esetében, ahol nehezebb megállapítani a körömágy végeit. Kutya körömcsipesz vagy speciális körömvágó olló használata ajánlott a biztonságos vágáshoz.

Van e a kutya körmének sérülékenyebb része

A kutya körmeinek van egy különösen sérülékeny része, amit általában „quick”-nek hívnak. A „quick” a körömágy, amely a köröm belsejében található és tartalmazza a véredényeket és idegvégződéseket. Ez a rész felelős a köröm táplálásáért és növekedéséért, és mivel érzékeny idegvégződéseket és véredényeket tartalmaz, nagyon fájdalmas lehet, ha megsérül vagy ha túl rövidre vágják a körmöt.

A „quick” sérülése általában vérezhet, és a kutya számára fájdalmas lehet, ami miatt fontos nagyon óvatosnak lenni a köröm vágásakor, különösen, ha a kutya sötét körmökkel rendelkezik, amelyeken nehezebb látni a „quick” végét. A világos körmök esetében könnyebb megállapítani, hol végződik a „quick”, mivel általában látható egy rózsaszín rész a köröm belsejében.

A „quick” véletlen vágása esetén ajánlott nyugodtan kezelni a helyzetet, megnyugtatni a kutyát, és alkalmazni valamilyen sebkezelő por vagy más megfelelő elsősegélyes eszközt a vérzés megállítására. Ha bizonytalan vagy a köröm vágásával kapcsolatban, vagy ha a kutya körmét még sosem vágtad, érdemes szakemberhez (például állatorvoshoz vagy profi kutyakozmetikushoz) fordulni tanácsért vagy a körömvágás elvégzéséért.

A kutya körme változik élete során?

A kutya körme változik az állat élete során, több tényező hatására is. Az alábbiakban néhány fontos változást említünk, amelyek befolyásolhatják a kutya körmének állapotát és növekedését:

1. Életkor
Fiatal kutyák esetében a köröm gyorsabban nőhet, és rendszeresen igényelhet vágást, hogy megakadályozzuk a túlnövés okozta problémákat.
Idősebb kutyák körmének növekedése lassulhat, és változhat a köröm szerkezete is. Az idősebb kutyák körmében több lehet a törékenység, és változhat a forma vagy színük is.

2. Aktivitás szintje
Aktív kutyák, különösen azok, amelyek rendszeresen kemény felületeken futnak vagy játszanak, körmük természetes módon kopik, ami csökkentheti a rendszeres vágás szükségességét.
Kevesebb mozgású vagy főleg beltéren tartott kutyák körmének gyakrabban szüksége lehet vágásra, mivel kevésbé kopnak természetes módon.

3. Táplálkozás és egészségi állapot
A megfelelő táplálkozás, amely tartalmazza az összes szükséges tápanyagot, vitaminokat és ásványi anyagokat, elengedhetetlen a kutya egészséges körmeinek fenntartásához.
Bizonyos egészségügyi problémák, mint például hormonális zavarok vagy táplálkozási hiányosságok, befolyásolhatják a köröm növekedését és állapotát.

4. Genetikai tényezők
A különböző fajták körmének növekedési üteme és szerkezete eltérő lehet, ami genetikai tényezőktől függ.

5. Környezeti tényezők
A környezet, amelyben a kutya él (például városi vs. vidéki környezet), szintén befolyásolhatja a körme állapotát és kopását.

Változások kezelése

Fontos, hogy figyeljünk kedvenceink körmének állapotára és rendszeresen ellenőrizzük azokat. Ha változásokat észlelünk, amelyek aggodalomra adnak okot (például rendellenes növekedés, törékenység, elszíneződés), célszerű állatorvoshoz fordulni tanácsért, hogy kizárjuk az esetleges egészségügyi problémákat.

