Barion Pixel

Portugál juhászkutya

Megosztás

5 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Fontos megmelítenem, hogy a portugál juhászkutya (eredeti nevén: Cao da Serra de Aires) fajtaleírását Raymnd Triquet készítette. Ő volt az aki létrehozta a FCI számára is alapul szolgáló 10 fajtacsoportot.

A kutya származási helye nevéből adódóan és ezáltal a “tulajdonos” is Portugália.

Az FCI 2009-ben vette fel a listájára mint elfogadott kutyafajta 93-as számmal.

Portugál juhászkutya FCI besorolása

Szerintem nem lesz meglepő, hogy az I. csoportba tartozik ami a Juhász- és pásztorkutyák (kivéve svájci pásztorkutyák) csoportot jelöli. Ezen belül pedig a juhászkutyák szekcióba tartozik.

Portugál juhászkutya jellemzői

Alapvetően gyorsan észlelték az emberek, hogy pásztorkutyának tökéletes lesz. Ezért terelésre és állatok őrzésére kezdték használni.

Portugál juhászkutya természete

Kivételesen intelligens kutyafajták közé tartozik mindemellett nagyon élénk és életrevaló is. Nagyon tud kötődni a gazdájához és a családhoz is. Mivel juhászkutyáról beszélünk ezért az idegenek felé kicsit nehezebben nyit. Juhászkutyához mérten este és éjszaka kifejezetten éber kutya.

Napjainkra vetítve ezeket a tulajdonságokat kiváló társ, sport és házőrző kutya.

A fent említettek alapján lakásban tartani nagy mozgásigénye miatt nem javasolt, illetve ha nem lenne időd napi szinten foglalkozni vele akkor sem javaslom, mert ezt a fajtát napi szinten szellemileg is edzeni kell.

Portugál juhászkutya megjelenése

Közepes termetű kutya, kecske szerű szőrzettel és majom szerű tartással. Akár hiszed akár nem hazájában majomkutyának is szokták hívni.

A hím marmagassága: 45-55 cm
A szuka marmagassága: 42-52 cm

A testsúlya: 17-27 kg

Portugál juhászkutya megjelenése az FCI szerint

Az egyik legfontosabb aránnyal indítanék: a test hossza körülbelül 10%-kal több, mint a marmagassága.

Feje: közepes méretű feje van, erős fejszerkezet, széles, nem hosszú és nem is masszív. A koponya és a pofa hossztengelye eltérőek. A kutya orra jól körülhatárolt, enyhén megemelt tágas orrnyílásokkal. Általánosságban a szabály az orr színére, hogy mindig sötétebbnek kell lennie, mint a szőrzetnek. Az állkapcsa teljes fogazat van 42 tömör fehér foggal, ollós harapással, fogóharapás ennél a fajtánál elfogadott.

Szemei: közepes méretűek, kerekdedek, általában sötét színűek, de elfogadott a mogyorószínű és borostyánszínűek is. Tekintetük intelligens, de szelíd.

Fülei: magasan elhelyezkedő háromszögletű fülei vannak, amelynek azonos a hosszúsága és szélessége.

Nyaka: közepes hosszúságú és enyhén emelkedő, közepesen vastag és erős izomzatú.

Lábak: Erős lábai vannak és oldalról nézve is tökéletes benyomást kelt az erő és a mozgékonyság tekintetében.

Szőrzet: elfogadott az egyenes mellett hullámos is, inkább hosszú szőrű kutya. Kissé durva szerkezetű szőrzet, lehetőleg kecskeszerű. A szemét nem takarja el a hosszú szőrzet.

Portugál juhászkutya története

Az Alentejo régióból származó juhászkutya, amelyet különböző állatfajták terelésre és megfigyelésére használtak: juhok, szarvasmarhák, lovak, kecskék és sertésekhez. Szigorú és rusztikus kutya, amely tökéletes alkalmazkodott a terület hőmérséklet változásaihoz. Mindemellett nagy kitartással rendelkezik az Alentejó-síkságon való hosszú állattartáshoz.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332