Barion Pixel

Kutya körömvágás

Megosztás

9 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A kutyák körmei rendszeresen növekednek, és ha nem kopnak természetesen (például járdán vagy aszfalton sétálva), akkor időnként meg kell őket vágni.

Otthoni körömvágásra is van lehetőség, de fontos, hogy óvatosan és tudatosan végezzük el a műveletet, hogy ne okozzunk sérülést a kutyának. Íme néhány lépés és tipp a kutya körömvágásához:

Saját tapasztalat alapján elmondható, hogy egyedül senki ne kezdjen hozzá, főleg első alkalommal. Az első pár alkalom a legnehezebb, amíg a gazdi rá nem jön hogyan is kell a kutya körmét levágni.

Kutya körömvágás eszközök

A kutya köröm vágásához szükséges eszközök beszerzése fontos, mert egy sima ollóval ez a művelet nem lehetséges, olyan kutyaollót kell beszerezni, ami a kutya körméhez igazodik és nem lesz borzasztó élmény a kutyának a körömvágás. Eszközök, melyekre szükség lesz:

  • Kutya karomvágó olló: a kutya méretéhez, körméhez igazodó
  • Gépi körömreszelő: az ollót helyettesítheti, de lehet ollóhasználat után is a sarkokat lekerekíteni, hogy esztétikusabb legyen. Természetesen a gépi körömreszelőn kívül elérhető a hagyományos körömreszelő is, de ezzel a művelet hosszabb ideig tart.
  • Guillotine típusú vágó: melyben egy penge csúszik egy kis lyukba, hogy levágja a köröm végét, főleg közepes méretű kutyák számára ajánlott.
  • Sztyptikus por vagy ceruza: balesetek esetén – például ha túl mélyre vágna – ez az eszköz segít a vérzés gyors megállításában.
  • Jó minőségű lámpa: a jól megvilágított munkaterület lehetővé teszi, hogy lásd a köröm átlátszó és élő részeit, különösen sötét köröm esetén.
  • Tiszta rongy vagy papírtörlő: a munkaterület megtisztításához és esetleges vérzések tisztításához.

Előkészületek a kutya körmének vágásához

A kutya otthoni körömvágása előtt több előkészület is szükséges:

Készíts elő elsősegély-eszközöket: tartsd kéznél a sztyptikus port vagy ceruzát, amely segít a kis vérzések megállításában.

Nyugodt környezet: csendes, nyugodt hely, jó megvilágítás, a legjobb, ha ez a művelet mindíg ugyanazon a helyen történik, hogy a kutya megtanulja a szokásokat.

Kutyád megnyugtatása: a kutya izgalmi állapotban van minden tevékenység előtt, érzi a gazdin, hogy valami készül, ezért fontos, hogy a körömvágás előtt meg kell nyugtatni a kutyát símogatással, jutifalattal.

Jutalomfalat: Készítsd elő kedvenc csemegéjét vagy játékát, hogy jutalmazd a kutya jó körömvágás során és utána.

Rövid séta körömvágás előtt: Miután elvégezted az előkészületeket, érdemes egy rövid sétára vinni kutyádat, hogy levezesse a felesleges energiát.

Ellenőrizd a kutya körmeit: Mielőtt elkezdenéd a vágást, nézd meg a körmeit, hogy lásd, melyik részt kell levágni. Ha a kutyádnak világos körmei vannak, akkor általában könnyen látható a rózsaszínű „elő” rész, amit el kell kerülni.

Sötét körmei esetén legyen óvatos, mert nehezebb meghatározni ezt a területet és így ezáltal könnyebb is belevágni az élő részbe.

Kutya hozzászoktatása a körömvágáshoz

Környezet megismertetése: Kezd azzal, hogy hagyod a kutyádat megismerni a körömvágó eszközt. Engedd meg neki, hogy szagolgassa, és adj neki jutalomfalatot, ha nyugodtan viselkedik mellette.

Érintés gyakorlása: Mielőtt még a körömvágásra kerülne sor, gyakorold az érintést. Érintsd meg a kutyád mancsait és körmeit, jutalmazd meg, ha esetleg nem tetszik neki semmi gond nem kell megbüntetni a kulcs a fokozatosság és a kitartó gyakorlás.

Jutalmazás: Minden pozitív lépésnél jutalmazd kutyádat jutalomfalattal vagy dicsérettel. Például, ha hagyja, hogy megfogd a mancsát, vagy ha a körömvágó közelében van anélkül, hogy szorongana vagy stresszelne.

Fokozatosság: Ne próbáld meg egyszerre az összes körmét levágni. Kezd egy vagy két körömmel, és ne a teljes hosszt, jutalmazd a kutyát, majd hagyd abba. Néhány nap múlva próbáld meg újra.

Pozitív társítások kialakítása: A körömvágást mindig valami kellemessel társítsd, amint azt már fent is említettem a jutalmazás nagyon fontos a pozitív élmény kiépítésében.

Rutin kialakítása: Próbáld meg ugyanabban az időben és ugyanazon a helyen a körömvágást, hogy a kutya megszokja és előre tudja, mire számíthat.

A legfontosabb a türelem és a következetesség. Ha a körömvágás pozitív élmény lesz a kutyád számára, a folyamat idővel könnyebbé válik mindkettőtök számára.

Kutya figyelmének elterelése körömvágás közben

A kutya figyelmének elterelése körömvágás közben segíthet a folyamat simábbá tételében. Az alábbiakban néhány módszert sorolok fel, amelyek hatékonyak lehetnek:

Kedvenc csemegéje: Használj lassan oldódó jutalomfalatot vagy kenhető finomságokat, például mogyoróvajat vagy speciálisan kutyáknak készült kenhető csemegét. A falatokat vagy a kenhető finomságokat rakd egy szilikon matrica vagy habzsolásgátló felületére, hogy a kutya lefoglalja magát miközben vágod a körmeit.

Játék: Vannak olyan játékok, amelyeket úgy terveztek, hogy táplálékkal lehessen megtölteni. Ezen játékok (például a Kong) segíthetnek a kutya lefoglalásában és a figyelmének elterelésében.

Segítség: Kérj meg egy családtagot vagy barátot, hogy simogassa vagy foglalkozzon a kutyáddal, miközben te a körmeit vágod. Ebben az esetben előnyt jelent, ha olyan embert

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326