Van e különbség a fekete kutya köröm között és a világosabb kutya köröm között

A fekete és a világos színű kutyák körmei közötti legjelentősebb különbség általában a színben van, ami befolyásolhatja a körömágy („quick”) láthatóságát körömvágáskor. A szerkezeti és funkcionális tulajdonságok szempontjából nincs alapvető különbség; mindkét típusú köröm ugyanazokból a biológiai anyagokból épül fel és ugyanazt a funkciót tölti be.

Ápolás

A körömvágás technikája és szükségessége nem függ a köröm színétől, de a „quick” láthatósága miatt a sötét körmű kutyáknál nagyobb óvatosság szükséges. Ajánlott kis mennyiséget vágni egyszerre, különösen, ha nem vagy biztos a „quick” pontos helyzetében.

Mitől lesz egy kutya körme fekete vagy világos

Egy kutya körmeinek színe genetikai tényezőkön alapul, amelyek meghatározzák a kutya szőrzetének, bőrének és körmeinek pigmentációját. A köröm színét a melanin nevű pigment mennyisége és típusa befolyásolja, ami a szőrzet, a bőr és a köröm színéért felelős. A melanin két fő formában létezik: az eumelanin, ami fekete vagy barna színt ad, és a feomelanin, ami vörös vagy sárga színt eredményez. Egy kutya genetikája határozza meg, hogy melyik melanin típus dominál, és ezáltal befolyásolja a körme színét is.

Faktorok, amelyek a köröm színét befolyásolják:
Genetika: Egy kutya genetikai állománya az elsődleges meghatározója annak, hogy a körmei világosak vagy sötétek lesznek-e. A szülőktől örökölt gének határozzák meg a melanin termelését.

Fajta: Bizonyos kutyafajtáknál gyakoribbak a sötét körmök, míg másoknál a világosabb körmök jellemzőbbek. Ez a fajtaspecifikus genetikai hajlam eredménye.

Egyedfejlődés: Egyes kutyáknál előfordulhat, hogy a körmeik színe az életük során változik, ami részben az életkorral összefüggő melanin termelődés változása miatt történik.

Pigmentáció változatossága: Néhány kutya körmeinek színében változatosság figyelhető meg, ami azt jelenti, hogy egyes körmök sötétek, míg mások világosak. Ez a pigmentáció egyenetlenségéből adódik.

Különbség a kistestű és a nagytestű kutya körmeinek felépítésében

A kistestű és a nagytestű kutya körmeinek felépítésében az alábbi főbb különbségeket figyelhetjük meg:
Méret:
A nagytestű kutyák karmai általában hosszabbak, vastagabbak és erősebbek, mint a kistestű kutyáké. Ez összefügg a testméretükből adódó nagyobb súllyal és a mozgásuk során fellépő nagyobb erőhatásokkal.
A kistestű kutyák karmai rövidebbek, vékonyabbak és törékenyebbek lehetnek.
Vérerek és idegek:
A nagytestű kutyák karmaiban a véredények és az idegek általában mélyebben helyezkednek el a karom belsejében, mint a kistestű kutyáknál. Ez védi őket a sérülésektől és a kopástól.
A kistestű kutyák karmaiban a véredények és az idegek közelebb helyezkednek a karom felszínéhez, emiatt sérülékenyebbek.
Növekedési ütem:
A nagytestű kutyák karmai általában lassabban nőnek, mint a kistestű kutyáké. Ez összefügg a testméretükből adódó lassabb anyagcserével.
A kistestű kutyák karmai gyorsabban nőnek, emiatt gyakrabban kell vágni őket.
Szín:
A nagytestű kutyák karmai általában sötétebbek, mint a kistestű kutyáké. Ez a melanin nevű pigmentnek köszönhető, amely a karomban található.
A kistestű kutyák karmai világosabbak lehetnek, sőt, néha áttetszőek is.
Tartósság:
A nagytestű kutyák karmai általában tartósabbak és kevésbé hajlamosak a törésre, mint a kistestű kutyáké.
A kistestű kutyák karmai törékenyebbek lehetnek, és hajlamosabbak a sérülésekre.
Ápolási igény:
A nagytestű kutyák karmait kevésbé gyakran kell vágni, mint a kistestű kutyáké.
A kistestű kutyák karmai gyorsabban nőnek, emiatt gyakrabban kell vágni őket.

