Barion Pixel

Kutya szájkosárra szoktatás

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Tudom…valószínűleg a te kutyád sem tudna ártani a légynek sem, de ettől függetlenül meg kell tenned mindent, hogy a kutya szájkosárra szoktatás jól sikerüljön és hatékony legyen.

Természetesen mi it tisztában vagyunk vele, hogy nem minden kutya van oda a szájkosárért. Hoztunk nektek pár tippet, hogyan lehet rászoktatni a kutyát a szájkosárra.

Miért kell a szájkosár

Sajnos itt nincs mese, egyszerűen csak azért, mert törvény határozza meg, hogy vannak olyan helyek ahol kötelező a szájkosár használata. Ilyen hely lehet a tömegközlekedés,

Minden olyan helyen kell a szájkosár ahol ez egyértelműen van jelezve a belépés előtt. Ezért annyira fontos, hogy a nagyvárosban élők időben elkezdjék a kutya szájkosárra szoktatás lépéseit.

Mire jó a szájkosár

Több okot is fel tudok sorolni miért jó a kutya szájkosárra szoktatás:

 • Vannak olyan helyek ahol kötelező – nagyváros tömegközlekedés, üzletek
 • Nagyobb testű házőrző esetében biztonságérzetet ad a számunkra ismeretlen embertársainknak (ha például sétáltatni visszük nagyvárosban)
 • Vannak olyan szájkosarak amelyek hagyják, hogy a kutya kinyissa a száját, de azt viszont meggátolják, hogy valamit felegyen a földről ezzel megóvva egészségét

Milyen szájkosarat válasszak

Rengeteg féle szájkosár elérhető már a piacon, csak néhányat sorolnék fel ami megfelelő lehet a kutya szájkosárra szoktatása érdekében:

 • Bőr szájkosár
 • Fém szájkosár
 • Hálós szájkosár
 • Nylon szájkosár
 • Szájkosár rövid orrú kutyáknak
 • Szájszíj
 • Tépőzáras szájkosár
 • Szilikon szájszíj

Személy szerint nagytestű kutyáknak nem javaslom, hogy csak simán tarkó mögötti rögzítésű legyen a szájkosár. Fő a biztonság!

Milyen méretű szájkosár való a kutyára

A méret választás fontos, olyan szájkosarat válasszunk amiben a kutya ki tudja nyitni a száját 2-5 cm-re. Erre azért van szükség, hogy nyáron is ki tudja nyitni a száját és a nyelvén keresztül tudjon párologtatni.

Szájkosár felhelyezése

Első lépésként kérlek értsd meg, hogy a szájkosár viselése a kezdetekben nem túl kellemes kutyádnak. Ezért semmiféleképpen ne erőszakoskodj vele. Fő a fokozatosság!

A szájkosár korlátozza kutyusunkat szabadságában, ezért ezt a negatív élményt kell ellensúlyoznunk valami pozitív és kellemes élménnyel. A kutya szájkosárra szoktatás megfelelő kezdete a lehet amikor már egy fegyelmezett kutyával akiben már rögzült a közös séta pozitív élménye.

Fő a fokozatosság! helyezd fel a szájkosarat majd pár perccel később vedd le. Ezt az időtartamot fokozatosan kell növelni, mindaddig amíg már boldogan viseli a szájkosarat, mert tudja, hogy sétálni indultok.

Másik pozitív élmény párosítása a szájkosárhoz: A táplálkozás – táplálkozás előtt felrakjuk a szájkosarat, majd közvetlenül előtte levesszük és mehet is a táplálkozás.

Hogyan érjük el, hogy beletegye az orrát

Megemlítem ismét! Fontos a fokozatosság, türelem! Megfelelő gyakorlással sikerülni fog!

Amint azt már említettem, fontos párosítani valami pozitív élménnyel a szájkosár viselését.

A számomra legjobban bevált módszer a mogyoróvaj használata, vagy bármi ami kenhető és szereti a kutyusod (természetesen a kutya egészségét szem előtt tartva).

A mogyoróvajat kenjük a szájkosár belsejébe, és hagyjuk hogy a kutya beletegye az orrát és elkezdje enni a mogyoróvajat. Figyelem! Első pár alkalommal még ne csatoljuk rá a szájkosarat csak hagyjuk enni.

Miért a mogyoróvaj? – Mert kenhető és lassabban tudja megenni, eltelhet fél perc is mire végez vel. Természetesen helyettesíthetjük szilárd jutalomfalattal is (bár megmondom őszintén a jutalomfalatok nálunk a másodperc töredékéig léteznek 😀 ).

Kutya szájkosárra szoktatás gyakorlása

Amennyiben már sikerül elérni, hogy beletegye az orrát és felcsatol rá a szájkosarat, itt az ideje elkezdeni gyakorolni akár napi szinten is.

A kutya szájkosárra szoktatás egy kitartó gazdit igényel. Hiszen nem használhatunk minden alkalommal mogyoróvajat.

A sikeres szájkosár használatot jutalmazzuk sok szép szóval és simogatással és emelett szépen lassan el kell hagyni a jutalomfalatot vagy a mogyoróvajat.

Jutalomfalat elhagyása:

 • Mogyoróvaj vagy más kenhető jutalom használata és simogatás
 • Jutalomfalat beadása a szájkosáron keresztül és simogatás
 • Marad csak a simogatás

Kérlek az alap hozzászoktatást, otthon végezd ismerős ingerszegény környezetben. A fokozatosság vonatkozik erre is. Fokozatosan szoktasd hozzá kutyusod a kinti szájkosár viselésre.

Szájkosár alternatívája

Nekem személy szerint az egyik kedvenc alternatívám a szájszíj ami nagyobb szabadságot ad a kutyának, mint a szájkosár.

Alap állapotban a kutya képes kinyitni a száját lihegni és inni is. De! Bármikor meg lehet feszíteni a pórázzal ami azt eredményezi, hogy a szájszíj azonnal összezárul.

Ez kifejezetten előnyös lehet kutyaképzéséekhez vagy oktatáshoz.