Barion Pixel

Kutya tréning felszerelés

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Milyen tréningek vannak

Kutyasuli

A legtöbben a kutya tanítását egy általános kutyasulival szokták kezdeni. Ez arra jó, hogy megtanuljunk együtt dolgozni a kutyánkkal és elsajátítsunk pár hasznos dolgot a zökkenőmentes együttéléshez.

Kutyasuliba szükséges felszerelések

Klikker

A klikker egy olyan eszköz, amelyet a kutyák kiképzésére használnak. Ez a módszer a pozitív erősítés elvén alapul, és segít a kutyának megtanulni, hogy bizonyos viselkedésekre vagy parancsokra hogyan reagáljon.

A klikker egy kis műanyag vagy fém eszköz, amely egy kattintó hangot hoz létre, amikor megnyomják. A kiképzők használják ezt a hangot arra, hogy jelöljék azt a pillanatot, amikor a kutya helyesen viselkedik. A kutya azonosítja a kattintó hangot a jutalommal.

Ezzel kapcsolatban a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy mi a helyzet, ha van több klikkeres is egy képzésen. Általában nem jelent problémát, mert a kutya meg tudja különböztetni két klikker hangját.

Jutalomfalat tartó

A pozitív megerősítéshez kell valami jutalom, legtöbbször a kutyához a hasán át vezet az út. Ezért természetesen kelleni fog egy jutalomfalat tartó is. Én személy szerint azt ajánlom amihez van öv is, mert így elég fixen tartja és nem lebeg össze vissza például séta közben.

Jutalomfalat

Bármi lehet amit imád a kutya, de fontos, hogy nem kell a kutyának egy fél virslit odaadni amikor valamit jól csinál, csak kapjon egy kis jutalmat. Ha bolti jutalomfalatot választunk, arra figyeljünk, hogy könnyen nyelhető legyen, ne kelljen a kutyának nevelés közben rágcsálni, mert akkor nem a feladatra figyel.

Mantrailing

A mantrailing egy olyan kutyakiképzési technika, amelyet arra terveztek, hogy a kutyák segítségével követő nyomokat keressenek és kövessenek. Ez a módszer különösen hasznos kereső- és mentőkutya-munkában, valamint eltűnt személyek vagy bűnügyek esetén.

A mantrailing során a kutyát kiképzik arra, hogy kövessen egy konkrét egyén által hagyott szagot, például ruházatából vagy más személyes tárgyából származó illatot. A követés folyamata során a kutya orrával követi az egyén szagát, és igyekszik megtalálni azt a területen, ahol a szag megmaradt.

Ahogy én észleltem más országokban vannak már olyanok akik ezt a sportot űzik kutyájukkal, de hazánkban még csak az elmúlt években kezdett el megérkezni.

Mantrailing felszerelés

Az egyetlen ami ehhez a sporthoz kell a versenyen résztvevők részéről az egy hosszabb póráz, hogy tudjunk a kutyánknak elegendő mozgás teret biztosítani.

Agility

Az agility egy olyan kutyasport, amely során a kutya egy akadálypályán halad keresztül, miközben a gazda irányítja őt. A sport célja az, hogy a kutya minél gyorsabban és pontosabban teljesítse az akadályokat egy előre meghatározott pályán. Az agility szórakoztató és izgalmas tevékenység, amely erősíti a kutyák és tulajdonosaik közötti kapcsolatot, és egyúttal fejleszti a kutyák fizikai képességeit és intelligenciáját.

Az agility felszerelésekről már került ki egy cikk a honlapra, így ezt most nem részletezném, a legolcsóbb megoldás, ha bérelünk egy pályát és azon gyakoroljuk ezt a sportot.

Nyomkövetés

Természetesen van lehetőség általános nyomkövetésre is a kutyával, de elég időigényes sport és így nem is választják túl sokan.

Engedelmesség – obedience

A kutya engedelmességi sport egy olyan tevékenység, amely során a kutya tulajdonosának irányításával és parancsokra való pontos reagálásával a kutya különböző feladatokat teljesít. Az engedelmességi sportok segítenek fejleszteni a kutyák és tulajdonosaik közötti erős kapcsolatot, valamint a kutyák alapvető engedelmességi készségeit.

Ehhez a sporthoz különösebb felszerelést nem tulajdonítanak, mert általában egy kerítéssel elválasztott helyen történik a vizsga, ahol a kutya póráz nélkül van.

Vadászat

A vadászatos kutyasportok általában arról szólnak, hogy a lelőtt vadat visszahozzák a gazdához vagy megmutassák annak helyét.

Amikor vissza kell hozni az elejtett vadat, ami adott esetben a legtöbbször egy madár akkor apportírozós feladatról beszélünk, aminek gyakorlására tökéletes lehet az apportfa.

Flyball

Ez is egy viszonylag új sport még hazánkban, még kevesen ismerik, de valószínű el fog itt is terjedni, mert kevesebb eszköz kell hozzá mint az agility-hez.

Levezető vagy jutalomjátékok

A helyesen vagy jól végrehajtott feladatok után illik jutalmazni a kutyát. A jutalom nem mindig kell, hogy ehető jutalom legyen. Lehet a kutya kedvenc játéka is, amit csak nagyon ritkán kap meg gazdájától.

Hurka
labda
Labda kötéllel

Egyéb eszközök kutya sporthoz

A mutatópálca hasznos eszköz lehet, ha mondjuk egy kistestű kutyát szeretnénk tanítani, de a teljes tréninget nem tudjuk hajlított háttal tölteni, akkor kifejezett alkalmas lehet a tréningben.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 326