Barion Pixel

Kiképző nyakörv

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Egy kiképző nyakörv egy speciális eszköz, amelyet kutyák képzésére használnak, ezek a nyakörvek különböző funkciókkal rendelkezhetnek, és a kutyáknak különböző jelzéseket küldenek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kiképző nyakörvek használatához körültekintően kell eljárni, és meg kell tanulni, hogyan használd őket.

Mi az a kiképző nyakörv

Elég sok kiképző nyakörv típus van már a piacon, sajnos még ma is nagyon sokan választják az elektromos nyakörvet. Az elektromos kiképző nyakörv korrekcióként hangjelzést, impulzust, rezgést, spray permetet, ultrahangot vagy ezek kombinációját “küldi” az állatnak válaszként a nem kívánt viselkedésre. A jelet az oktató az adókészülék segítségével továbbítja, a képzés előnye a gyors és korai figyelmeztetés, nagyobb távolságból is. Az elektromos és ehhez hasonló eszközt a legtöbb kutyatréner nem fogja ajánlani (kifejezetten ellenszenvet is kiválthat).

Mikor szükséges a kiképző nyakörv

A kiképző nyakörv nemcsak elektromos lehet, félfojtó vagy fojtó nyakörvet is lehet kapni a boltokban, ezeket fix hosszúságú pórázzal ajánlott használni (nem flexi/automata póráz). Ennek oka, hogy így azonnali visszajelzést kap a kutya, ha éppen elkezd húzni. Összefoglalva kiképző nyakörv kifejezetten húzós vagy hirtelen kutyáknak ajánlott, akiket sokat kell korrigálni például séta közben. Természetesen nem ajánlott pár hónapos kutyának, mert akkor még túl kicsi és gyenge a nyaka, hogy elvisleje ezt a mértékű igénybevételt.

Hogyan válassz kiképző nyakörvet

A kiképző nyakörvet ahhoz mérten kell kiválasztani, hogy milyen kutyafajtáról van szó és miben van szükséged segítségre.

Kiképző nyakörv típusai

  • Szöges kiképző nyakörv: ezek a nyakörvek acél tüskékkel vagy csapokkal rendelkeznek, amelyek enyhe nyomást gyakorolnak a kutya nyakára, ha húz vagy viselkedik rosszul a sétálás során.
  • Elektromos (villanásos) nyakörv: ezek a nyakörvek általában távirányítósak, és elektromos impulzusokat küldenek a kutyának, ha a gazdi megnyom egy gombot. Fontos, hogy csak alacsony szinten használják ezeket a nyakörveket, és legjobb, ha egy kiképzett szakember mutatja be a használatukat.
  • Ultrahangos nyakörv: ezek a nyakörvek ultrahangot bocsátanak ki, amelyet a kutya hall, de az emberek általában nem. Ezeket általában olyan problémák kezelésére használják, mint a túlzott ugatás vagy más viselkedési problémák.
  • Vibrációs nyakörv: ezek a nyakörvek rezgést generálnak, amelyet a kutya érez. Használhatók például engedélyező jelekként vagy figyelmeztetésként.
  • Hangvezérelt nyakörv: ezek a nyakörvek hangos jelekre reagálnak, például egy bizonyos szó vagy zaj esetén.
  • Fojtó kiképző nyakörv: főleg olyan kutyáknak való, akiknél problémát jelent a sétáltatás, a visszajelzés a kutyának azonnali: amint elkezd húzni a fojtó nyakörv feszül a nyakán addig, amíg abba nem hagyja.
  • Félfojtó kiképző nyakörv: a félfojtó nyakörv esetén van egy pont, amin túl nem tud jobban a kutya nyakára feszülni a nyakörv.
  • Retriever póráz: a retriever póráz is hasonló, mint a fojtó nyakörv, de a legtöbb esetben a nyakörv miután abbahagyta a kutya a húzást sajnos nem lazul meg a nyakon ezért egy folytonos szorító érzése lesz a kutyának.