Barion Pixel

Ausztrál selyemszőrű terrier

Megosztás

13–16 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Ebben a bejegyzésben a Ausztrál selyemszőrű terriert szeretném nektek bemutatni. Amennyiben ilyen kutyafajtát szeretnél új családtagnak mindenképpen érdemes elolvasni, hogy illeni fog e hozzád és az életviteledhez (vagy a mostani vagy a jövőben elképzelt életviteledhez, gondolva itt egy családalapításra).

Terrierekről általánosságban

A legtöbb terrier gazdinak talán két fő tulajdonság jut egyből eszébe kutyájáról: temperamentumos és energikus. A terriereket eredetileg vadászatra tenyésztették, de a későbbiekben használták őket őrzésre is. A testi adottságaikat tekintve az egészen kistestű kutyától a nagytestű kutyákig minden megtalálható a terrierek között.

Alapvetően a terriereket föld alatti állatok vadászatára tenyésztették ami jelentheti a rókát vagy nyulat.

Ausztrál selyemszőrű terrier jellemzői

Beszéltünk már arról mi a terrierek általános jellemzője, de itt az ideje, hogy megnézzük részletekbe menően ez, hogyan kapjuk vissza egy ausztrál selyemszőrű terrier esetében. Illetve amint azt már említettem a cikk célja, hogy kiderüljön számodra, hogy valóban hozzád illik-e ez a kutyafajta.

Ausztrál selyemszőrű terrier temperamentuma

A hivatalos leírás alapján: Meg kell mutatnia a terrier jellemzőit, megtestesítve az élénk éberséget, aktivitást és egészségességet. Egy bátor és méltóságteljes Toyterrier, aki páratlan társ. Vidám, energikus, intelligens. Nagyszerű társasági kutya.

Egy igazán karakteres, vidám, energia bombáról beszélünk aki rendkívül fürge és ezenkívül még intelligens is. Nagyon fontos számára a gazdája, egy egészséges terrier és gazdája közti kapcsolat jellemzői: az ausztrál selyemszőrű terrier odaadó, ragaszkodó és hűséges gazdája felé, általában alázatos és enegedelmes gazdájával szemben.

Úgy érzi gazdáját védelmezi kell ezért kis termete ellenére nem riad vissza ha családját vagy gazdáját kell védelmezni. Nagyon szeret emberek és legfőképpen a gazdája körül lenni, ezért rosszul is viseli amikor egyedül marad.

Ausztrál selyemszőrű terrier ápolása és gondozása

Ausztrál selyemszőrű terrier szőrzete: Laposnak, finomnak, fényesnek és selymes textúrájúnak kell lennie. A szőrzet hossza nem lehet olyan hosszú, hogy akadályozza a kutya mozgását, és lehetővé kell tennie, hogy a nappali fény látható legyen a kutya alatt. Az elülső és a hátsó lábak mentesek a hosszú szőrtől.

Ausztrál terrier színváltozatai: A kék és a cser minden árnyalata elfogadható, minél gazdagabbak ezek a színek, és minél jobban meghatározhatóak, annál jobb. Az ezüst és a fehér nem elfogadható. Kék a farkán, hogy nagyon sötét legyen. Ezüst kék vagy barna felső csomó kívánatos.

A kék és barna szín megoszlása a következő: barnulás a fülek tövében, a pofa és az arc oldalán, kék a koponya tövétől a farok hegyéig, lefelé halad a mellső lábakon a csukló közelében, és a combokon a csánkig; barnás vonal, amely lefelé mutatja a combokat, a csuklótól és a csánktól a lábujjakig és a szellőzőnyílás körül.

A kék testszínek mentesnek kell lennie barnulástól vagy bronzosodástól. A barna jelöléseknek szennyeződésektől mentesnek kell lenniük. Kölyökkutyáknál a fekete színezés megengedett, a kék színt 18 hónapos korig kell megállapítani.

Próbáltam tömören összefoglalni, a hivatalos előírások alapján milyen a kutya szőrzete és milyen színváltozatokban érhető el. A kutya szőrzete viszonylag gyorsan nő, ezért rendszeresen kell hordani kozmetikushoz.

Hetente minimum 1 alkalommal ki kell fésülni bundáját. Azt tudni kell ha ilyen kutyafajtában gondolkodsz, hogy 3-4 hetente el kell vinni kozmetikushoz aminek az ára így havi szinten akár 20.000 Ft is lehet (budapesti árak alapján).

Fülek tisztítása szükséges legalább hetente egyszer. Ugyanez vonatkozik a szemek tisztítására is.

Ausztrál selyemszőrű terrier társas viselkedése

Az ausztrál selyemszőrű terrier társas viselkedését szerintem négy részre lehet bontani: hogyan viselkedik gyerekekkel, hogyan viselkedik más háziállatokkal, hogyan viselkedik idegenekkel, hogyan viselkedik más kutyákkal.

A selyemszőrű terrierről elmondható, hogy általában jól kijön a gyerekekkel, de természetesen kiskorától kezdve hozzá kell szoktatni az emberi kapcsolatokhoz.

Más háziállatok jelenlétéhez is kölyök korától kezdve hozzá kell szoktatni, amennyiben ez elmarad akkor hajlamos lesz megkergetni a háziállatokat.

Idegenekkel szinte mindig elővigyázatosan és bizalmatlanul viselkedik, de szerencsére nem eltúlzottan.

Alapvetően más kutyákkal könnyen kijön, de ehhez rendszeresen találkoznia és játszania kell más kutyákkal is amire tökéletes lehet a kutyafuttató. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy egy temperamentumos kutyáról van szó így ha valamelyik kutyatársa kihívást intéz felé akkor ettől nem fog megijedni és megállja a helyét.