Ha letörik a kutya körme akkor visszanő?

a kutya karma visszanő, ha letörik. A karom növekedési üteme a kutya méretétől és aktivitási szintjétől függően változik. A kistestű kutyák karmai gyorsabban nőnek, mint a nagytestű kutyáké, és a aktívabb kutyák karmai is gyorsabban nőnek, mint a kevésbé aktív kutyáké.

A kutya karmai általában 4-6 havonta nőnek ki teljesen. Ha a kutya karma letörik, a visszanövés ideje a sérülés mértékétől függ. Ha a karom csak a hegyén törik le, akkor a visszanövés 1-2 hónapot is igénybe vehet. Ha a karom mélyebben törik le, akkor a visszanövés 3-4 hónapot is igénybe vehet.

A kutya karmai visszanövése során fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sérült területet, mert ez fertőzéshez vezethet. A nyalogatás megakadályozására a kutya viselhet gallért vagy kötést.

A kutya karmai gondozása során fontos, hogy a karmakat rendszeresen vágjuk. A karmakat akkor kell levágni, ha elérik a talajt, amikor a kutya jár. A karmak vágásához speciális kutyakörömvágó ollót kell használni.

Mi a teendő ha letört a kutya körme

1. Vizsgálja meg a sérülést:

Ellenőrizze, hogy mennyire tört le a köröm. Ha csak a hegy tört le, akkor a beavatkozás egyszerűbb. Ha a köröm mélyebben tört le, akkor a beavatkozás bonyolultabb lehet, és állatorvosi ellátást igényelhet.
Figyelje meg, hogy vérzik-e a sérült terület. Ha vérzik, akkor el kell állítani a vérzést.

2. Állítsa el a vérzést:

Ha a sérült terület vérzik, akkor nyomást kell gyakorolni a területre egy tiszta ruhával vagy gézlappal. A nyomást 5-10 percig kell fenntartani.
Használhat vérzéscsillapító port is a vérzés elállítására. A vérzéscsillapító port a patikában kapható.
Ha a vérzés nem áll el 10 perc után, forduljon állatorvoshoz.

3. Távolítsa el a letört köröm hegyét:

Ha a letört köröm hegye éles, akkor el kell távolítani, hogy ne sérüljön meg a kutya.
A letört köröm hegyét egy kutyakörömvágó ollóval óvatosan levághatja.
Ha nem biztos benne, hogyan kell levágni a letört köröm hegyét, forduljon állatorvoshoz.

4. Tisztítsa meg a sérült területet:

A sérült területet langyos, enyhén szappanos vízzel kell lemosni.
A lemosás után szárítsa meg a területet egy tiszta ruhával.

5. Vigyen fel antibiotikumos krémet:

A sérült területre vigyen fel antibiotikumos krémet a fertőzés megelőzése érdekében.
Az antibiotikumos krémet a patikában kapható.

6. Figyelje meg a kutyát:

Figyelje meg a kutyát a következő napokban, hogy nem jelentkezik-e fertőzés jele. A fertőzés jelei lehetnek a duzzanat, a pirosság, a fájdalom, a gennyes váladékozás és a láz.
Ha a kutya fertőzés jeleit mutatja, forduljon állatorvoshoz.

7. Vigye el a kutyát állatorvoshoz:

Ha a köröm mélyebben tört le, akkor a beavatkozás bonyolultabb lehet, és állatorvosi ellátást igényelhet.
Ha a vérzés nem áll el 10 perc után, forduljon állatorvoshoz. Ha a kutya fertőzés jeleit mutatja, forduljon állatorvoshoz.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332