Barion Pixel

Kutya szájkosárra szoktatás

Megosztás

8 perc a tartalom elolvasásának időtartama

Tudom…valószínűleg a te kutyád sem tudna ártani a légynek sem, de ettől függetlenül meg kell tenned mindent, hogy a kutya szájkosárra szoktatás jól sikerüljön és hatékony legyen.

Természetesen mi it tisztában vagyunk vele, hogy nem minden kutya van oda a szájkosárért. Hoztunk nektek pár tippet, hogyan lehet rászoktatni a kutyát a szájkosárra.

Miért kell a szájkosár

Sajnos itt nincs mese, egyszerűen csak azért, mert törvény határozza meg, hogy vannak olyan helyek ahol kötelező a szájkosár használata. Ilyen hely lehet a tömegközlekedés,

Minden olyan helyen kell a szájkosár ahol ez egyértelműen van jelezve a belépés előtt. Ezért annyira fontos, hogy a nagyvárosban élők időben elkezdjék a kutya szájkosárra szoktatás lépéseit.

Mire jó a szájkosár

Több okot is fel tudok sorolni miért jó a kutya szájkosárra szoktatás:

 • Vannak olyan helyek ahol kötelező – nagyváros tömegközlekedés, üzletek
 • Nagyobb testű házőrző esetében biztonságérzetet ad a számunkra ismeretlen embertársainknak (ha például sétáltatni visszük nagyvárosban)
 • Vannak olyan szájkosarak amelyek hagyják, hogy a kutya kinyissa a száját, de azt viszont meggátolják, hogy valamit felegyen a földről ezzel megóvva egészségét

Milyen szájkosarat válasszak

Rengeteg féle szájkosár elérhető már a piacon, csak néhányat sorolnék fel ami megfelelő lehet a kutya szájkosárra szoktatása érdekében:

 • Bőr szájkosár
 • Fém szájkosár
 • Hálós szájkosár
 • Nylon szájkosár
 • Szájkosár rövid orrú kutyáknak
 • Szájszíj
 • Tépőzáras szájkosár
 • Szilikon szájszíj

Személy szerint nagytestű kutyáknak nem javaslom, hogy csak simán tarkó mögötti rögzítésű legyen a szájkosár. Fő a biztonság!

Milyen méretű szájkosár való a kutyára

A méret választás fontos, olyan szájkosarat válasszunk amiben a kutya ki tudja nyitni a száját 2-5 cm-re. Erre azért van szükség, hogy nyáron is ki tudja nyitni a száját és a nyelvén keresztül tudjon párologtatni.

Szájkosár felhelyezése

Első lépésként kérlek értsd meg, hogy a szájkosár viselése a kezdetekben nem túl kellemes kutyádnak. Ezért semmiféleképpen ne erőszakoskodj vele. Fő a fokozatosság!

A szájkosár korlátozza kutyusunkat szabadságában, ezért ezt a negatív élményt kell ellensúlyoznunk valami pozitív és kellemes élménnyel. A kutya szájkosárra szoktatás megfelelő kezdete a lehet amikor már egy fegyelmezett kutyával akiben már rögzült a közös séta pozitív élménye.

Fő a fokozatosság! helyezd fel a szájkosarat majd pár perccel később vedd le. Ezt az időtartamot fokozatosan kell növelni, mindaddig amíg már boldogan viseli a szájkosarat, mert tudja, hogy sétálni indultok.

Másik pozitív élmény párosítása a szájkosárhoz: A táplálkozás – táplálkozás előtt felrakjuk a szájkosarat, majd közvetlenül előtte levesszük és mehet is a táplálkozás.

Hogyan érjük el, hogy beletegye az orrát

Megemlítem ismét! Fontos a fokozatosság, türelem! Megfelelő gyakorlással sikerülni fog!

Amint azt már említettem, fontos párosítani valami pozitív élménnyel a szájkosár viselését.

A számomra legjobban bevált módszer a mogyoróvaj használata, vagy bármi ami kenhető és szereti a kutyusod (természetesen a kutya egészségét szem előtt tartva).

A mogyoróvajat kenjük a szájkosár belsejébe, és hagyjuk hogy a kutya beletegye az orrát és elkezdje enni a mogyoróvajat. Figyelem! Első pár alkalommal még ne csatoljuk rá a szájkosarat csak hagyjuk enni.

Miért a mogyoróvaj? – Mert kenhető és lassabban tudja megenni, eltelhet fél perc is mire végez vel. Természetesen helyettesíthetjük szilárd jutalomfalattal is (bár megmondom őszintén a jutalomfalatok nálunk a másodperc töredékéig léteznek 😀 ).

Kutya szájkosárra szoktatás gyakorlása

Amennyiben már sikerül elérni, hogy beletegye az orrát és felcsatol rá a szájkosarat, itt az ideje elkezdeni gyakorolni akár napi szinten is.

A kutya szájkosárra szoktatás egy kitartó gazdit igényel. Hiszen nem használhatunk minden alkalommal mogyoróvajat.

A sikeres szájkosár használatot jutalmazzuk sok szép szóval és simogatással és emelett szépen lassan el kell hagyni a jutalomfalatot vagy a mogyoróvajat.

Jutalomfalat elhagyása:

 • Mogyoróvaj vagy más kenhető jutalom használata és simogatás
 • Jutalomfalat beadása a szájkosáron keresztül és simogatás
 • Marad csak a simogatás

Kérlek az alap hozzászoktatást, otthon végezd ismerős ingerszegény környezetben. A fokozatosság vonatkozik erre is. Fokozatosan szoktasd hozzá kutyusod a kinti szájkosár viselésre.

Szájkosár alternatívája

Nekem személy szerint az egyik kedvenc alternatívám a szájszíj ami nagyobb szabadságot ad a kutyának, mint a szájkosár.

Alap állapotban a kutya képes kinyitni a száját lihegni és inni is. De! Bármikor meg lehet feszíteni a pórázzal ami azt eredményezi, hogy a szájszíj azonnal összezárul.

Ez kifejezetten előnyös lehet kutyaképzéséekhez vagy oktatáshoz.

Fekete Gergely
Fekete Gergely

Fekete Gergely vagyok kutyákkal nőttem fel, nemrég 1,5 éve jött el annak az ideje, hogy legyen saját kutyám. Egy fekete törpe uszkárra esett a választásom aki 6 hónaposan került mellém. Természetesen nagyon kreatívan Blacky lett a neve.

Mivel vidéken éltem gyerekkoromban számomra újdonság volt a kistestű kutya, az érzékeny lelkivilágával és természetesen az is, hogyan éljek együtt egy kutyával egy lakásban. Az együttélésünk megkönnyítése végett jónak láttam elvégezni együtt egy kutya tréner tanfolyamot is, hogy jobban megértsem Blacky-t.

A kihívások soha nem állnak meg ha az embernek van egy kutyája. Nekem a legnagyobb kihívás a kutyám etetése volt, mert nagyon érzékeny a gyomra.

Ezután a sok kihívás után szerettem volna megosztani a tapasztalatokat más fiatal és újdonsült gazdival is ezért indítottam el a kutyusom.hu webáruházat.

Articles: 332