Ausztrál selyemszőrű terrier tanítása

Azt már említettem fentebb, hogy egy intelligens kutyafajtáról van szó, ennek eredményeképpen, tudd nem feltétlenül elegendő neki csak a sétáltatás, szellemileg is fárasztani kell a folyamatos tanulással. A selyemszőrű terrier nagyon könnyen tanítható. Intelligens fajta, és szívesen tanul. Sok időt kell a szocializációjára fordítani, mivel ez jót tesz jelleme fejlődésének.

Ausztrál selyemszőrű terrier mozgásigénye

Nagyon jó az alkalmazkodó képessége az ausztrál selyemszőrű terriernek, ez annyit jelent mozgásigény tekintetében, hogy ugyanolyan jó választás egy sportos embernek, mint egy nyugodtabb otthonülős családnak. Tökéletesen feltalálja magát egy kertes házban és egy lakásban is.

Ausztrál selyemszőrű terrier etetése

Alapvetően a selyemszőrű terrier is húsevő kutya, ezért nagyon oda kell figyelni, milyen tápot választasz neki. a legfontosabb, hogy a tápnak magas legyen a hústartalma. Azt se felejtsük el, hogy roppant kistestű kutyáról van szó ezért érdemes napi kétszeri étkezést biztosítani neki.

Ausztrál selyemszőrű terrier megjelenése

A kutya kompakt, közepesen alacsony testalkatú, közepes hosszúságú, kifinomult szerkezetű, de elegendő anyaggal rendelkezik ahhoz, hogy a házi rágcsálók vadászatára és elpusztítására alkalmas. Az elválasztott, egyenes, selymes haj ápolt megjelenést kölcsönöz.

A kan kutya marmagassága: 23-26 cm, a szuka kutya marmagassága ennél valamivel alacsonyabb lehet. Az ausztrál selyemszőrű terrier testsúlya 4-5 kg között mozog, erre annyi iránymutatást kaptunk a hivatalos dokumentációtól, hogy arányosnak kell lennie a súlynak a magassággal.

FCI szabvány szerinti megjelenése

A kutya feje mérsékelten hosszú, erősnek és terrier jellegűnek kell lennie. A fülek között mérsékelten szélesnek kell lennie. A fején lévő szőrzet nem eshet a szemére így eltakarva azt. Az orra mindig fekete. Erős állkapoccsal rendelkezik, a felső metsző fogak szorosan illeszkednek az alsókhoz, ollós harapással rendelkezik.

A szemek kicsik és oválisak, soha nem kerek vagy kiemelkedő, szem színe a lehető legsötétebb élénk és intelligens kifejezéssel. A fülek kicsik és V-alakúak, finom bőrrel, magasan a koponyán fekve és teljesen mentes a hosszú szőrzettől.

A kutya teste a magasságához képest mérsékelten hosszúnak kell lennie.

A kutya farka amennyiben dokkolt akkor magasra állítva, egyenesen hordva. Mindenféle tolltól mentesnek kell lennie.

Dokkolás nélkül: A dokkolt faroknak is tollazattal mentesnek kell lennie. Az első három csigolya amelyet egyenesen kell hordani, vagy enyhén görbülten, de nem görbülhet a hátra, és nem is szabad felgöndöríteni.

Az első végtagok finomak és kerek csontozatúak, egyenesek s jól test alatt helyezkednek el. A hátsó lábaknak jól fejlettnek kell lenniük. A hátsó lábak kicsik és jól párnazottak, macskaszerűek. Szorosan összefonódó lábujjakkal, a körmöknek feketének vagy nagyon sötétnek kell lenniük.

Az ausztrál selyemszőrű terrier mozgása legyen szabad és igaz, ne legyen laza a vállnál és a könyöknél, ne forduljon be vagy ki a lábból vagy a lábszárból. A hátsó negyednek
erős hajtóerővel kell rendelkeznie, valamint nagy rugalmassággal a térdeknél és a csánknál. Hátulról nézve a mozgás ne legyen se túl közel, se túl széles.

Selyemszőrű terrier gyakori betegségei

Az ausztrál selyemszőrű terriereknél leggyakrabban előforduló betegségek:

Patellaficam
Perthes-kór
Diabétesz

Ausztrál selyemszőrű terrier eredete

E fajta két fő őse az ausztrál terrier és a Yorkshire terrier volt. Az 1820-1830 közötti időszakban egy Tasmániában tenyésztett, kék fényű Broken Coated Terrier szukát Angliába vitték és egy Dandy Dinmont terrierrel párosították.

Mr. Macarthur Little Londonból vásárolt néhány kölyköt ebből az alomból, és további tenyésztéssel kísérletezett, hogy puha selymes szőrt kapjon. Később Mr. Little Sydney Ausztráliába vándorolt, és folytatta tenyésztési programját ausztrál terrierek és yorkshire terrierek felhasználásával.

Ezek a kutyák hamarosan elterjedtek Ausztrália kolóniáin, és az ausztrál selyemterriert fajtaként alapították. A fajtára vonatkozó szabványt először az 1900-as évek elején dolgozták ki.

Selyemszőrű terrier egyéb adatok

Az FCI minden kutyafajtát rendszerez, erre a fajtacsoportosítást használja. Ebben a rendszerben alapvetően 10 fajtacsoport van amiben minden csoportot tovább lehet bontani szekciókra és minden szekciót tovább lehet bontani típusokra. Az FCI rendszerében a kutya 236-os standard számmal található meg.

Fajtacsoport: (III.) Terrierek

Szekció: (4.) Apró méretű terrierek

Amint azt a nevei is sejteti a kutyafajta ausztráliából származik ebből adódóan a kutyafajta „tualjdonosa” is ausztrália lesz.

Eredeti és angol neve: Australiean Silky Terrier

 

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332