Norvég hám

Megosztás

4 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Hám típusok között az egyik legnépszerűbb hám főleg nagytestű kutyák esetében. Amennyire én utána olvastam eredetileg azért lett megalkotva ez norvég hám típus, hogy a nordic walking szerelmesei a kutyájukat is be tudják vonni a sportba és így teremtve meg a tökéletes összhangot sportolás közben a gazdi és kedvence közt.

A norvég hámhoz hasonló felépítésű hám lehet a nyereghám, annyi a különbség, hogy itt a kutya hát részére kerül egy nagyobb szövet, ami ténylegesen olyan, mint egy nyereg. Arra viszont figyelni kell, hogy a nyereghám nyáron lehet nem a legkényelmesebb viselet, mert ez a plusz szövetréteg fűteni fogja a kutyát.

A norvég hám tulajdonképpen egy mellkas és egy haspántból áll, ennek legnagyobb előnye, hogy könnyű felhelyezni és a pórázzal ellentétben nem a nyakra terhel, hanem a mellkas részére. A legnagyobb hátránya pedig az, hogy kicsit korlátozza a kutyát a futásban.

Összefoglalva az eddig olvasottakat: a norvég hám nagyon jó választás lehet nyárra olyan kutyák számára akik sokat túráznak gazdájukkal. A legalkalmasabb olyan kutyák számára akik nem futnak sokat hanem inkább a gazdi mellett szeretnek sétálni.

Norvég hám előnyei

Nagyon könnyű felhelyezni – ezt természetesen úgy állítom, hogy gyakorolni kell a kutyusoddal a felhelyezését. Lehetőleg kösd össze pozitív élménnyel a norvég hám felhelyezését: kapjon jutalomfalatot, játszatok a kedvenc játékával, vidd le sétálni a kedvenc helyére.

Azért választanak a gazdik egyre többször hámot nyakörv helyett, mert sokkal kíméletesebb és kényelmesebb viselet a kutyának. A nyakörvvel ellentétben a hám nem terhel a kutya nyaki részére amikor az elkezd húzni séta vagy túra közben csak és kizárólag a mellkasi részét érik ezek az erőhatások.

Azonban nem árt ha az előnyök mellett a hátrányokról is ejtünk pár szót. A sokat mozgó és sokat futó kutyák esetében előfordulhat, hogy a hám kidörgöli a testrészüket. Ezt ajánlott megvizsgálni minden nagyobb séta után.

Kiknek ajánlott a norvég hám

A kényelmes viselet miatt én elsősorban azoknak ajánlom akik sokat sétálnak vagy túráznak. Itt fontos kiemelni, hogy azoknak ajánlott akik gyalog tempóban sétáltatják a kutyát és nem futva, illetve a kutya is legtöbbször séta tempóban közlekedik. Ennek egyszerű az oka séta közben 100%-ig kényelmes viselet azonban futás közben már nem biztos, hogy ugyanolyan kényelmes a kutyának.