Barion Pixel

A kutya nevének tanítása

Megosztás

6 perc a tartalom elolvasásának időtartama

A kutya nevének megtanítása egy fontos és alapvető lépés a kutyával való kapcsolat kialakításában. Ez nemcsak segít a kommunikációban, hanem elősegíti a kutya figyelmének és engedelmességének fejlesztését is. A lényege, hogy minél hamarabb ki kell választani a kutya nevét, minél fiatalabb a kutya, annál könnyebb. Íme néhány lépés, amelyeket követhet a kutya nevének sikeres megtanításához:

Pozitív megerősítés használata: Minden alkalommal, amikor a kutya “válaszol” a nevére, jutalmazza őt valamilyen formában. Ez lehet finom falat, dicséret, simogatás vagy játék. Ez segít a kutyának megérteni, hogy a neve hallatán való reagálás pozitív következményekkel jár.

Rövid és egyszerű gyakorlatok: Kezdje rövid, zavaró tényezőktől mentes környezetben (lehetőleg otthon, ha lakásban tartott kutyáról van szó akkor a lakásban, ha kinti azaz kertben tartott kutyáról van szó akkor a kertben). Szólítsa meg a kutyát a nevén, és amikor rátekint, azonnal jutalmazza.

Konzisztencia: Használja a kutya nevét következetesen ugyanabban a kontextusban. Kerülje a név használatát negatív vagy büntető helyzetekben, ami azt jelenti, ha valami rosszat akar csinálni akkor nem a nevét mondjuk neki hanem azt, hogy nem szabad, vagy fujj, vagy egyéb éles szót amivel felkeltjük a figyelmét.

Gyakorlás különböző környezetekben: Ahogy a kutya kezdi megtanulni a nevét, fokozatosan vezessük be a gyakorlatokat különböző környezetekben és zavaró tényezők mellett, hogy megerősítsük a választ. Például következő lépés lehet a kutyafuttató ahova a legtöbbet járunk.

Türelem és ismétlés: Legyen türelmes és ismételje a gyakorlatokat rendszeresen. Minden kutya tanulási üteme különböző, így fontos, hogy ne siettessük a folyamatot.

Rövid gyakorlatok: elég egyszerre csak párszor eljátszani vele a jutalmazást, mert már a második néven szólítás után várni fogja a jutalomfalatot.

Figyeljen a kutya testbeszédére: Ha a kutyát úgy tűnik, hogy nem érdekli a gyakorlat, vagy zavarban van, hagyjunk neki szünetet, és próbáljuk meg később újra.

Kutya nevének tanítása a gyakorlatban

Kezdjük azzal, hogy elhelyezünk jutalomfalatot (természetesen tárolóban úgy, hogy a kutya ne érje el, viszont számunkra könnyen hozzáférhető legyen) több helyen is a lakásban vagy a kertben.

A lényeg az lesz a gyakorlatnak, hogy akkor kell a nevén szólítani a kutyát amikor amúgy nem számít rá és viszonylag közel is van hozzánk, ez természetesen nem azt jelenti, hogy evés közben kell szólítgatni. És természetesen az is kell, hogy már a kezünkben legyen a jutalomfalat.

Mente: kb 1 méterre van tőlünk a kutya, szólítjuk a nevén ránk néz és dobjuk is neki a jutalomfalatot. Nem baj ha nem kapja el a levegőben az is tökéletes ha ledobjuk elé és a földről eszi majd fel. Az a lényeg, hogy a jutalmazás azonnali legyen amint ránk néz. Szokták mondani, hogy a kutya szőrös, de nem hülye. Amint azt látjuk, hogy figyel ránk és koncentrál, akkor hagyjuk abba a gyakorlatot, mert csak a jutalomfalatot várja tőlünk. A jutalmazás csak akkor jár, ha végrehajtott valami feladatot.

A kutya nevének tanítása lesz a behívás alapja is így ezt mindenféleképpen gyakoroljátok sokat.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 321