Barion Pixel

Lengyel alföldi juhászkutya

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Lengyel alföldi juhászkutyát szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez.

Erről a az alföldi juhászkutyáról eredeti nevén Polski Owczarek Nizinny 1998ban készült fajltaleírás az FCI számára.

Természetesen amint azt a neve is mutatja Lengyel származású ennek eredményeképpen a kutyafajta “tulajdonos” is Lengyelország lesz.

Lengyel alföldi juhászkutya FCI besorolása

Az FCI fajtacsoportosítás alapján az I. csoportba azaz Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) tartozik. Ezen belül a juhászkutyák szekcióba.

Lengyel alföldi juhászkutya tulajdonságai

A lengyel alföldi juhászkutya egyik legfőbb erénye, hogy könnyen kezelhető és jól alkalmazkodik. Juhászkutya és házőrző ként is jól megállja a helyét. A városi életet is jól viseli amit a kutyafuttatókról van szó, ugyanis nagyon jó társasági kutya. Sajnos azonban a mozgásigénye miatt a lakásban való tartást már nehezebben viseli.

A lengyel alföldi juhászkutya jellemét tekintve, kifejezetten éber (hiszen őrizni kellett a nyájat), mozgékony, intelligens. jó memóriával rendelkező kutyafajta. Bundája miatt kedvezőtlen éghajlati viszonyokhoz könnyen tud alkalmazkodni.

Lengyel alföldi juhászkutya megjelenése

Közepes méretű, bundája alatt tömör, erős, izmos. Bundája sűrű és hosszú. Ápolt szőrzettel megnyerő külsőt kölcsönöz neki. Azt meg kell említeni, hogy vundája a jó megjelenéshez sok törődést igényel.

A hím kutyák marmagassága: 45-50 cm
A szuka kutya marmagassága: 42-47 cm
A kutya testtömege 19-21 kg

A kutyának az FCI előírásai szerint meg kell őriznie a munkakutya típusát. Ebből adódóan a méretei nem csökkenhetnek az előírtak alá.

Lengyel alföldi juhászkutya FCI szerinti megjelenése

Fej: Közepes méretű, nem túl széles. A homlokon és állon lévő sok szőrzet a fejet nehezebbnek mutatja, mint amilyen valójában.

A kutya orra a szőrzet színéhez képest mindig sötétebb és nagy orrlyukai vannak.

Az állkapcsa erős, szintén erős fogakkal, ollós harapással vagy csipesz harapással.

Közepes méretű szemei vannak ovális külalakkal, mogyoróbarna színű szemeinek kell lennie, illetve szemhéj pereme mindig sötét.

Fülei lógnak, meglehetősen magasan helyezkednek el. Szív alakú fülekkel rendelkezik, amelyek a tövénél szélesebbek.

A teste inkább téglalap alakú, mint négyzet. Nagyon rövid farok az elfogadott vagy a csonka farok.

A végtagok tekintetében az első végtagok függőlegesek és egyenesek. A hátsó végtagok függőlegesek és jól szögeltek, a combok szélesek és jól izmoltak.

Bőre szorosan illeszkedi a testéhez és ráncok nélküli.

Szőrzete az egész testén durva és sűrű, vastag és bőséges. Az egyenes vagy enyhén hullámos szőrzet az elfogadható. Mindenféle színben és folt elfogadható a bunda tekintetében.

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321